Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Golf Time

Brazilští volejbalisté zvládli náročné finále s Italy, bronz berou Američané

Rio de Janeiro – Vítězi volejbalového turnaje se stali domácí Brazilci, kteří ve finále porazili Itálii 3:0 na sety (25:22, 28:26 a 26:24). Po dvanácti letech se vrátili na olympijský trůn. Naopak vítězové z Londýna Rusové tentokrát nezískají ani medaili. Ruští volejbalisté podlehli v zápase o bronz Spojeným státům 2:3 na sety (25:23, 25:21, 19:25, 19:25 a 13:15) a jejich medailová série, která začala v roce 2000 v Sydney, skončila.

Itálie smutní, Brazilci slaví v pozadí
zdroj: Reuters autor: Yves Herman

V repríze aténského finále začali lépe Italové, ale jejich pečlivá obrana se postupem času začala drolit a nevydržela ani do konce úvodní sady. Italský tým v útoku táhli Juantorena se Zaytsevem, zatímco domácí spoléhali především na Wallace a jejich univerzál většinou dokázal italské bloky překonat. Celkem si v utkání připsal 20 bodů, nejvíc ze všech aktérů.

Zásadní otázkou ale bylo, jak si italští volejbalisté poradí se soupeřovým servisem. V druhém setu Brazilci na podání mnohem častěji kazili, přesto se dopracovali k dvěma setbolům, pak přečkali dva italské a sami rozhodli Souzovým esem.

Pak už si soustředěný brazilský tým hlídal především to, aby ho nepotkal podobný kolaps jako v Londýně, kde už sahal po zlatu, ale Rusové mu ho tehdy po nevídaném obratu sebrali. Když Italové v třetí sadě zvýšili na 18:15, domácí reklamovali dotek sítě, video jim dalo za pravdu a skóre se vrátilo na 17:16.

A od té doby už Brazilci neochvějně mířili ke zlatu. Při druhém mečbolu nemilosrdně zastavili Zaytseva blokem a ryk bezmála deseti tisíc nadšených fanoušků už neutišil ani protest italského kouče Blenginiho, podle nějž míč skončil mimo hřiště. Rozhodčí Zenovič ho neuznal a karnevalové oslavy propukly na hrací ploše i v hledišti naplno.

Trenér Rezende ocenil svého syna Bruna, prvního nahrávače vítězného týmu. "On i Lucas byli nezastavitelní. A Wallace tímhle zápasem vstoupil do síně slávy, zařadil se mezi největší hráče naší historie," prohlásil brazilský kouč. "Tuhle medaili jsme si rozhodně zasloužili," přidal jeho potomek.

Američtí volejbalisté
zdroj: Reuters autor: Yves Herman

Američané zastavili ruskou medailovou sérii

O třetí místo se utkaly týmy, které ovládly předchozí olympijské turnaje – Američané kralovali v Pekingu, Rusové vyhráli před čtyřmi lety v Londýně. Cestu za obhajobou jim ale zhatili domácí Brazilci, kteří v semifinále zvítězili jednoznačně 3:0. Také Američané měli vyšší ambice, jenže do boje o zlato je po pětisetové bitvě nepustili Italové.

V utkání o medaili tým USA zpočátku hůř přihrával a smečaři pak naráželi na vysoké ruské bloky. Od třetí sady ale Američané vsadili na riskantnější servis, pomohl jim i příchod zkušeného Priddyho a průběh zápasu se zcela změnil. V závěru tie-breaku dal Anderson eso, pak úspěšně zaútočil i nahrávač Christenson a po třetím mečbolu se američtí volejbalisté mohli radovat z bronzu. Ten v Riu o den dříve získaly také jejich krajanky.

Je nám líto, video expirovalo.
Záznam volejbalu: Itálie - Brazílie (M), finále

Volejbal - muži:

Brazílie - Itálie 3:0 (22, 26, 24)

Nejvíce bodů: Wallace 20, Lipe 11, Souza 8 - Zaytsev 17, Juantorena 14, Birarelli 9.

USA - Rusko 3:2 (-23, -21, 19, 19, 13)

Nejvíce bodů: Anderson 21, Priddy 18, Sander 17 - Bakun, Volvič a Kljuka po 14.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články