Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Velký pondělní souhrn: Davidová si odstřelila zlato, hokejistky míří do čtvrtfinále

Česká výprava se po pondělním Pekingu málem radovala z první medaile. Ta však těsně utekla biatlonistce Markétě Davidové, když minula poslední ránu v individuálním stíhacím závodě na 15 kilometrů. Nakonec skončila na šestém místě. Na stejné příčce se s turnajem rozloučili manželé Paulovi. Historicky první čtvrtfinálovou účast pod pěti kruhy si i přes prohru s Dánskem zajistily české hokejistky.

Biatlon

Pouhé milimetry chyběly biatlonistce Markétě Davidové k prvnímu olympijskému zlatu. Poslední střelou ve vytrvalostním závodě na 15 kilometrů se však naděje na historický kov rozplynuly. Mistryně světa v této disciplíně atakovala po 19 sestřelených terčích na vítězství. Při závěrečném pokusu ale minula, dostala trestnou minutu a propadla se na šesté místo.

"Nemyslím, že by něco před tou poslední ranou proběhlo hlavou. Podle mě byla ta střela nahoře. Moje chyba, ale ne že bych byla nervózní," řekla Davidová. Lucie Charvátová, která absolvovala první olympijský start, byla s dvěma trestnými minutami devatenáctá. Jessica Jislová obsadila 27. místo a další debutantka Tereza Voborníková skončila na 34. příčce.

Patnáctikilometrový závod vyhrála Denise Herrmannová z Německa o 9,4 sekundy před Anais Chevalierovou-Bouchetovou z Francie. Bronz získala i s dvěma trestnými minutami Norka Marte Olsbuová Röiselandová. Na vítězku, která také jednou na střelnici chybovala stejně jako druhá Francouzka, ztratila Davidová 31,9 sekundy.

Curling

Sladkou tečku si při historicky premiérové účasti na Hrách vychutnali manželé Paulovi, když otočili utkání proti Číně. Čeští curleři po pátém z osmi endů prohrávali 1:6, poté ale v šestém endu získali čtyři body a vyhráli i následující dva endy. Nakonec tak urvali výhru 8:6 a na turnaji končí ss bylancí čtyř váher a pěti porážek na šestém místě.

Češká amaterská dvojice si tak splnila své cíle, a to umístit se mezi pátým až sedmým místem. O postup do bojů o medaile jim přitom mnoho nescházelo. "Mám z toho dobrý pocit, uhráli jsme čtyři výhry proti nejlepším týmům na světě. Splnili jsme cíl, takže za nás je to spokojenost," řekl Paul Radiožurnálu.

O titul olympijského vítěze smíšených dvojic si to v úterý rozdají dosud neporažení Italové s Nory. Bronzový kov připadne výherci duelu Švédsko - Velká Británie.

Lední hokej

České hokejistky se i po nevydařeném utkání proti Dánkám mohou radovat z postupu do čtvrtfinále. Účast v playoff jim zajistila nečekaná porářka domácí Číny se Švédskem 1:2. V úterním záverečném zápasem s Japonskem, za nímž zaostávají o bod, si mohou vylepšit pozici a postoupit z prvního místa skupiny. Tím by se ve čtvrtfinále vyhnuly favorizovaným týmů Kanady a USA.

Reprezentantnkám v ledním hokeji se původně postup zkomplikoval, když podlehly dánskému výběru 2:3. Ačkoliv ve třetím duelu olympijského turnaje dvakrát vedly, neustály přesilovou hru v úvodu záverečné třetiny. Na gól Silke Gludová již sveřenkyně trenéra Tomáše Paciny nedokázaly zareagovat a ztratily tak důležité body ve skupině B.

"Zavinily jsme si to samy. Od začátku jsme nehrály týmově a snažily se hrát moc individuálně. A to se nám vymstilo. Ke konci už to bylo lepší, ale nemůžeme čekat, že to v posledních deseti minutách dotáhneme a vyhrajeme. Hraje se šedesát minut. Hlavně první třetinu jsme jim daly hromadu prostoru, nedržely jsme se našich principů a nehrály jsme pospolu celá pětka. Asi nám chybí klid a trpělivost v koncovce. Odvaha se do té střely pořádně opřít. Probíraly jsme to s holkama a byla to jedna z věcí, co jsme chtěly protrhnout. Nepodařilo se," hodnotila kapitánka týmu Alena Mills.

