Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Humphriesová narušila německou hegemonii v Jen-čchingu a bere zlato z monobobu

Premiérovou olympijskou vítězkou v monobobu se stala Američanka Kaillie Humphriesová. V ledovém korytě v Jen-čchingu ukončila dosavadní nadvládu německé reprezentace, jejíž závodníci opanovali všechny soutěže v jízdě na saních a skeletonu. Šestatřicetiletá kanadská rodačka získala pod pěti kruhy třetí zlato, ale první v barvách USA.

Závod skončil dvojnásobným americkým triumfem, protože po čtyřech soutěžních jízdách byla se ztrátou 1,54 sekundy druhá Elana Meyersová Taylorová, která v poslední jízdě odsunula na třetí místo Kanaďanku Christinu de Bruinovou. Až za ní následovala nejlepší Němka Laura Nolteová.

Bobistka z Calgary Humphriesová vyhrála ještě v kanadských barvách soutěž dvojbobů na Hrách ve Vancouveru a Soči, před čtyřmi lety v Pchjongčchangu získala bronz. V areálu Jen-čching byla nejrychlejší v prvních třech jízdách a "až" třetí čas v závěrečném kole už ji o nejcennější kov nepřipravil.

Třetí olympijské zlato přidala Humphriesová ke třem titulům mistryně světa, které vybojovala po změně občanství po sporu s kanadským svazem kvůli údajně špatnému zacházení v roce 2018. Předtím získala vedle tří medailí z OH také deset cenných kovů z MS včetně dvou zlatých.

Úspěch v Číně oslavila bezprostředně po dojezdu s vlajkou v ruce a skandováním "U-S-A! U-S-A!". "Moje první oficiální vítězství coby Američanky," hlásila pyšně Humphriesová, jež teprve loni v prosinci obdržela státní občanství, které bylo pro start na olympiádě nutností na rozdíl od MS. "Děkuji Spojeným státům americkým a mé rodině. Tohle je emociálně mnohem silnější než jiná olympijská vítězství. Cesta k němu byla tvrdá a dlouhá. Tím jsou pryč všechny pochyby. Je pro mě čest tu být za USA," dodala.

Stejně jako Humphriesová získala také o rok starší Meyersová Taylorová čtvrtou olympijskou medaili. Nejcennější jí ale chybí, její sbírku tvoří tři stříbra a bronz. Ani ona nemá za sebou snadnou cestu. V Číně triumfovala dva roky poté, co se stala matkou syna postiženého Downovým syndromem. Její kariéru v minulosti ohrožovaly následky otřesů mozku a neměla to snadné ani v samotném dějišti Her, protože kvůli pozitivnímu testu na koronavirus skončila v izolaci.

"Jsem z téhle medaile nadšená. V jednu chvíli jsem hrála o to, vůbec se dostat do závodu, takže stát zde jako stříbrná medailistka je úžasná věc," prohlásila Meyersová Taylorová.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články