Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Švýcaři vezou do Pekingu výběr z domácí ligy, Ambühla čeká pátá olympiáda

V nominaci Švýcarska na únorové olympijské hry v Pekingu nechybí ani osmatřicetiletý útočník Andres Ambühl z Davosu, který se pod pěti kruhy představí už popáté. Je také jedním ze čtrnácti držitelů stříbra ze světových šampionátů v letech 2013 či 2018 v týmu kouče Patricka Fischera.

Švýcarská legenda Ambühl překonává norského gólmana Holma
zdroj: ČTK/imago sportfotodienst/via www.imago-images.de autor: Joel Marklund

Ambühl, který loni na mistrovství světa v Rize vyrovnal šestnáctou účastí rekord světových šampionátů krajana obránce Mathiase Segera, se s pěti starty na OH vyrovná české legendě Jaromíru Jágrovi, Němcům Dieteru Hegenovi, Udovi Kiesslingovi, Francouzi Denisi Perezovi, Noru Petteru Thoresenovi, Finům Jeremu Lehtinenovi, Kimmovi Timonenovi a Rusům Pavlu Dacjukovi a Iljovi Kovalčukovi. Rekordmany jsou se šesti účastmi další Finové Raimo Helminen a Teemu Selänne.

Brankář Reto Berra z Fribourgu, obránce Raphael Diaz z Fribourgu a Simon Moser z Bernu mají stříbrné medaile ze světových šampionátů v letech 2013 a 2018.

Vicemistrem světa se v roce 2013 stal i Ambühl, před čtyřmi roky v Dánsku pak uspěli gólman Leonardo Genoni z Zugu, obránci Michael Fora z Ambri-Piotty, Denis Hollenstein z Curychu, Mirco Müller z Lugana, Ramon Untersander z Bernu a útočníci Sven Andrighetto z Curychu, Enzo Corvi z Davosu, Gaëtan Haas z Bielu, Grégory Hofmann z Zugu a Joël Vermin ze Ženevy.

Švýcaři tradičně sázejí na osvědčený kádr, 16 hráčů ze současného výběru se představilo na loňském mistrovství světa v Rize.

Chyběli tam brankář Joren van Pottelberghe z Bielu i útočník Sven Senteler z Zugu, které čeká první velký turnaj, obránci Fora, Christian Marti s Yannickem Weberem a útočníci Hollenstein s Denisem Malginem z Curychu i další forvardi Haas a Moser.

Švýcaři budou v pátek 11. února od 9:40 SEČ druhým soupeřem české reprezentace v základní skupině B. Do turnaje vstoupí o den dříve ve stejný čas proti Rusku a na závěr je v neděli 13. února čeká souboj s Dánskem.

Nominace Švýcarska na olympijské hry v Pekingu:

brankáři: Reto Berra (Fribourg), Leonardo Genoni (Zug), Joren van Pottelberghe (Biel)

obránci: Santeri Alatalo, Romain Loeffel, Mirco Müller (všichni Lugano), Christian Marti, Yannick Weber (oba Curych), Raphael Diaz (Fribourg), Michael Fora (Ambri-Piotta), Ramon Untersander (Bern)

útočníci: Fabrice Herzog, Grégory Hofmann, Sven Senteler, Dario Simion (všichni Zug), Sven Andrighetto, Denis Hollenstein, Denis Malgin (všichni Curych), Andres Ambühl, Enzo Corvi (oba Davos), Christoph Bertschy (Lausanne), Gaëtan Haas (Biel), Simon Moser (Bern), Killian Mottet (Fribourg), Joël Vermin (Ženeva)

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články