Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Švancer byl osmý, slopestyle lyžařů vyhrál Američan Hall

Český rodák reprezentující Rakousko Matěj Švancer skončil v olympijské soutěži ve slopestylu osmý. Závod ovládli akrobatičtí lyžaři ze Spojených států. Vyhrál Alexander Hall před Nicholasem Goepperem.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih nejlepších jízd v lyžařském slopestylu

Bronzový medailista z mistrovství světa Hall rozhodl o svém triumfu v Genting Snow Park v Čang-ťia-kchou hned v první ze tří finálových jízd. Třiadvacetiletý lyžař v ní na posledním skoku provedl unikátní trik, kdy ve vzduchu zastavil rotaci a skok dokončil opačným směrem. Od rozhodčích dostal 90,01 bodu.

"Tohle byla podle mě rozhodně nejlepší jízda ve slopestylu, jakou jsem kdy předvedl," radoval se Hall, jenž letos v lednu skončil třetí na X Games v Aspenu, kde v roce 2019 vyhrál. "Byl jsem docela překvapený, že jsem tu první jízdu ustál. Už jsem některé prvky z ní zajel dřív, ale nikdy ne dohromady, zvlášť ne na téhle trati, která je těžká a má dlouhé raily," dodal Američan.

V druhé jízdě se k němu dokázal nejvíce přiblížit krajan Goepper (86,48), který tak získal medaili i na třetí olympiádě, kdy je slopestyle v programu. Při debutu disciplíny v Soči 2014 byl v devatenácti letech bronzový, před čtyřmi lety v Pchjongčchangu bral stejně jako nyní stříbro.

Třetí místo dnes obsadil za 85,35 bodu Švéd Jesper Tjäder a navázal na bronz krajana Henrika Harlauta z Big Airu. Šampion z Big Airu Birk Ruud z Norska byl po druhém místu z kvalifikace pátý. Zklamaný byl úřadující světový šampion a vítěz kvalifikace Andri Ragettli ze Švýcarska, jenž skončil těsně pod stupni vítězů.

Stejně jako vítězný Hall předvedl svou nejlepší jízdu hned na úvod finále Švancer, který od začátku olympijské sezony reprezentuje Rakousko, kde dlouhodobě žije. Sedmnáctiletý rodák z Prahy si postupem do elitní dvanáctky vynahradil zklamání ze své silnější disciplíny Big Airu, v níž ztroskotal už v kvalifikaci.

V prvním velkém finále začínající seniorské kariéry dostal Švancer 73,05 bodu a vyrovnal historicky nejlepší výsledek rakouských akrobatických lyžařů (mimo skikros) pod pěti kruhy. Úřadující juniorský mistr světa ještě z českých barev, jenž jako jediný z finalistů jel bez hůlek, si zároveň ve slopestylu připsal nejlepší umístění v kariéře. Ve Světovém poháru byl dosud nejlépe čtrnáctý. "Jsem spokojený tak na 78 procent. Alespoň jsem dokončil jednu jízdu," řekl Švancer.

Výsledky slopestylu mužů:

1. Hall 90,01, 2. Goepper (oba USA) 86,48, 3. Tjäder (Švéd.) 85,35, 4. Ragettli (Švýc.) 83,50, 5. Ruud (Nor.) 79,33, 6. Bösch (Švýc.) 78,05, 7. Stevenson (USA) 77,41, 8. Švancer (Rak.) 73,05, 9. Moffatt (Kan.) 70,40, 10. Barclay (N. Zél.) 67,40.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články