Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Svět motorů

Atleti nežijící v Rusku mohou v Riu startovat, potvrdila IAAF

Monako - Šanci na start na olympijských hrách v Riu de Janeiro mají atleti, kteří žijí mimo Rusko a absolvují pravidelné dopingové kontroly mimo ruský systém. Mezinárodní atletická federace IAAF určila, za jakých podmínek mohou ruští reprezentanti požádat o start na mezinárodních soutěžích.

Darja Klišinová
zdroj: ČTK/AP

Účastnit Her v Riu by se tak mohla účastnit Julie Stěpanovová, která pomohla problém ruského dopingu odhalit a je korunní svědkyní v celém případu. Mimo Rusko žije například také dálkařka Darja Klišinová. Očekává se, že potenciálních účastníků, kteří splňují tyto podmínky, nebude mnoho.

Pod ruskou nebo neutrální vlajkou

IAAF se však rozchází s MOV v pohledu na to, pod jakou vlajkou mají ruští atleti závodit. Zatímco MOV na úterním jednání rozhodl, že v Riu by startovali pod vlajkou Ruska, atletická federace je dál považuje za nezávislé sportovce. Rusové, které by IAAF pustila na červencové ME do Amsterodamu, by tam tudíž startovali pod neutrální vlajkou.

Kvůli systematickému dopingu v Rusku vyloučila IAAF loni v listopadu ruský svaz ze všech mezinárodních soutěží. Minulý týden rada IAAF trest potvrdila. Ruští atleti proto podají příští týden hromadnou žalobu k mezinárodní arbitráži CAS.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články