Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Absa Cape Epic

Badmintonisté Gavnholt s Koukalem prohráli i druhé zápasy a na olympiádě končí

Rio de Janeiro - Badmintonisté Kristína Gavnholt a Petr Koukal podlehli soupeřům i ve druhých zápasech na olympiádě a po dvou porážkách končí jejich pouť turnajem už ve skupinové fázi. Proti asijským favoritům byli oba čeští hráči v těžké pozici, neboť potřebovali zvítězit, aby si zachovali šanci na postup. Pro Koukala byl závěrečný zápas posledním vystoupením jak na olympijských hrách, tak i v jeho kariéře.

Kristína Gavnholt
zdroj: ČTK autor: David Taneček

Úvodní sadu nezačala Gavnholt podle představ a brzy prohrávala s Jing Yi Tee, která je 29. hráčkou žebříčku a je tak o sedm míst před českou badmintonistkou, už 1:5. Ztrátu však Gavnholt následně stáhla a zbytek prvního setu byla jedna velká přetahovaná o každý bod.

V závěru úvodní části se česká hráčka dostala dokonce do vedení 20:18, ale nedokázala využít ani jeden ze dvou setbolů. Malajsijka naopak šňůrou čtyř bodů v řadě otočila stav a první set uzmula pro sebe.

Druhá sada už probíhala jinak. Gavnholt, která je v žebříčku o sedm míst za svou soupeřkou, se po dobrém začátku ujala vedení 11:5. Po oddechovém čase se ale dostala do herní krize a připustila ztrátu až do stavu 12:14. Ani srovnání na 14:14 však českou reprezentantku nezachránilo a po pokaženém závěru prohrála i druhý set v poměru 15:21.

"Mrzí mě, že mi utekl první set, protože jsem vedla. Soupeřce to dodalo sebedůvěru. Ve druhém setu jsem se už nemohla chytit," řekla k vývoji utkání Gavnholt narozená na Slovensku.

"Proti oběma mým soupeřkám jsem nikdy v životě nehrála a v prvním utkání jsem podala dobrý výkon, škoda, že se mi soupeřku nepodařilo porazit. Dnes si myslím, že jsem měla na víc," dodala Gavnholt.

Zda bude pokračovat a pokusí se o start na další olympiádě, ještě neví. "Je to moje třetí olympiáda, čtyři roky jsou dlouhá doba, tak uvidíme. Jsem zdravá, kdyby se mi to podařilo, tak by to bylo super," uzavřela svoje účinkování česká badmintonistka.

Gavnholt svůj druhý zápas prohrála za 42 minut a skončí v tříčlenné skupině poslední, přičemž do vyřazovací fáze postupují jen vítězky a tři nejlepší hráčky z druhých míst. Při třetí olympijské účasti tak česká reprezentantka, dříve známá pod dívčím jménem Ludíková, poprvé nezaznamenala výhru.

Prohrál i Koukal a také končí

Petr Koukal také nastoupil ke svému druhému zápasu ve skupině, jeho soupeřem byl Japonec Sho Sasaki. Český badmintonista potřeboval podobně jako jeho kolegyně výhru, zvítězit se mu ale nepodařilo. První set nezastihl Koukala v optimální pohodě a brzy prohrával už 4:9. Poté se mu sice podařilo stav snížit až na 9:12, ale ve zbytku sady herně odpadl. Japonec se ujal vedení 1:0 na sety po skvělém závěru, když zvítězil 21:10.

Druhá sada už byla vyrovnanější. Do stavu 11:11 se oba soupeři přetahovali o vedení, ale poté Koukal utekl protihráči ve skóre na 16:11 a vedení už udržel. Druhý set nakonec ovládl český hráč 21:16 a utkání musela rozhodnout až třetí sada.

"Tyto momenty (s bodovou šňůrou) mívám. Bohužel mívám i ty na druhou stranu, kdy rychle ztratím několik bodů. Taková šňůra dokáže člověka nakopnout," řekl Koukal.

Závěrečná část se ale Koukalovi nepovedla. Z prvních deseti bodů získal pouze dva a japonský hráč si náskok neustále udržoval. Nejmenší rozdíl činil čtyři body, vyřazení však Koukal už neodvrátil. Poslední set ovládl Sasaki v poměru 21:12 a ukončil tak kariéru českého reprezentanta v jeho posledním utkání.

"Nerad to říkám, ale bylo (poslední utkání). Škoda, že jsem se nerozloučil vítězně. Rád bych řekl, že bych si chtěl ještě někde zahrát a rozloučit se vítězstvím, ale ta cesta už byla dost dlouhá," řekl Koukal.

Koukal se po posledním zápase ohlédl za svou profesionální kariérou. "Peking byl úžasný v tom, že byl první, a bylo to tam velký už díky postavení badmintonu. Londýn byl hrozně emotivní, měl jsem za sebou složité zdravotní problémy a měl jsem tu čest dělat vlajkonoše. A tady do třetice je to emotivní, že je to poslední po patnácti letech ve světě badmintonu," zrekapituloval svá olympijská vystoupení.

Badminton:

Ženy: Skupina K: Jing Yi Tee (Malaj.) - Gavnholt (ČR) 2:0 (20, 15).

Muži: Skupina I: Sasaki (Jap.) - Koukal (ČR) 2:1 (10, -16, 12).

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články