Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Bikerka Nash chce jet na zlato a v cíli se srovnat s realitou

Rio de Janeiro - Před dvaceti lety absolvovala Kateřina Nash, tehdy ještě pod dívčím jménem Hanušová, svoji olympijskou premiéru. V sobotu se v osmatřiceti letech někdejší běžkyně na lyžích představí již na svých pátých Hrách pod pěti kruhy a mezi bikerkami není rozhodně bez šance na přední umístění. Olympijský závod v cross-country absolvuje potřetí v kariéře.

Sport
zdroj: ČT4

Pořád cítí lehkou nervozitu, která k tak velkému závodu patří. "Bez té by to nebylo ono, ale všechno probíhá v klidu," řekla Nash. Na start půjde jako vždy s jasným cílem. "Vždycky jedu bojovat o medaili a v cíli si to musím srovnat s realitou. Ambice jsou nejvyšší. Závod hodnotím podle výkonu, nejen podle výsledku," uvedla.

Poprvé se Nash objevila na olympiádě již v Atlantě v roce 1996, kde dojela na horském kole devatenáctá. "Tam bylo všechno velký. Přijela jsem tam jako holka z malého města v jižních Čechách, takže to byl zajímavý zážitek," vzpomínala. Pak startovala dvakrát na zimních hrách - s lyžařskou štafetou byla šestá v Naganu 1998 a individuálně obsadila nejlépe 20. místo na 15 km volně v Salt Lake City 2002.

Před čtyřmi lety v Londýně dojela čtrnáctá a v Riu může své olympijské maximum vylepšit. Na letošním mistrovství světa v Novém Městě na Moravě skončila sedmá. "Letos je to hodně vyrovnaný, tak deseti holkám to může vyjít," uvažovala Nash.

Kateřina Nash: "Olympiáda je velká akce, ale už jsem si jich pár zažila a hodně toho na olympiádě odzávodila. Je dobré být na olympiádě a vědět, že mám za sebou spoustu startů. Mám hodně zkušeností, to mi určitě pomůže."

Olympijská trať se jí líbí. "Je těžká, technicky i fyzicky náročná, jaká by měla na olympiádě být," řekla. Na nově vystavěném okruhu je podkladem písek a úseky s velkými kameny. "Jsou tam šutry, další šutry a skoky. Je to v bikovém stylu dneška, moderní. Pro lidi to bude hodně zajímavé a tak to má být," dodala.

Kateřina Nash
zdroj: ČTK autor: Jaroslav Šnajdr

V týdnu hned vedle závodiště hořelo. Na trati se ale oheň nepodepsal. "Trať to vlastně zastavila. Hned na kraji stezky je to shořený, ale nesmrdí to. Jenom je vidět, že se tam protáhl oheň," řekla Nash.

Na závod se má změnit počasí. Zatímco celý týden bikeři trénovali v horku, má začít pršet. "Déšť mi nikdy moc nevadil. A těžko říct, jak se trať změní. Je to na šutrech, takže si myslím, že drasticky se ten písek měnit nebude," prohlásila česká reprezentantka.

Na pátou olympiádu už ani neplánovala jet

Myslela si, že by už mohla nastoupit mladší generace. "Před rokem jsem olympiádu neplánovala, ale sezona začala dobře a výsledkově tam patřím, tak jsem tady," usmála se.

Mnozí organizaci Her kritizují. Nashová zaznamenala zádrhele, ale nestěžuje si. "Jsem soustředěná na závod. Trať je fakt pěkná, bude to vypadat pro diváky skvěle a od toho olympiáda je. Dojíždění a shon kolem toho, to k tomu patří. Není to ideální, ale relativně to hodnotím dobře," uzavřela Nash.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články