Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
WA Race Walking Tour Gold - Poděbrady

Z izolace k olympijskému triumfu. Anttila byl znovu klíčovou postavou finského tažení za zlatem

Další velký příběh ve své již tak bohaté kariéře napsal finský útočník Marko Anttila. Zatímco místo prvního utkání Seveřanů seděl v izolaci na pokoji a modlil se, aby jeho další testy na koronavirus už nebyly pozitivní, ve finále proti Rusku opět ukázal svůj jedinečný cit pro klíčové okamžiky. Po jeho střele padl vítězný gól, po titulu mistra světa se tak obrovitý hráč stal i olympijským šampionem.

Finský kapitán Marko Antilla
zdroj: Reuters autor: ANNEGRET HILSE

Anttila má ve sbírce zlato i stříbro z MS, olympijská medaile mu ale dosud scházela. O to více byl namotivovaný do Pekingu, když na něho při nominaci ukázal trenér Jukka Jalonen.

Jenže zpočátku musel prokázat velkou dávku trpělivosti. Přestože hráč Jokeritu Helsinky v KHL neměl žádné symptomy, po příletu do Číny ho vyřadil ze hry pozitivní test na covid-19.

Byl proto v izolaci, neměl možnost trénovat s týmem, mohl se udržovat pouze na pokoji. Bál se, zda vůbec bude moct na turnaji hrát.

Přitom v 36 letech byl zřejmě na své poslední olympiádě. "Byl jsem sám na hotelovém pokoji. A nebylo to vůbec snadné," přiznal Anttila.

Vynechat musel i první zápas, do druhého proti Lotyšsku už ale naskočil. A hned skóroval. Nucená pauza na něm nebyla nijak patrná, k čemuž mu dost možná dopomohlo, jak poctivě se neustále připravuje mimo led.

"Člověk na sobě musí víc a víc pracovat, ale on v tom odvádí velmi dobrou práci. A to je i důvod, proč stále hraje na takové úrovni. Nevidíte na něm známky únavy. A my moc dobře víme, co dokáže," ocenil generální manažer Finska a bývalý skvělý útočník Jere Lehtinen.

Dlouhán s postavou basketbalisty (203 cm) ohromil na MS 2019 v Bratislavě. V sedmi zápasech nebodoval, pak ale přišlo play-off a on dal za tři starty čtyři góly.

Zachránil Finy v závěru čtvrtfinále proti Švédům, pak vstřelil jedinou branku semifinále s Ruskem a ve finále otočil dvěma góly skóre z 0:1 na 2:1 bitvy proti Kanadě (3:1).

Jeho střela byla vítězná i tentokrát. Jen jí pomohl na cestě do sítě tečující Hannes Björninen. Důležité bylo, že na gól z úvodu třetí třetiny už nedokázali Rusové odpovědět.

"Přemýšlel jsem o tom, že tady můžeme něco dokázat a vyhrát. A také mě napadalo, jaké by to všechno mohlo být po té izolaci. Cílem bylo v tom finále hrát, užít si to naplno a udělat vše, aby se ten sen stal skutečností," popsal Anttila.

"Poslední dobou dává hrozně důležité góly. Je to něco neuvěřitelného. Je pro nás ohromným lídrem, kterého následujeme. I proto jsme došli až sem," řekl obránce Sami Vatanen.

Nyní už je jasné, že Jalonen udělal dobře, když ho opět vzal do týmu. Právě on byl u zisku zlata i stříbra z posledních dvou odehraných MS, ale jeho zkušenosti s Anttilou jsou mnohem delší.

Ostřílený veterán ho proto nijak nepřekvapil. "Je to mentálně strašně silná osobnost. A po stránce fyzické jsme věděli, že měl dost času na to, aby se vrátil ve skvělé kondici," řekl Jalonen.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články