Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Věřím, že po bronzu se na slovenský hokej bude dívat jinak, doufá Cehlárik

Bylo na nich vidět, jak moc si překvapivý zisk bronzu užívají. Hráči Slovenska zůstávali po triumfu nad Švédskem 4:0 dlouhé minuty na ledě, slavili, fotili se a naplno si vychutnávali speciální moment, kdy pro svoji zemi získali historicky první hokejovou medaili. Obrovskou radost měl i útočník Peter Cehlárik, který doufá, že třetí místo zvýší reputaci Slováků ve světě.

"Věřím, že všichni v zahraničí a ti, kteří sledují světový hokej, se na nás budou teď dívat trochu jinak. Věřím, že jim to ukáže obraz, že náš hokej jde dopředu," řekl šestadvacetiletý Cehlárik na otázku, co pro slovenský hokej znamená premiérová hokejová olympijská medaile.

Pro Cehlárika je zisk olympijské medaile nejemotivnějším momentem kariéry. "Asi ano. Nedávám na sobě moc vidět emoce, je to zážitek číslo jedna," řekl hráč Omsku. I další útočník Tomáš Jurčo byl dojatý. "Je to neskutečné. Kdyby nám někdo před turnajem řekl, že získáme bronz, nevím, jestli bych mu věřil," přiznal Jurčo.

Oba vyzdvihli přínos kanadského trenéra Craiga Ramsayho. "Byl skvělý. Je moc pozitivní člověk. Chce od nás správné věci a věří v nás. Věřím, že zůstane dál a budeme mít další úspěchy," uvedl Cehlárik. "Jeho kouzlo je v jeho klidu. Ale také v tom, že je cizinec a tlak si až tak nepřipouští. To je jeho velká výhoda. Dělá v klidu rozhodnutí, dobrá rozhodnutí," dodal Jurčo.

Po prohře s Finskem v semifinále se slovenští hokejisté dali před bojem o bronz dohromady. "Hněv a smutek jsme použili a dokázali jsme se soustředit na zápas a drželi jsme se plánu. Rozhodla naše soustředěnost," uvedl Cehlárik. "A týmovost," konstatoval Jurčo.

Do olympijského turnaje přitom nevstoupili dobře. Na úvod prohráli ve skupině s Finy i Švédy. "Po prvních dvou prohrách na nás nešly dobré ohlasy, ale hodili jsme to za hlavu. Všechny jsme ošálili, že nám to nepůjde. Nakonec jsme všechny přelstili, jak nám šlo," smál se Jurčo.

Hvězdou se stal Juraj Slafkovský. Sedmnáctiletý talent se na výhře nad Švédy podílel dvěma brankami a se sedmi zásahy je nejlepším střelcem turnaje. "Juro si famózně načasoval střeleckou formu. Je to skvělý hráč a bude to skvělý hráč. Doufám, že mu to takhle bude sypat i nadále. Tady dal gól vysloveně ze všeho. Přesně to jsou rození střelci," chválil Jurčo mladíka.

Veledůležitou roli v cestě za úspěchem hrál i brankář. V Patriku Rybárovi měli Slováci mezi tyčemi jistotu. "Každý zápas nás držel. Týmy, jako my, musejí mít gólmana, který chytí něco navíc. On byl ta stěna vzadu, která nás držela. Bez něj bychom takhle daleko nedošli," řekl Jurčo.

Životní úspěch tým společně oslaví. "Uvidíme, co bude v šatně. Věřím, že zvládneme odkráčet na ceremoniál," řekl Cehlárik k nedělnímu předávání medailí po finále.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články