Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Sportovní zprávy

Friedrich si vypůjčil bob od kolegyň z německého týmu a dojel si s ním pro zlato

Současný vládce bobového sportu Francesco Friedrich si na olympijských hrách dojel pro zlato v dvojbobu vypůjčeném od ženského německého týmu. Friedrich se před pondělním startem čtyřkolového závodu rozhodl pro změnu stroje a v ledovém korytě závodil s půjčeným bobem své kolegyně Kim Kalické. Obhájil v něm spolu s brzdařem Thorstenem Margisem titul z Pchjongčchangu a při absolutním triumfu německých posádek vybojoval pod pěti kruhy dohromady už třetí zlato.

Francesco Friedrich
zdroj: ČTK/DPA/Robert Michael

Friedrich se odhodlal změnit stroj po zkušenostech z tréninkových jízd. "Všimli jsme si, že Hansi (nakonec stříbrný Johannes Lochner) nám v tréninku šlape na paty. Museli jsme zareagovat," vysvětlil jednatřicetiletý šampion, proč se rozhodl přesednout do stroje reprezentační kolegyně.

Oba dvojboby přitom byly postaveny v berlínském Ústavu pro výzkum a vývoj sportovních potřeb (FES), v Číně se ale podle všeho ukázalo, že ten ženský má pro aktuální podmínky na olympijské dráze v Jen-Čchingu vhodnější a rychlejší nastavení.

A Friedrich chtěl mít pro svoji misi k dispozici to nejlepší, co bylo k mání. Vicemistryně světa a evropská šampionka Kalická kvůli tomu přišla o úterní úvodní tréninkové jízdy. "Jsme jí nesmírně vděční. Dostane od nás veškeré tipy, jaké bude chtít. A má teď jistotu, že půjde na start s bobem olympijských vítězů," řekl Friedrich.

Jak uvedla agentura DPA, taková akce přesně odpovídá povaze Friedricha, který svému sportu naprosto dominuje podobně jako kdysi jeho vzor Michael Schumacher. Od sedminásobného mistra světa formule 1 Friedrich, který má dokonce už 13 světových titulů, spoustu věcí odkoukal, třeba jeho perfekcionismus.

"U Schumiho jsem vypozoroval úplně stejnou mentalitu jako u sebe. On chtěl vždycky vyhrávat, z každého člena týmu vždy dostal to nejlepší. V tom jsem stejný jako Schumi. Když člověk takovouhle mentalitu nemá, tak není vítězný typ. Takový jezdec se závodů jenom dobře účastní," prohlásil Friedrich.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články