Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
TCL V Repre

Kanada jasně přehrála Rusky i v respirátorech, porážka Číny posunula Češky do čtvrtfinále

Hokejistky Kanady a ROV odehrály utkání na olympijských hrách v Pekingu v respirátorech. Duel základní skupiny začal s hodinovým odkladem, protože Rusky údajně nedodaly výsledky testů na koronavirus. Kanaďanky pak v zápase skupiny A potvrdily roli favoritek a zvítězily 6:1. Porážka domácí Číny se Švédskem 1:2 pomohla českému výběru do čtvrtfinále.

Je nám líto, video expirovalo.
Zápas v respirátorech vyhrály Kanaďanky, přehrály Rusky

Tre Kronor budou v posledním zápase usilovat o postup v přímém souboji s Dánskem, které ještě může český tým v tabulce nižší výkonnostní skupiny přeskočit. Čína už dohrála a má o bod méně než výběr kouče Tomáše Paciny.

Obhájkyně stříbra z Pchjongčchangu a úřadující mistryně světa mají na kontě po třech zápasech plný počet bodů stejně jako druhé Spojené státy americké, s kterými se utkají v úterý o vítězství ve skupině. Rusky budou ve stejný den bojovat o udržení třetího místa s Finskem. Kanadu čeká čtvrtfinále v pátek a Rusko v sobotu.

Zápas měl začít v 5:10 SEČ, v tom čase ale byly na ledě připravené jen Rusky. Kanaďanky se k nim podle médií odmítly připojit kvůli tomu, že neměly od ruského týmu výsledky testů na covid-19. Minulý týden bylo v karanténě po pozitivních testech šest ruských hráček. O hodinu později se na led vrátily už oba týmy a všechny hokejistky měly nasazeny pod kryty obličejů ještě respirátory.

"Kanaďanky nastoupily k utkání později kvůli zpožděným výsledkům testů ruského týmu. Testování proběhlo v osm ráno místního času, ale výsledky přišly se zpožděním. Týmy se dohodly, že nastoupí s maskami, aby zajistily maximální ochranu. Výsledky testů přišly na konci druhé třetiny, proto si (ruské) hráčky masky sundaly. Všechny výsledky byly negativní. Pracujeme s lékařským týmem na tom, aby vše fungovalo podle plánu a už k takové situaci nedošlo," citovala ruská média prezidenta Mezinárodní hokejové federace Luca Tardifa.

"Ruskám ranní výsledky nedorazily. Vím, že měly v minulých dnech několik pozitivních případů. Chtěly jsme si být jen jisté, že bude bezpečné hrát," řekla kanadská útočnice Natalie Spoonerová agentuře Reuters a vysvětlila, proč Kanaďanky v respirátorech duel dohrály. "Bylo nám řečeno, že jejich výsledky přišly a všechny jsou negativní, takže zápas dohrají bez masek. My jsme se rozhodly, že už jsme hrály s extra ochranou dvě třetiny, tak už to zvládneme i v té poslední."

Favorizované Kanaďanky dostaly Rusky hned v úvodu pod tlak a získaly dvoubrankové vedení. V čase 2:09 otevřela skóre Sarah Nurseová a za 20 sekund zvýšila Sarah Fillierová. Do poloviny zápasu se prosadily ještě Jemie Lee Rattrayová s Erin Ambroseovou. V 38. minutě snížila Anna Šochinová, ale zámořský celek také v závěrečném dějství dvakrát skóroval. Góly daly Rebecca Johnstonová a Marie-Philip Poulinová.

"Nebylo to ideální. Takové odložení začátku není obvyklé. My jsme byly připravené hrát hned po rozbruslení, ale člověk se musí vyrovnat s tím, co život přináší," citoval web IIHF ruskou útočnici Alexandru Vafinovou. Ruský kouč Jevgenij Bodariko měl k dispozici 17 hráček do pole - sedm obránkyň a deset útočnic. "Bez tolika hráček to byl velice těžký zápas," prohlásil Bodariko.

Švýcarky v závěrečném vystoupení ve skupině A zdolaly 3:2 Finsko, které zůstává bez bodu a o posun z páté pozice se obhájkyně bronzu budou snažit v duelu s Ruskem.

Ve skupině B zůstávají ve hře o poslední místo ve čtvrtfinále stále ještě Čína, Dánsko i Švédsko. Dánky potřebují k postupu porazit Švédky v základní hrací době, Švédkám stačí jakákoliv výhra a Čínu udrží na třetí pozici pouze vítězství Dánska v nastavení.

Hokej - ženy:

Skupina A:

Rusko - Kanada 1:6 (0:2, 1:2, 0:2)
Branky: 38. Šochinová - 3. Nurseová, 3. Fillierová, 28. Rattrayová, 31. Ambroseová, 41. Johnstová, 46. Poulinová.

Švýcarsko - Finsko 3:2 (1:0, 1:1, 1:1)
Branky: 12. Christenová, 30. Rüeggová, 42. Stalderová - 28. Laitinenová, 51. Holopainenová.

Skupina B:

Čína - Švédsko 1:2 (1:0, 0:2, 0:0)
Branky: 6. Betinolová - 26. Wiknerová-Zienkiewiczová z trestného střílení, 27. Bouvengová.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články