Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Prostě jsem se zakousla. Bylo to moje nejnáročnější mistrovství, ohlíží se Seemanová

České plavání má novou evropskou šampionku a zároveň olympijskou naději. Barbora Seemanová uspěla na trati 200 metrů volným způsobem, nyní už může začít vyhlížet olympijské Tokio. Co vedlo k jejímu úspěchu a jak si stojí ve srovnání se světovou konkurencí?

Trenérka Petra Škábová s Barborou Seemanovou
zdroj: ČTK autor: Deml Ondřej

Byla to skvělá zpráva. Barbora Seemanová v Budapešti na mistrovství Evropy v dlouhém bazénu získala překvapivě zlatou medaili. Úspěch je o to zajímavější, že přišel na olympijské trati 200 metrů volně. Právě na ní bude jednadvacetiletá reprezentantka závodit také za dva měsíce v japonském Tokiu.

Na takový úspěch čekalo české plavání devět let, kdy triumfovala Petra Chocová. "Myslela jsem si, že budu bojovat o třetí místo... tohle mě překvapilo," usmívá se Seemanová, i když její trenérka Petra Škábová mluví o tom, že už v tréninku před šampionátem plavala skvěle. "Ukazovala neuvěřitelné časy. Všechno do sebe zapadalo," říká.

"Ve finále jsem bojovala prvních 150 metrů s Francouzkou. Věděla jsem, že mě soupeřky začnou stíhat. Viděla jsem, jak mě na posledních patnácti metrech dojely. Tak jsem se zakousla," popisuje finálový závod česká šampionka. "Držela se taktiky a nechala se vyvézt, byl to opravdu nervydrásající finiš," dodává Škábová.

Šampionát ji hodně vyčerpal. "Bylo to nejnáročnější mistrovství, co jsem zažila. Jedenáct startů, každý se musí jet naplno. A to ani nemluvím o psychickém tlaku, na každý start se musíte v hlavě srovnat. Finále dvoustovky mě hodně sundalo, pak také ty další stovky už bohužel nebyly takové, jaké bych si přála. Právě kvůli únavě," vysvětluje.

To může také být taktika pro nadcházející olympijské hry: nesnažit se startovat na tolika tratích, soustředit se na konkrétní distanci. V přípravě Seemanové pomáhá také pečlivá videoanalýza. "Trénink, regenerace, spánek, soustředění, závody...," popisuje Seemanová svou rutinu před nadcházejícími olympijskými hrami.

Kam až může v Tokiu vystoupat? Na evropském šampionátu zvítězila, ovšem světová konkurence, ta je ještě o krůček vpředu. "Ve světových tabulkách je nyní na sedmém místě. Takhle je svět před Evropou," nastiňuje trenérka české šampionky. "Pokud ale klapne sedmé místo, tak to bude nádhera," uzavírá Škábová.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články