Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Olympiáda dětí a mládeže 2024

Hry v Pekingu byly zahájeny. Pochodeň hoří uprostřed obří vločky

V Pekingu už se dva sny soutěží, ale teprve nyní nastal čas, aby byly zimní olympijské hry oficiálně zahájeny. Předepsanou formuli pronesl čínský prezident Si Ťin-pching. Místo zapálení olympijského ohně poslední členové štafety jen umístili pochodeň do středu obří vločky. Slavnostní ceremoniál na Národním stadionu byl o něco skromnější než ten před 14 lety, kdy čínská metropole pořádala letní Hry. Českou vlajku přinesli na plochu Michal Březina a kapitánka hokejové reprezentace Alena Mills.

Česko má v Pekingu rekordní výpravu na zimních olympijských hrách, ale konečný počet účastníků bude o něco nižší než původních 116 kvůli zraněním i covidové nákaze. O nejvyšší počet zimních olympioniků v historii se postaral zejména premiérový postup hokejistek na olympijské hry, díky němuž sportovci vybrali Mills pro čestnou roli vlajkonošky. Podobně jako v létě v Tokiu mohli nést vlajku muž a žena a v českém týmu byl společně s Mills vybrán Březina, který se olympijských her účastní už počtvrté.

Šéf mise Martin Doktor odhadoval, že se slavnostního zahájení osobně zúčastní zhruba pět desítek českých sportovců. Jednalo se zejména o ty, kteří bydlí přímo v Pekingu. Doprava z horských středisek je totiž komplikovaná.

Řada českých sportovců si ozdobila nezbytný respirátor namalovaným knírkem, kterým na dálku pozdravila snowboardcrossařku Evu Samkovou. Olympijská vítězka ze Soči a bronzová z Pchjongčchangu nemůže v Číně závodit, protože se nestihla zotavit z prosincové zlomeniny obou kotníků.

"Myslím, že to byl nápad bráchy Domči Láskové. Na podporu, že tady Eva nemůže být. Přejeme jí, aby se uzdravila a mohla brzy zpět na svah," uvedla Mills, která měla na respirátoru namalovaný knírek stejně jako všechny hokejistky.

Je nám líto, video expirovalo.
Události: Co OH v Číně přinesou a za jakou cenu

Olympijská vítězka ze Soči a bronzová z Pchjongčchangu Samková zase na dálku s koštětem v ruce svým následovníkům radila, jak správně vlajku nést. "Jak jsem s ní začala máchat, tak se mi pak zamotala. Hlavně ze začátku je potřeba mít vlajku rozmotanou," uvedla Samková v Czechteam.tv. Vlajkonoškou byla před čtyřmi lety v Jižní Koreji.

"Pocity jsou super. Bylo to něco nového. Já jsem vždy stál za vlajkou a tentokrát jsem mohl nést vlajku, když nastupoval celý tým a navíc největší tým v historii," uvedl Březina. "Bylo to úžasné. Uběhlo to hrozně rychle. Je to nepopsatelný pocit, jen pozitivní emoce. Neznám dost slov, abych je popsala," doplnila Mills.

Překvapivé rozuzlení

Tradiční zapálení bylo překvapivé, jak avizoval režisér zahajovacího ceremoniálu Čang I-mou. Poslední členové olympijské štafety, v níž se na stadionu vystřídali zástupci několika generací sportovců, jen umístili pochodeň do středu obří vločky orámované olivovými ratolestmi. Ta se pak vznesla nad Národní stadion a začal poslední z řady ohňostrojů.

Vločka byla složena z 91 menších vloček s názvy všech zúčastněných zemí. Posledním běžcem s pochodní tentokrát nebyla žádná hvězda. Byli to čínští sportovci Čao Ťia-wen a Dinigeer I-La-Mu-Ťiang. Druhá jmenovaná závodí v běhu na lyžích a patří k ujgurské menšině, za jejíž potlačování Čínu kritizují lidskoprávní organizace.

Olympijský oheň v Pekingu vzplál velmi netradičně
zdroj: Reuters

Zahájení plné čínské mládeže

Program, do něhož se postupně zapojilo 3000 vystupujících převážně z řad teenagerů, začal na obrovské ploše, která simulovala plochu ledovou. Na ní se ve virtuálním bloku ledu připomněly všechny zimní olympijské hry od Chamonix 1924 a pak z ní vystoupalo pět olympijských kruhů. Po nich začalo tradiční představení účastníků všech více než devíti desítek zemí.

Bach: Budovat mosty, ale nikdy zdi

S projevy vystoupili předseda organizačního výboru Cchaj Čchi a prezident Mezinárodního olympijského výboru (MOV) Thomas Bach. Oba hovořili o vděčnosti, že se hry navzdory pokračující koronavirové pandemii konají v řádném termínu.

Bach na úvod Her prezentoval sport jako symbol mírového soužití. "Ukážeme světu, že je možné být nelítostnými rivaly, ale zároveň žít v respektu všichni pohromadě. To je smysl olympijských her. Budovat mosty, ale nikdy nebudovat zdi, sjednocovat lidstvo v jeho rozmanitosti," prohlásil.

Konání olympijských her v Číně je kritizováno kvůli porušování lidských práv v komunistické zemi. Řada zemí v čele se Spojenými státy americkými proto ohlásila diplomatický bojkot a nepošle své vrcholné politické představitele. Na druhou stranu se někteří zahraniční hosté včetně ruského prezidenta Vladimira Putina slavnostního zahájení zúčastnili.

Zimní olympijské hry v Pekingu skončí 20. února. V patnácti disciplínách se rozdělí 109 sad medailí.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články