Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Liga mistrů UEFA

Václavík pojede první závod po koronaviru, Krčmář se pokaženým individuálem zlomit nenechá

Až prakticky v polovině olympijských her čeká biatlonisty sprint na 10 kilometrů. Český tým posílá do klání čtyři závodníky včetně jedničky Michala Krčmáře a také Adama Václavíka, který se na tratích v Čang-ťia-kchou představí poprvé po prodělaném covidu. Kdo ukořistí zlato? Bude to opět Francouz Quentin Fillon Maillet? Přímý přenos sledujte na ČT sport a webu ctsport.cz od 9:45.

Michal Krčmář
zdroj: ČTK/AP

Překvapivě nejlepším českým biatlonistou byl ale v úterý Mikuláš Karlík. V nejdelším závodě atakoval do poslední střelby umístění mezi elitou, ale po třech chybách se nakonec propadl na 31. místo. 

"Nikdy jsem takhle vepředu nejel, takže vám to trochu stoupne do hlavy, když slyšíte, že jedete do desítky. Určitě jsem nad tím přemýšlel," vyprávěl Karlík.

"V posledních dvou třech běžeckých kolech už to navíc bylo těžké. Snažil jsem se, dal jsem do toho všechno," uvedl.

A hýřil spokojeností. "Na takovýto výsledek, od kterého se mohu odrazit, jsem čekal. Těší mě, že to přišlo na olympiádě, doufám, že to není konec a předvedu ještě něco lepšího," doplnil teprve dvaadvacetiletý reprezentant.

Češi v akci - sprint (10 km):

Michal Krčmář (36), Mikuláš Karlík (59), Jakub Štvrtecký (77), Adam Václavík (84)

Ve sprintu stříbrný v Pchjongčchangu Krčmář skončil daleko za stupni vítězů, když byl po pěti střeleckých chybách devětapadesátý. 

"Ne že bych nezvládal techniku střelby nebo zapomněl střílet. Jsou to těsné rány z přemíry snahy," rozebíral Krčmář v rozhovoru pro ČT sport.

Nejzkušenější český biatlonista měnil ještě před startem úderník na zbrani, to prý však na jeho výkon vliv nemělo.

"Na vytrvalostní závod jsem se těšil, ale nebyla dobrá ani běžecká stránka. Musíme to zanalyzovat. Nekončíme tu a takhle to nebudu chtít nechat," ujistil Krčmář.

Ve sprintu se mu v této sezoně nejvíc dařilo na úvod ve švédském Östersundu, kde dojel patnáctý a vytvořil si tak dobrý základ pro následné čtvrté místo ve stíhačce. Ta bude na Hrách na pořadu v neděli spolu s tou ženskou.

Milan Žemlička skončil v závodu na 20 kilometrů dvaašedesátý, o tři příčky níže byl kvůli mizerné střelecké formě a pěti chybám Jakub Štvrtecký. I on dostává ve sprintu důvěru. 

Svůj první závod na OH pojede Václavík. Ten musel po Světovém poháru v Anterselvě do karantény a do Pekingu tak přijel o více než týden později.

Trenér Ondřej Rybář ho dokonce nazval smolařem olympiády, protožče Václavík v letadle navíc cestoval s pozitivně testovaným snowboardcrossařem Radkem Houserem.

Musel tak opět do izolace, trénovat - byť v omezeném režimu - ovšem mohl.

Teď čeká Václavíka konečně sprint. Hřát jej může druhý nejlepší výsledek kariéry, který si zajel letos ve stíhacím závodě v Ruhpoldingu. Bylo z toho 24. místo.

Quentin Fillon Maillet
zdroj: ČTK/AP autor: Kirsty Wigglesworth

Sprinterskou olympijskou generálku v témže německém areálu vyhrál lídr elitní série Fillot Maillet.

Z Pekingu už má svou první medaili na OH vůbec - zlato z vytrvalostního závodu - když se blýskl nejrychlejším běžeckým časem.

Svého hlavního rivala Nora Johannese Böa porazil na trati o 21,2 vteřiny. V průběžném pořadí SP je Fillon Maillet druhý, disciplíně vévodí Švéd Sebastian Samuelsson.

Zálusk na nejcennější kov vedle Francouzů či Norů jistě budou mít třeba i závodníci startující pod vlajou Ruského olympijského výboru. Za všechny jmenujme někdejšího dopingového hříšníka Alexandra Loginova, který vyhrál disciplínu v lednovém Oberhofu.

Sprint na minulých OH opanoval Němec Arnd Peiffer, ten už ale ukončil kariéru.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články