Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Sportovní zprávy

Basketbalisté Austrálie jasně přehráli Litvu, v semifinále jsou i suverénní Američané

Rio de Janeiro - Australští basketbalisté postoupili po šestnácti letech do semifinále olympijského turnaje a mají tak šanci získat historicky první medaile z LOH. Ve čtvrtfinále porazili vicemistry Evropy z Litvy 90:64. Dalšími postupujícími jsou úřadující mistři Evropy Španělé, kteří zdolali Francii 92:67, po výhře nad Argentinou také největší favorité z USA a reprezentanti Srbska.  

Basketbalisté Austrálie
zdroj: Reuters autor: Jim Young

Stalo se tak den poté, co vypadly jejich ženské kolegyně, majitelky série olympijských medailí od Atlanty 1996. Naopak mužský basketbal v podání protinožců na první cenný kov zpod pěti kruhů stále čeká.
 
Australané od začátku předváděli kolektivní výkon podpořený přesnou střelbou z dálky a převahou pod košem, kde se jim povedlo zcela eliminovat hlavní hvězdu soupeře Valančiunase. Rychle si vybudovali dvouciferný náskok a ten jen navyšovali, jelikož Litevci marně hledali formu z loňského mistrovství Evropy.
 
Především obrana jim nefungovala a v útoku nedal žádný z hráčů více než 12 bodů. To na straně Austrálie byl s 24 body nejlepším střelcem Patty Mills. Dalších 15 bodů přidal druhý z rozehrávačů z NBA Matthew Dellavedova. 

Svěřence Andreje Lemanise čekají v semifinále basketbalisté Srbska, kteří zejména díky fantastickému výkonu během třetí čtvrtiny porazili vítěze základní skupiny B z Chorvatska 86:83. Zmíněnou část utkání opanovali 34:14, čímž de facto rozhodli o osudu prestižního derby. 

Američtí basketbalisté snadno prošli do semifinále po výhře 105:78 nad Argentinou. Proti týmu, který jim v roce 2004 přivodil dosud poslední prohru pod pěti kruhy, se dařilo zejména Kevinu Durantovi, jenž nastřílel 27 bodů a přidal sedm doskoků a šest asistencí.

Argentinci, kteří mají na kontě zlaté olympijské medaile z roku 2004, drželi s favorizovaným celkem krok jen první čtvrtinu. Do druhé části vstoupily hvězdy z NBA šňůrou 11:0, odskočily na patnáct bodů a od té doby měly zápas plně pod kontrolou. Argentinští veteráni už se stihli přiblížit jen na devět bodů, na což Američané odpověděli další šňůrou 13:0 a ještě před poločasem bylo rozhodnuto.

Výběr USA si poté mohl dovolit šetřit síly na těžké semifinále se Španělskem, které po nevydařeném vstupu do turnaje vyhrálo jasně poslední čtyři zápasy a zřejmě našlo potřebnou formu, aby mohlo Dream Team potrápit. Vyřazení Argentiny nejspíš znamená konec reprezentačních kariér jejich zlaté generace v čele s Manu Ginobilim.

Basketbal - muži: Čtvrtfinále:

Austrálie - Litva 90:64 (26:17, 48:30, 70:43)

Španělsko - Francie 92:67 (19:16, 43:30, 69:49)

USA - Argentina 105:78 (25:21, 56:40, 87:61)

Chorvatsko - Srbsko 83:86 (19:20, 38:32, 52:66)

Semifinálové dvojice:

USA - Španělsko, Austrálie - Srbsko

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy