Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Basketbalisté budou hrát o Rio, musí porazit pětici týmů

Bělehrad - České kolektivní sporty už ztratily šance na účast v Riu, přičemž jedinou výjimkou je basketbalová reprezentace mužů. Tým trenéra Ronena Ginzburga čeká kvalifikační turnaj v Bělehradě, kde z šesti týmů postoupí pouze ten nejlepší. Přímý přenos utkání s Lotyšskem sledujte od 20:50 na ČT sport, duel s Japonskem pak 6.7. od 20:55 na ČT2.

Sport
zdroj: ČT4

"Kdybychom měli o dva týdny delší přípravu, nebál bych se vůbec nikoho. Ale cítím z týmu sílu. Když se dostaneme do finále, tak se v jednom utkání může stát cokoli," řekl trenér Ginzburg před odletem do Bělehradu. Češi musí nejprve projít přes základní skupinu, v níž se utkají v úterý s Lotyšskem a o 24 hodin později s Japonskem. Dva týmy postoupí do semifinále, kde narazí na Srbsko, Portoriko či Angolu. Vítězové semifinále se utkají o účast v Riu.

Asistent trenéra Lubomír Růžička: "Postupuje jen vítěz. A my se chceme dostat co nejdál, abychom byli co nejblíže tomuto kroku. Proto nám velí povinnost snažit se vyhrát ve skupině, abychom se Srbsku vyhnuli v semifinále a narazili na něj až v případném finále. Musíme jít zápas od zápasu. Když dobře vstoupíme do turnaje, může nám to dodat sebevědomí."

Češi tak potřebují vyhrát oba zápasy ve skupině, přitom je čekají dva odlišné styly soupeřů. "Japonci hodně mění pojetí zónových obran. Hrají atypicky, hodně bez míče, hodně clon a mají dobrý pohyb bez míče. Lotyši jsou klasický baltský tým. Houževnatí, vynikající střelci a hrají disciplinovaně. Nepříjemnější asi budou Lotyši díky své výšce, ale oba týmy bereme stejně vážně," dodal Růžička.

Jasným favoritem na postup z bělehradské skupiny do Ria je domácí Srbsko, které má tým složený jen z hráčů Evropské ligy či NBA. Ale naději českému týmu dává fakt, že Srbsku chybí některé výrazné opory z NBA Nemanja Bjelica a Boban Marjanovič. Loni s nimi přitom Češi hráli ve čtvrtfinále ME vyrovnaně tři čtvrtiny a až v poslední soupeř utekl na konečných 75:89.

Turnaj se hraje v bělehradské Kombank Areně pro 25 tisíc diváků. Je to největší basketbalová hala v Evropě. Její rekord v návštěvnosti překonalo jen loňské ME, kde se hrálo v Lille na fotbalovém stadionu. "Nevím, co mám čekat od atmosféry v zápasech, kdy nebude hrát Srbsko, i když my máme v týmu jednoho 'polosrba' (Jana Veselého), takže si myslím, že hodně domácích se přijde podívat i na Jana. Na soupeře Srbska čeká absolutní peklo, viděl jsem záběry z duelů Crvene Zvezdy Bělehrad, která tu hraje euroligové zápasy. Hala bude vyprodaná do posledního místa. Bude to sportovní peklo," tuší kapitán týmu Jiří Welsch.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články