Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Rahimov dovzpíral. Kazachstánec kvůli dopingu vrací zlato z Ria

Kazachstánský vzpěrač Nijat Rahimov si vyslechl rozhodnutí sportovní arbitráže, která jej za doping potrestala zákazem startů na osm let. Rahimovovi navíc byly anulovány výsledky od března 2016, přišel tak o zlato z olympijských her v Riu.

Nijat Rahimov
zdroj: ČTK/AP autor: Mike Groll

Osmadvacetiletý Rahimov, jenž má ve sbírce i zlato z MS z roku 2015, si už dříve odpykal dvouletý trest za užití anabolických steroidů z roku 2013, kdy ještě soutěžil za Ázerbájdžán. Tentokrát podle CAS ve čtyřech případech manipuloval se vzorky moči a odevzdal náhražku.

Jeho případ vyšel najevo v lednu 2021 v rámci vyšetřování Světové antidopingové agentury WADA nazvané "Operace Šíp", která se zabývala nesrovnalostmi u odebraných dopingových vzorků ve vzpírání. Podle CAS mu trest vyprší v lednu 2029.

Soupeři na Rahimova upozorňovali už v minulosti a jeho světový rekord na olympiádě v Riu vyvolal rozruch. Čistotu jeho výkonů otevřeně zpochybňoval například jeho egyptský rival Mohamed Mahmúd, jenž získal v kategorii do 77 kg bronz.

Tomu by nyní mělo připadnout stříbro, na nejvyšší stupínek by se měl posunout Číňan Lü Siao-ťün, jenž by se tak stal trojnásobným olympijským vítězem. Poslední zlato získal vloni na OH v Tokiu v kategorii do 81 kg a v 37 letech se stal nejstarším olympijským šampionem mezi vzpěrači.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články