Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Předeseda MOV Bach doufá, že nezájem o pořádání olympiády je jen dočasný

Do souboje o pořadatelství letních olympijských her v roce 2024 se přihlásili jen dva kandidáti - Paříž a Los Angeles. V červnu příštího roku bude Mezinárodní olympijský výbor (MOV) rozhodovat o pořadatelství zimních olympijských her v roce 2026 a poté, co hodně uchazečů vzdalo kandidaturu, zbyli také jen dva zájemci - Stockholm a Milán s Cortinou d'Ampezzo. Předseda MOV Thomas Bach ale věří, že malý zájem o pořadatelství olympijských her je jen dočasný, prý už registruje několik zájemců o Hry v letech 2030 a 2032.

Předseda MOV Thomas Bach
zdroj: imago sportfotodienst autor: Xu Jinquan

Bach připustil, že nemá záložní plán pro případ, že by i tito uchazeči nakonec odstoupili. Věří, že jeden z nich pořadatelství získá. "Jsou to tradiční země zimních sportů, které v poslední době uspořádaly několik světových šampionátů. Z tohoto pohledu jsou na tom mnohem lépe než dva poslední kandidáti (Soči a Pchjongčchang). Olympiáda v roce 2026 bude návratem ke kořenům, jak jsme si to přáli," řekl šéf MOV.

Bach má prý signály, že by se nepříznivá situace mohla brzy změnit. "Na třicátá léta jsme ještě kandidaturu nevypsali, ale už nás kontaktovalo několik zemí," prohlásil Bach. Pro zimní Hry v roce 2030 jmenoval japonské Sapporo, americké Salt Lake City, Argentinu, Španělsko a Gruzii. Pro letní Hry o dva roky později podle jeho slov přichází v úvahu společná kandidatura obou Korejí, dále Indonésie, Gold Coast v Austrálii a německý region Porýní - Porúří.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články