Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Předvýběr.CZ Florbal MB - 1. SC TEMPISH Vítkovice

Snili jsme o tom od dětství, pro celou zemi je to velká věc, radují se zlatí Finové

Historicky nejlepší období na mezinárodní scéně zakončili Finové prvním triumfem pod pěti kruhy. Olympijským turnajem prošli bez porážky, v boji o zlato ukázali velkou vnitřní sílu, když defenzivně laděnou bitvu se silnými Rusy otočili z 0:1 na konečných 2:1. Navázali tak na úspěchy z posledních dvou odehraných světových šampionátů  v Bratislavě (2019) slavili titul, v Rize (2021) je až v prodloužení finále udolala Kanada.

Finské oslavy po triumfu v olympijském finále proti Rusům
zdroj: Reuters autor: DAVID W CERNY

"Tohle pro nás znamená hrozně moc. Přepisujeme historii a je to skvělý pocit. Hrálo se (na Evropu) brzy ráno, ale naši fanoušci si pravděpodobně přivstali. Tohle je pro celé Finsko vážně velké," prohlásil útočník nových olympijských šampionů Markus Granlund.

Finové si na turnajích mistrovství světa i olympijských her drží dlouhodobě velmi vysoký standard. Nestává se často, aby se jich netýkaly medailové boje. Mimo první šestku celkového pořadí skončili naposledy na MS v Rakousku 2005, kde byli sedmí.

Zatímco v Bratislavě dosáhli už na třetí zlato ze světových šampionátů, o to olympijské usilovali až dosud marně. Těsně pod vrcholem zůstali v letech 1988 v Calgary a 2006 v Turíně.

"Je to neuvěřitelný pocit. Člověka přepadne tolik emocí a pocitů, že je v podstatě nemožné je všechny popsat, ale na prvním místě je, že tohle je něco úžasného. Tvrdě jsme dřeli a teď máme zlato," jásal Sakari Manninen.

"Tohle vážně nejde popsat, jak moc emocionálně silný a neuvěřitelný tenhle okamžik je. Myslím, že mi to ještě ani pořádně nedošlo, jak obrovská věc se nám tady povedla. O tomhle jsem snil od doby, kdy jsem byl ještě dítě. Zlatá olympijská medaile je prostě něco neskutečného," uvedl brankář Harri Säteri, jenž inkasoval pouze v přesilovce sborné z hole Michaila Grigorenka.

"Přestože Rusové skórovali jako první, každý z nás zůstával v klidu. Na střídačce to bylo cítit. Každý to bral ve stylu 'jen žádnou paniku, dáme góly a tenhle zápas vyhrajeme'. A přesně to se také stalo," řekl Manninen.

"Nádherný způsob, jak to tady celé zakončit. I když tu nebyli hráči ze Severní Ameriky (z NHL), i přesto tady byla spousta výborných hokejistů a žádný zápas v turnaji nebyl snadný. Dnes jsme ale tou nejlepší hokejovou zemí světa my," prohlásil útočník Harry Pesonen.

"Hráli jsme proti hodně silnému ruskému týmu, ale i tak jsme takřka celé utkání měli pod kontrolou," ocenil výkon svých svěřenců finský kouč Jukka Jalonen, jenž dovedl tým i k titulu mistrů světa před necelými třemi lety.

"Soupeř neměl moc gólových šancí a zachytal nám excelentně brankář. Jsem za všechny Finy hrozně moc šťastný," dodal Jalonen.

Pro Rusy, kteří podlehli ještě ve skupině českému týmu 5:6 v prodloužení, bylo obtížné smířit se s finálovou porážkou. "Je těžké vstřebat, že nemáme zlato," netajil brankář Ivan Fedotov.

"Jsem člověk, jenž to bere jako 'všechno nebo nic', i proto je tak těžké tuhle prohru akceptovat. Věřím ale, že někdy později to ještě docením," uvedl Fedotov.

"Když porovnáme náš tým s tím finským, tak je zřejmé, že potřebujeme přestavbu. A také je nutné se adaptovat na tenhle nový typ hokeje, v němž je jedním z hlavních faktorů disciplína. A pak je tu ještě jedna věc  v hokeji byste se měli držet plánu, který si pro zápas stanovíte," řekl trenér ruského výběru Alexej Žamnov.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články