Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Požární sport 2024

Přívratského mrzí, že nebude na OH střílet v Paříži: Doufám, že se ale dostanu do Českého domu

Nafasoval kolekci olympijského oblečení a je připravený vyrazit do Francie. Jiřího Přívratského ale mrzí, že nebude na olympijských hrách střílet v Paříži, ale stranou hlavního dění v Chateauroux. Chce se do Paříže alespoň podívat, aby nasál tu pravou olympijskou atmosféru.

Puškař Jiří Přívratský
zdroj: ČTK autor: Kateřina Šulová

V Kongresovém centru v Praze na něj dýchlo, že se olympiáda blíží. "Vždycky to fasování je takový ten moment, kdy si člověk uvědomí, že tam opravdu jede. Jakmile dostane to oblečení, tu kolekci, tak se má na co těšit. Může si představovat, jak to tam bude nosit a jak mu tam bude pěkně," svěřil se střelec, který bude českou nadějí v třípolohové malorážce a vzduchové pušce. S Veronikou Blažíčkovou budou ve vzduchovce střílet také soutěž smíšených družstev.

Je nám líto, video expirovalo.
Lipták či Přívratský si vyzvedli olympijskou kolekci

Všechny střelecké soutěže se budou odehrávat téměř 300 kilometrů od Paříže. "Trošku mě to mrzí. Nebudu zastírat, že je to trošku škoda, že jsme takhle malinko odstrčení. Nedá se nic dělat, prostě to organizátoři takhle naplánovali. Pořád to máme lepší než surfaři (na Tahiti), kteří jsou ještě úplně jinak vzdálení. Já pořád doufám, že se dostanu i do Paříže. Třeba do vesnice nebo minimálně do Českého domu, abych se alespoň trochu nadechl té opravdové olympijské atmosféry," řekl Přívratský.

Na olympijských hrách bude startovat podruhé. Před třemi lety v Tokiu byl čtrnáctý ve vzduchovce a šestnáctý v malorážce. Od té doby nasbíral na mezinárodní scéně řadu úspěchů včetně dvou medailí z loňských Evropských her a bronzu ve vzduchovce na loňském finále Světového poháru v Dauhá. Přesto jeho cíl zůstává stejný. "Chtěl bych odstřílet dobře odpracovaný závod. To je stejný cíl, který jsem si dal do Tokia. Stejný cíl, který si dávám na každý závod, kam jedu. Tím, že ta konkurence u nás je tak obrovská, tak nemá vůbec smysl si dávat nějaké jiné cíle, třeba co se týká umístění," uvedl Přívratský.

Na střelnici v Chateauroux už několikrát byl. "Je moc pěkná, nicméně dokáže být trošku náročná. Zvlášť ta malorážková střelnice, kde umí docela dost zafoukat. Byly tam dny, kdy ten vítr byl minimální a dalo se střílet krásně, a pak tam byly dny, kdy to bylo opravdu náročné a vyžadovalo to velké soustředění, a přesto se to ne pokaždé podařilo vychytat, dokázal ten vítr překvapit," popisoval své zkušenosti.

Nedokáže dopředu říct, v jaké disciplíně si věří víc. "Pokusím se zabojovat v obou disciplínách a vyždímat ze sebe, co budu moct. Já osobně mám radši malorážku, nicméně nemůžu říct, že by se mi v ní dařilo o mnoho víc než ve vzduchovce," přemítal.

Šťastné trenýrky

Na Evropských hrách mu k bronzu ve vzduchovce pomohly i šťastné trenýrky, které si bere na každý větší závod. Plánuje je mít i na olympiádě. "Ale teď jsem je někde ztratil, zašantročil, tak možná budu muset pořídit stejný typ, jenom verzi dva," doplnil. Loni prozradil, že oblíbené trenýrky jsou svítivě zelené s avokády.

Před olympijskými hrami ještě Přívratského čeká soustředění v Mnichově, kde budou i zahraniční olympijské týmy. "Budeme mít možnost si vystřelit nějaký kontrolák, abychom se dostali do té závodní zátěže a vyzkoušeli si, jak nám fungují ty polohy a celkově ten proces," plánoval. Na podobných kempech okukuje, jak se daří ostatním, ale nepovažuje to za zásadní. "Pro mě je střelba vždycky boj člověka sama se sebou," dodal.

Mužská vzduchovka je v olympijském programu 28. a 29. července, třípolohová střelba mužů z malorážky 31. července a 1. srpna.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články