Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
HC Oceláři Třinec - HC Dynamo Pardubice

Hyka před olympijským vrcholem kariéry: Chci si to co nejvíc užít, přijmu jakoukoliv roli

V dosavadní kariéře si dvakrát zahrál na mistrovství světa, ale účast na olympijském turnaji v Pekingu bude jeho premiérou pod pěti kruhy. Útočník Tomáš Hyka vnímá tuto možnost jako jeden z vrcholů kariéry. Trenér Filip Pešán navíc už nastínil, že právě na skvěle fungující souhru dvojičky z ruského Čeljabinsku v Kontinentální lize, kterou tvoří osmadvacetiletý Hyka s Lukášem Sedlákem, bude spoléhat.

Tomáš Hyka
zdroj: ČTK autor: Ondřej Deml

Poté co vzala za své možnost účasti hráčů z NHL na sportovním svátku planety, nebylo při výkonech mladoboleslavského rodáka v KHL jeho jméno v nominaci nijak velkým překvapením. Sám si toho ale velmi váží.

"Pro mě je to jeden z vrcholů kariéry. A jsem za to hrozně rád, že jsem se do sestavy národního týmu probojoval. Chci si to co nejvíc užít. Přijmu jakoukoliv roli a budu chtít udělat s týmem co možná největší úspěch," řekl Hyka.

Jeho role by neměla být nikterak zanedbatelná. Od jeho souhry se Sedlákem si kouč Pešán hodně slibuje. Již dopředu také avizoval, že dvojička z Traktoru by měla hrát spolu v jedné lajně, jak jsou oba hráči zvyklí z klubu.

"Ještě to není úplně potvrzené, člověk neví, kdo všechno a kdy nakonec odletí, ale něco nám už trenéři naznačili. Budeme za to ale určitě moc rádi. Hrajeme spolu v klubu tři roky, dobře se známe a určitě by to byla výhoda do takového turnaje," domnívá se Hyka.

"Věřím však, že jestli vše dobře dopadne a budeme spolu opravdu hrát, že to bude skvělé a předvedeme ten nejlepší hokej, co předvádíme v klubu. Oba máme výbornou sezonu, tak doufám, že to dokážeme převést i do tohoto důležitého turnaje," doplnil Hyka, jenž si dosud za 37 zápasů KHL v sezoně připsal 35 bodů díky 11 gólům a 24 nahrávkám. Klubovému bodování přitom vévodí právě Sedlák, jenž stihl za 49 startů 43 bodů (18+25).

Radost z jeho nominace měl i jeho otec Tomáš, sám bývalý útočník. "Byl samozřejmě pyšnej. Je určitě rád, že jsem to dotáhl takhle daleko. Je to skvělý pocit. Ale pořád mi má co vytknout a stále mi radí, za což jsem moc rád. Je to spíš takové škádlení, ale má pravdu, když říká, že si s tím někdy až moc hraju a hledám, komu bych nahrál, než abych jednoduše vystřelil," uvedl Hyka, jenž v kariéře okusil ve 27 zápasech i slavnou NHL.

Z pohledu olympijské účasti bylo načasování takřka ideální. Pocity nejistoty ale přetrvávají. "Když jsme hráli poslední zápasy v lize v Rusku, tak akorát začal koronavirus zase řádit. Bylo mi jasné, že je jen otázkou času, kdy to přijde. Při odletu z Ruska jsem byl ještě negativní, ale dorazil jsem do Čech a byl jsem pozitivní. Přišlo to však v pravou chvíli a já jsem moc rád, že jsem to rychle vyléčil, už to nemám a jsem připravený odletět do Číny. Snad budu zase stoprocentně zdravý," hlásil Hyka.

Návrat do tréninku ale nebyl nijak snadný. "Není moc času, jsem hlavně rád, že už můžu vůbec trénovat, i když nebylo nic jednoduchého po dlouhé době něco dělat. Snažil jsme se v izolaci hodně spát a regenerovat, nic moc jsem nedělal, jen polehával, ale pak mi můj kondiční trenér doporučil nějaké cviky, abych více okysličoval tělo," vyprávěl Hyka.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články