Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
FC Viktoria Plzeň - FC Zlín

Američané triumfovali v obou polohových štafetách, Phelps si z Ria odváží páté zlato

Rio de Janeiro – V ženské i mužské části polohové štafety na 4x100 metrů skončil první tým Spojených států, Michael Phelps popáté na letošních Hrách skončil na prvním stupni vítězů. Dánka Blumeová získala pro svůj rodný kraj historicky první plaveckou medaili od roku 1948.

Phelps v závěrečné štafetě mužů
zdroj: ČT4 autor: Reuters

Americký plavec Michael Phelps získal třiadvacátou zlatou a celkově už osmadvacátou olympijskou medaili díky triumfu týmu Spojených států v závěrečné polohové štafetě 4 x 100m. Časem 3:27.95 dosáhli Phelps a spol. nového olympijského rekordu. Na druhém místě se umístili plavci Velké Británie, bronz berou Australané.

Také v ženské štafetě sahaly po zlatu plavkyně ze zámoří, stříbro získaly Australanky a na bronz dosáhly Dánky. Pro Američanku Simone Manuelovou to byla už čtvrtá medaile z letošních Her. Dva dny poté, co se stala první zlatou afroamerickou plavkyní v historii olympiády, skončila v disciplíně 50 m volný způsob časem 24.09 těsně pouhé dvě vteřiny za zlatou Dánkou Pernille Blumeovou. Ta také dosáhla historického úspěchu pro svou zemi, do níž se žádný olympijský plavec nevrátil s medailí už od roku 1948.

Blumeové chyběly dvě setiny vteřiny na dorovnání světového rekordu, kterého dosáhla Nizozemka Ranomi Kromowidjojoová na předešlé olympiádě v Londýně. Kromowidjojoová letos skončila šestá, třetí se umístila bronzová Běloruska Aliaksandra Herasimenjová také jen s těsnou ztrátou 24.11 na vítěznou Dánku.

V patnáctistovce mužů potvrdil triumf z loňského mistrovství světa v Kazani Ital Gregorio Paltrinieri. Počáteční vedení udržel až do vítězného závěru s časem 14:34,57 minuty. Druhého Američana Connora Jaegera předčil o 4,91 vteřiny, třetí skončil v závodě 1500m na volný způsob jiný italský plavec Gabriele Detti.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články