Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Týmový sprint vyhráli favorizovaní Norové. Zlato Němek naopak překvapením je

O lyžařských medailích je jasno také v týmových sprintech. Závod ženských dvojic senzačně vyhrály Němky Katharina Hennigová a Victoria Carlová poté, co druhá jmenovaná ve finiši překvapivě porazila Švédku Jonnu Sundlingovou. Zlato z mužského závodu získali Johannes Klaebo s Erikem Valnesem. České dvojice Kateřina Janatová, Petra Hynčicová a Luděk Šeller, Michal Novák vypadly v semifinále. 

Hennigová s Carlovou navázaly na úspěch Evi Sachenbacherové-Stehleové a Claudie Nystadové z Vancouveru 2010. Nepatřily k největším favoritkám, ale dokázaly se udržet ve skupině bojující o medaile, která se postupně zúžila na čtyři týmy. Carlová v cílové rovince předstihla nejdříve Rusku Natalii Něprjajevou a pak i favorizovanou Švédku Jonnu Sundlingovou. Po stříbru ve štafetě mají Němky z olympiády další týmovou medaili.

Klaebo potvrdil pověst nejlepšího sprintera současnosti. V závěrečném mírném stoupání na stadion nastoupil Finovi Jonimu Mäkimu a Alexandru Terentěvovi z Ruska a nechal je jasně za sebou. Stejně jako v roce 2018 vyhrál na olympiádě individuální i týmový sprint. Norové v této disciplíně triumfovali potřetí od jejího zařazení do olympijského programu v roce 2006.

Šeller s Novákem loni skončili osmí na mistrovství světa, ale to se běželo volnou technikou. Nyní se drželi v početné vedoucí skupině a po čtvrtém ze šesti úseků dlouhých 1,5 kilometru předal Novák Šellerovi na postupové třetí příčce. Jenže pak ve stoupání zaútočil elitní finský klasik Iivo Niskanen a Šeller ztratil.

Když se pole roztrhalo, první člen české dvojice se propadl až na sedmou příčku a Novákovi předal se ztrátou 13 sekund na šestou příčku, která by dala naději. Novák se přiblížil k běloruskému soupeři na necelé tři sekundy, ale předstihnout ho nedokázal. Na českém vyřazení by nakonec ani šestá příčka nic nezměnila, protože druhé semifinále bylo rychlejší.

"Do třetího úseku jsem toho měl plné zuby, začal jsem ztrácet síly a byl jsem rád, že jsem se na tu předávku vůbec dostal. Bohužel se na výsledku opět podepsala nadmořská výška, na kterou každý reaguje trochu jinak," uvedl Šeller. Oba Češi byli z vyřazení zklamaní. "Na posledním úseku jsem se snažil ještě něco sjet, ale bylo jasné, že útok na postup už je skoro nemožný. Snad nám to v budoucnu vyjde lépe," doplnil Novák.

Janatová s Hynčicovou, která v sestavě nahradila zdravotně indisponovanou Terezu Beranovou, měly ve svém semifinále k postupu daleko. V rozjížďce, v níž se oddělila silná čtveřice Rusko, Finsko, Švédsko a Norsko, ztratily na osmé příčce na čelo přes 55 sekund.

"S Katkou jsme se shodly, že to byl nejtěžší team sprint, jaký jsme kdy jely. Platí to o trati, nadmořské výšce i tempu, které se jelo. Snažily jsme se vydržet s první skupinou co nejdéle, ale bohužel jsme odpadly. Jakmile se pak udělá malá mezera, už je těžké to dojet. Člověk pak hledá síly, které už není kde brát, protože ta únava z předchozích závodů se sčítá. Na druhou stranu jsme na klasiku předvedly poměrně dobré výkony, protože obě považujeme za svoji silnější disciplínu skate," shrnula Hynčicová. Češky obsadily 15. místo.

Sprint dvojic klasicky:

Muži: 1. Valnes, Klaebo (Nor.) 19:22,9 min., 2. Niskanen, Mäki (Fin.) -2,46, 3. Bolšunov, Terentěv (Rus.) -4,29, 4. Poromaa, Svensson (Švéd.) -15,06, 5. Cyr, Ritchie (Kan.) -22,31, 6. De Fabiani, Pellegrino (It.) -25,43, 7. Lapalus, Jouve (Fr.) -35,38, 8. Baumann, Hediger (Švýc.) -41,36, 9. Ogden, Schoonmaker (USA) -1:05,08, 10. Föttinger, Moser (Rak.) -1:52,01, ...14. Šeller, Novák - vyřazeni v semifinále.

Ženy: 1. Hennigová, Carlová (Něm.) 22:09,85, 2. Dahlqvistová, Sundlingová (Švéd.) -0,17, 3. Stupaková, Něprjajevová (Rus.) -0,71, 4. Niskanenová, Pärmäkoskiová (Fin.) -3,86, 5. Brennanová, Digginsová (USA) -12,93, 6. Stadloberová, Unterwegerová (Rak.) -45,40, 7. Van der Graaffová, Fähndrichová (Švýc.) -52,24, 8. T. Wengová, Fallaová (Nor.) -1:05,43, 9. Marciszová, Skinderová (Pol.) -1:38,16, 10. Galová, Quintinová (Fr.) -1:55,07, ...15. Janatová, Hynčicová - vyřazeny v semifinále.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články