Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Akrobatické skoky zvládl nejlépe Kuang-pchu z Číny, Abramenko zlato neobhájil

Akorobatické skoky na lyžích ovládl v Pekingu čínský reprezentant Čchi Kuang-pchu. Ten získal zlato před obhájcem triumfu z předchozích Her v Pchjongčchangu Oleksandrem Abramenkem z Ukrajiny, bronz získal stejně jako před čtyřmi lety ruský lyžař Ilja Burov.

Jednatřicetiletý Čchi Kuang-pchu, jenž ve středisku Čang-ťia-kchou vyhrál už kvalifikaci, předvedl v šestičlenném superfinále skok "back double full-full-double full" a jako jediný z pěti lyžařů, kteří se pro tuto kombinaci rozhodli, ho zvládl čistě.

Zlata se ziskem 129 bodů dočkal po čtvrtém místě ze Soči a sedmých příčkách z Pchjongčchangu a Vancouveru. V Pekingu se raduje už z druhého cenného kovu po stříbru ze soutěže smíšených týmů.

"Hodně jsem se poučil. Tentokrát přišel můj čas, abych vyhrál doma v Číně zlato. Mám radost, že tu jsou se mnou krajané. Cítím, že jsou nadšení," řekl Čchi Kuang-pchu s poukazem na slavící čínské fanoušky.

První medaile pro Ukrajinu

Abramenko získal 116,5 bodu. "Dneska to byla skvělá soutěž. Mám z toho stříbra ohromnou radost a jsem pyšný, že jsem získal pro Ukrajinu první medaili na těchto Hrách," prohlásil Abramenko. "Jsem šťastný, že jsem zvládl pět vrutů, i když doskok se moc nepovedl. Na druhé místo to ale stačilo," dodal.

Burov, který do superfinále postoupil z prvního místa a startoval v něm tedy jako poslední, se rozhodl pro nižší obtížnost, protože věděl, že čistě zvládnutý skok "back full-full-double full" mu bude po nezdarech několika soupeřů na stupně vítězů stačit. "Další bronz po čtyřech letech. Je to skvělý pocit," řekl po skoku, za nějž dostal 114,93 bodu.

Obhájce stříbra z Pchjongčchangu Ťia Cung-jang se stejně jako v soutěži smíšených družstev nevyhnul pádu a na sedmém místě mu postup do bojů o medaile unikl.

Akrobatické lyžování:

Muži - skoky: 1. Čchi Kuang-pchu (Čína) 129,00, 2. Abramenko (Ukr.) 116,50, 3. I. Burov (Rus.) 114,93, 4. Werner (Švýc.) 111,50, 5. Schoenefeld 106,50, 6. Lillis (oba USA) 103,00, 7. Ťia Cung-jang (Čína), 8. Roth (Švýc.), 9. Okipňuk (Ukr.), 10. Nikitin (Rus.).

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články