Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Bojovat až do konce. Ani rakovina nezabránila triatlonistce v účasti na olympiádě

Rio de Janeiro – Na start včerejšího olympijského závodu v triatlonu se postavila žena, která se kromě konkurentek v závodním poli musí potýkat s mnohem vážnějším protivníkem. Fabienne St Louis jen před pár měsíci zjistila, že má vzácnou formu rakoviny. Ani vážná nemoc však reprezentantku Mauriciu neodradila od jejího startu v Riu. I když jsme nemocní, musíme bojovat až do konce, prohlásila v rozhovoru pro britskou stanici BBC.

Fabienne St Louis
zdroj: BBC

Triatlon patří k fyzicky nejnáročnějším sportům, které se na olympiádě představily. Nejprve sportovci musí uplavat 1,5 kilometru v otevřeném moři, poté se vydají na 40kilometrový úsek na kole, svůj závod pak zakončují 10 kilometry běhu. Do tohoto závodu se včera pustila i mladá žena, která již několik měsíců bojuje s vzácnou formou rakoviny.

"Jsem tady, protože svůj sport miluju. Kvalifikovala jsem se sem a obětovala jsem tomu čtyři roky svého života," vysvětlila Fabienne St Louis, proč se rozhodla účastnit se olympijského závodu. Na olympiádu přitom osmadvacetiletá triatlonistka nejela poprvé. Svou premiéru si zažila v Londýně, kde tehdy skončila na 42. místě.

Triatlonový závod žen na olympiádě
zdroj: Reuters

Aby mohla toto umístění na letošních Hrách vylepšit, věnovala cíli kvalifikovat se do Ria veškeré úsilí. Pro reprezentantku malého ostrovního státu v Indickém oceánu s celkovým počtem obyvatel, který je přibližně stejný, jako žije lidí v Praze, to vzhledem k nedostatku sponzorů a finančních prostředků nebyl snadný úkol. Přesto loni na trati v zimbabwském Troutbecku v rámci afrického triatlonového poháru získala stříbrnou medaili. A letos v únoru Fabienne St Louis závod na stejném místě dokonce vyhrála.

Paralýza tváře na tři měsíce

V té době již ale úspěšná sportovkyně tři měsíce věděla, že trpí rakovinou slinných žláz. "Když mi to lékaři oznámili, bylo to pro mě i mou rodinu šokující," vzpomíná Fabienne. "Musíme být ale silní," dodává zároveň optimisticky. Svou léčbu zahájila letos v dubnu. Od té doby absolvovala dvě operace, při kterých jí měl být nádor z oblasti ústní dutiny odstraněn.

Během druhého zákroku se však objevily komplikace a mladá žena trpěla tři měsíce obrnou lícního nervu. "Mohla jsem se usmívat jen jednou částí tváře. Celkem jsem se za to styděla, ale má rodina a přátelé mě podpořili," vypráví dnes.

Právě silnou podporu od svých nejbližších – trenéra či přítele – označuje sportovkyně za hlavní důvod, proč se jí podařilo obtížnou situaci zvládnout a nevzdat se. Svým příběhem chce inspirovat i ostatní. "I když jsme nemocní a máme problémy, musíme bojovat až do konce," sdělila své olympijské poselství.

Pád Fabienne St Louis při olympijském závodě
zdroj: REUTERS autor: Carlos Barria

Přestože i během včerejšího závodu chtěla Fabienne St Louis bojovat až do konce, kompletní triatlonovou trať v Riu nedokončila. Hned při úvodním nástupu do moře na brazilské pláži bolestivě upadla. Během plavání proto ztratila příliš času a do cyklistické části už nenastoupila.

Zdroj
ČT sport, BBC

Hlavní zprávy

Nejčtenější články