Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MČR v alpském lyžování

Prkno si po vodě klouže... Windsurfař Lavický míří už na své třetí Hry, v Tokiu vylepší maximum

Windsurfař Karel Lavický odlétá příští týden do Tokia na své třetí olympijské hry. Jeho nejlepším výsledkem v olympijské soutěži je 31. místo z Ria. A už teď je jasné, že na těchto nadcházejících Hrách své maximum určitě vylepší. Jak je to možné?

zdroj: Reuters autor: Benoit Tessier

S windsurfungem začínal na Lipně a láska k tomuto sportu nakonec překonala i dlouhodobý zájem o lední hokej. 

Lavický je s prknem a plachtou jednoznačnou tuzemskou jedničkou. Ve třídě RS:X se představil už v Londýně. V Tokiu bude pětatřicetiletý závodník jedním z nejstarších v závodním poli. Navíc má letos slušnou formu, na dubnovém mistrovství světa skončil na 27. místě.

"Nakonec poletíme s mým slovenským trenérem přímo z Vídně. Mělo by to být jednoduché," říká Lavický v rozhovoru pro ČT sport ke své cestě do Tokia. "Všechno si beru s sebou, kontejner odcházel poměrně brzy, já potřeboval věci testovat," dodává.

První závody by ho měly čekat 25. července v Japonsku, kde závodil už před čtyřmi lety. "Bylo tam mistrovství světa. To bylo v září, teď v létě budou asi podmínky trochu jiné," předpokládá.

Je nám líto, video expirovalo.
Téma SZ: Windsurfař Lavický míří na třetí OH

"Soupeři i rozhodčí jsou lidé, se kterými se setkávám během sezony. Bude to závod jako kterýkoliv jiný," tvrdí Lavický s tím, že rozdíl bude jen kvůli covidovým podmínkám. "Budeme testováni denně," doplňuje.

Bude to pro něj premiéra v bublině. "Že by to bylo dosud až takhle, to ne. Uvidíme. Bude to poměrně složité i s dopravou. Marina se otvírá 15. července, to bychom se měli dostat poprvé na vodu," tuší Lavický.

Čekají ho už třetí olympijské hry. "Prostá matematika naznačuje, že při pětadvaceti účřastnících vylepším své maximum z Ria. Nechci říkat nějaké číslo, které by bylo úspěchem či nikoli. Možná nakonec bude úspěch, když se dostanu od startu k poslední rozjížďce."

Celý závod se skládá z dvanácti rozjížděk. "Celkový výsledek je součet pořadí v jednotlivých rozjížďkách," přibližuje. Favority jsou Nizozemci, Poláci a Italové. "Dlouho také nebyli Asiaté na žádných závodech, uvidíme jejich formu," tápe Lavický.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články