Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Archiv D: 5x trenér

Favorit Švancer v rakouském dresu selhal. Olympijské finále v Big Airu nevybojoval

Kvalifikace lyžařského Big Airu na olympijských hrách v Pekingu skončila nečekaným nezdarem pro bývalého českého akrobata Matěje Švancera, nyní reprezentujícího Rakousko. Sedmnáctiletý talent a jeden z hlavních adeptů na medaili nepotvrdil pozici neporaženého lídra Světového poháru, nepovedl se mu žádný ze tří pokusů a na 26. místě mezi 31 účastníky měl ke dvanáctce finalistů daleko.

Je nám líto, video expirovalo.
Někdejší český reprezentant Švancer ve finále Big Airu nebude

Švancer byl v pekingském areálu Šou-kang ze hry už po dvou pokusech. Za ten první dostal známku 61,75 bodu, což průběžně stačilo na 22. místo. Další dva skoky nezvládl vůbec a v součtu dvou nejlepších výkonů dostal známku 89,50, na postup bylo třeba alespoň 170,00.

O medaili prý nikdy nehovořil jako o svém cíli. "Měl jsem ji v hlavě jenom proto, že mi ji tam lidé vnutili. Ne proto, že bych se na ni sám soustředil," uvedl Švancer. "Chtěl jsem svoje triky ustát. Ale už jsem neměl žádné mimořádné, kterými bych mohl překvapit," dodal. V příštím týdnu bude mít další olympijskou šanci ve slopestylu.

Švancer se sice narodil v Praze, ale od malička žije v Rakousku. V českých barvách získal na loňském juniorském mistrovství světa v Krasnojarsku zlato ve slopestylu i v Big Airu, ve kterém předtím slavil triumf i na mládežnické olympiádě. Od této sezony ale reprezentuje Rakousko a v říjnu hned v prvním startu ve Světovém poháru po přestupu vyhrál závod v Big Airu. Přemožitele pak nenašel ani při dalším startu v americkém Steamboatu, při olympijské premiéře ale vyhořel.

Kvalifikaci vyhrál Nor Birk Ruud (187,75), mezi ženami byla nejlepší Kanaďanka Megan Oldhamová (171,25).

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články