Skoky na lyžích

Diskvalifikace několika závodníků zamíchalo s vývojem i finálním pořadí premiérového závodu smíšených skokanských týmů pod pěti kruhy. Nakonec se z triumfu s obrovským náskokem radoval slovinský tým ve složení Nika Križnarová, Timi Zajc, Urša Bogatajová a Peter Prevc. Za osm skoků nasbírali 1001,5 bodu. Zvítězili tak o 111,2 bodu před výběrem ruských sportovců. O bronzovou medaili Japonci s Kanadou, která nakonec asijský výběr přeskočila o 8.3 bodu.

Čeští reprezentanti se trápili a skončili na sedmém místě. "Bylo to na krev, i na to koleno toho bylo dost. Už jsem byl rád, že to mám za sebou, a těším se na den volna," svěřil se po skoku dlouhém 92,5 metru Roman Koudelka.

Z bojů o medaile vypadlo Německo, které soutěž mixů ovládlo na posledních čtyřech mistrovstvích světa. Kvůli nevyhovující kombinéze nemohla nastoupit ani japonská hvězda Sara Takanašiová, stejně dopadla i zkušená Rakušanka Daniela Iraschková Stolzová. Ve druhém kole byly diskvalifikované obě Norky Anna Odine Strömová a Silje Opsethová, takže tato severská země klesla z druhého místa až za Česko.

Rychlobruslení

Rychlobruslařce Nikole Zdráhalové se po neúspěchu na třech kilometrech nedařilo ani na její nejsilnější trati a na patnáctistovce skončila až jednadvacátá. Zvítězila Nizozemka Ireen Wüstová a získala rekordní dvanáctou rychlobruslařskou olympijskou medaili.

Alpské lyžování

Jediná česká zástupkyně v obřím slalomu Elese Sommerová nedokončila první kolo. V závodě spadla i obhájkyně zlata Shiffrinová. Závod nevyšel ani slovenské spolufavoritce Petře Vlhové. Mistryně světa z roku 2019 a loňská vítězka Světového poháru byla po prvním kole třináctá a v druhém si místo zrychlení ještě o jednu příčku pohoršila.  Vyhrála Švédka Sara Hectorová.

Královskou lyžařskou disciplínu sjezd, který byl kvůli silnému větru o den odložen, ovládl Švýcar Beat Feuz a zkompletoval olympijskou medailovou sbírku.

Je nám líto, video expirovalo.
Sommerová: Je to jasné zklamání

Krasobruslení

Novými olympijskými vítězi v soutěži týmů jsou ruští krasobruslaři, jenž v Pekingu startují pod vlajkou národního olympijského výboru jako jediný evropský celek. Stříbro posbíralo USA, brnoz putuje do Japonska. Bez medaile skončili obhájci olympijského zlata Kanaďané, kteří byli deset bodů za Japonskem na čtvrtém místě. Český tým skončil na osmé příčce.

Shorttrack

Italský rychlobruslařka Arianna Fontanaová obhájila zlato na 500 metrů na krátké dráhe a zároveň si rozšířila svoji sbírku cenných kovů na rekordních deset medailí. Jediná česká zástupkyně v shorttracku v Pekingu Michaela Hrůzová na pětistovce vypadla v sobotních rozjížďkách. V konečném hodnocení byla klasifikována na 24. místě.

Maďarský rychlobruslař Shaolin Sándor Liue sice ve finále shorttracku přejel cílovou rovinku jako první, ze zlaté medaile se ale nakonec radoval Žen C'-wej. Maďarský reprezentant byl ale potrestán za nebezpečný manévr a se žlutou kartou byl diskvalifikován. Číňan vybojoval v Pekingu po sobotním triumfu při premiéře se smíšenou štafetou druhé zlato. 

Snowboard

Po stříbru z Pchjongčchangu si do své sbírky kanadský snowboardista May Parrot přidal nejen výhru nad rakovinou, ale i zlato ze slopestylu. Druhý skončil domácí sedmnáctiletý talent Su I-ming a zajistil pro Čínu první medaili v této disciplíně v historii. Kanadský úspěch umocnil bronzem Mark McMorris, obhájce zlata Američan Redmond Gerard skončil čtvrtý.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články