Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Verdikt nad Valijevovou? Krasobruslařka může v Pekingu pokračovat, WADA však rozhodnutí zpochybnila

Sportovní arbitráž CAS po téměř šesti hodinách ukončila slyšení v dopingovém případu krasobruslařky Kamily Valijevové. Patnáctiletá Ruska může nastoupit do soutěže žen, jenž začne krátkými programy v úterý. Podle Světové antidopingové agentury (WADA) se však arbitrážní soud nedržel antidopingových pravidel.

Největší favoritka Valijevová měla v prosinci při národním šampionátu v Petrohradu pozitivní dopingový test na zakázanou látku trimetazidin. Výsledky kontroly ale byly zveřejněny až po startu patnáctileté krasobruslařky na Hrách v týmové soutěži.

Ruská antidopingová agentura sice nejprve Valijevové zastavila činnost, poté ale suspendaci zrušila. Proti tomu se odvolal Mezinárodní olympijský výbor a mezinárodní antidopingová agentura i bruslařská unie. Podle Světové antidopingové agentury (WADA) se arbitrážní soud nedržel antidopingových pravidel.

CAS ale po šestihodinovém slyšení uvedl, že zákaz startu by Valijevové způsobil nenapravitelnou škodu. Arbitráž to zdůvodnila především načasováním zveřejnění výsledků dopingové kontroly. Laboratoř ve Stockholmu totiž výsledky zveřejnila až poté, co patnáctiletá krasobruslařka v Pekingu pomohla Rusku ke zlatu v soutěži družstev.

"Za to, že o výsledcích bylo informováno v průběhu olympijských her, nemohla. Načasování bylo zásadním pochybením," citovala agentura Reuters prohlášení generálního sekretáře CAS Mathieua Reeba.

Ten zkritizoval postup antidopingových úřadů. "Kdyby všechny procedury zvládli během týdne nebo deseti dní, jak je běžné, tak bychom tady vůbec nebyli a tento případ neřešili," uvedl Reeb.

WADA však zdůraznila, že za načasování výsledků může ruská antidopingová agentura, protože stockholmskou laboratoř neupozornila, že vzorek Valijevové z prosincového šampionátu je potřeba analyzovat přednostně. "Národní agentury mají povinnost zajistit, aby laboratoře vyhodnotily vzorky a dodaly výsledky testů sportovců, kteří se chystají na velké akce, jako jsou olympijské hry, ještě před startem," konstatovala WADA.

"Podle našich informací ruská agentura vzorky odeslané do laboratoře ve Stockholmu neoznačila jako prioritní. Laboratoř proto nemohla vědět, že je potřeba je vyhodnotit přednostně," dodala agentura.

Ve Valijevové se mísily emoce. "Jsou to slzy štěstí, ale asi i smutku," řekla mladičká krasobruslařka ruské státní televizi. "Jsem šťastná, ale zároveň emocionálně strašně unavená. Těší mě, že můžu dál reprezentovat svou vlast," dodala.

"Vyhrála spravedlnost a zdravý rozum," citovala agentura RIA Novosti předsedu ruské krasobruslařské federace Alexandra Gorškova. "Nejlepší zpráva dne," uvedl v prohlášení Ruský olympijský výbor.

Šéfka amerického olympijského výboru Sarah Hirshlandová naopak netajila zklamání. "Sportovci mají právo vědět, že se závodí za rovných podmínek. A tento verdikt jim to právo sebral," prohlásila.

Valijevová jako oběť? Šéf americké antidopingové agentury možnost nevylučuje

"Pouze čas ukáže, jestli měla na těchto Hrách závodit, nebo jestli měla být diskvalifikována," konstatoval šéf americké antidopingové agentury Travis Tygart. "Nic to ovšem nemění na tom, že Rusko dopingem poškodilo šesté Hry za sebou," dodal.

Tygart připustil, že Valijevová může být v celé aféře obětí. "Rusko i globální antidopingový systém ji ošklivě zklamal a není fér, že se kolem ní kvůli tomu rozpoutal celý tenhle chaos," prohlásil.

Podobně situaci viděl i šéf WADA Witold Bańka. "Doping dětí je neodpustitelné zlo. Pro čisté sportovce mám vzkaz, že uděláme všechno pro to, aby byl tento případ pořádně prošetřen," prohlásil.

Arbitrážní soud se zabýval výhradně startem Valijevové v soutěži žen, v níž bude ruská hvězda největší favoritkou. Samotný dopingový prohřešek neprojednával, takže Valijevové stále hrozí diskvalifikace.

Mezinárodní olympijský výbor se proto rozhodl odložit slavnostní ceremoniály v případě, že Ruska v soutěži žen získá medaili. "CAS dal jasně najevo, že jeho verdikt se netýká toho, jestli slečna Valijevová porušila antidopingová pravidla," uvedl MOV v prohlášení.

"Kvůli této nejistotě jsme rozhodli, že medaile za soutěž družstev se v průběhu Her v Pekingu předávat nebudou. A pokud by slečna Valijevová skončila na prvních třech místech v soutěži žen, byl by odložen i tento ceremoniál do doby, než bude její případ vyřešen," dodal.

Do volných jízd pravděpodobně postoupí 25 místo obvyklých 24 krasobruslařek. Uvedla to Mezinárodní bruslařská unie (ISU) s tím, že se tento postup uplatní v případě očekávaného umístění Valijevové do 24. místa. Mezi třicítkou olympioniček je i česká reprezentantka Eliška Březinová.

O výsledcích soutěže družstev, kterou Rusko vyhrálo před USA a Japonskem, arbitráž nerozhodovala. Slavnostní ceremoniál týmové soutěže, která skončila před týdnem, se dosud neuskutečnil.

"Tohle se velmi pravděpodobně v průběhu olympijských her nevyřeší," uvedl mluvčí Mezinárodního olympijského výboru Mark Adams. "Je to politováníhodné, ale musíme dodržovat dané postupy," dodal.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články