Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
EP Benátky nad Jizerou

První kolo špatné, druhé zlaté. Vlhová ovládla slalom, Dubovská byla třináctá

Petra Vlhová je olympijskou vítězkou ve slalomu. Slovenská favoritka se ke zlatu posunula z osmého místa po prvním kole. Druhou jízdou si polepšila také česká lyžařka Martina Dubovská, jež poskočila o tři příčky na třináctou pozici. Hvězdná Američanka Mikaela Shiffrinová podobně jako v obřím slalomu vypadla hned v úvodu prvního kola.

Vlhová v boji o vytouženou první olympijskou medaili ztrácela po úvodní jízdě 72 setin na nejrychlejší Lenu Dürrovou z Německa. Druhé kolo postavil její švýcarský trenér Mauro Pini a slovenská hvězda toho maximálně využila. Po úvodní rovnější pasáži se rozjela ke skvělému výkonu a usadila se v čele o 77 setin. Vzápětí se jí na osm setin přiblížila Rakušanka Katharina Liensbergerová, 12 setin ztratila průběžně pátá Wendy Holdenerová ze Švýcarska.

Skvěle rozjela finálové kolo vítězka obřího slalomu Sara Hectorová, která byla po prvním kole třetí. Na mezičasech Švédka výrazně vedla, ale v závěrečné čtvrtině neprojela branku a vypadla. Marně stíhaly Vlhovou i další slalomářky, kterým po prvním kole patřily stupně vítězů. Michelle Gisinová se propadla na šesté místo, Dürrová v cíli oplakala čtvrtou pozici. Naopak Vlhová plakala štěstím a oslavovala první olympijskou medaili v alpském lyžování pro Slovensko.

Dubovská byla ve druhé jízdě odvážnější než v prvním kole a v součtu ztratila na Vlhovou 2,05 sekundy. Vylepšila své olympijské maximum. V Soči 2014 obsadila 22. místo, před čtyřmi lety v Pchjongčchangu byla ve slalomu devětadvacátá. Umístění na začátku druhé desítky odpovídá i jejím výsledkům v této sezoně SP, kdy byla v top 10 jen při šestém místě v listopadu v Levi.

"Z prvního kola jsem byla zklamaná z jízdy, vůbec nebyla tak aktivní, jak jsme se bavili s trenérem, že má být. V půlce jsem nějak vytuhla a vůbec to nebylo ono," řekla Dubovská. Ve druhé jízdě se více přiblížila svým možnostem. "Snažila jsem se, aby to bylo více aktivnější, a šla jsem do toho. Škoda trošku chyby v závěru. Musím zapracovat na tom, abych chyby nedělala a jezdila trochu víc na risk, protože ty holky jezdí neskutečně. No, mám co dělat," dodala třinecká rodačka.

Z českých reprezentantek se do cíle obou jízd dostala ještě Gabriela Capová, která obsadila 32. místo se ztrátou 6,26 sekundy na Vlhovou. Elese Sommerová po 38. místě v prvním kole druhé nedokončila.

Snila jsem celý život o tom, že vyhraju olympiádu, řekla Vlhová

Vlhová plakala štěstím a oslavovala první olympijskou medaili v alpském lyžování pro Slovensko. Po pokaženém prvním kole pro ni bylo náročné se uklidnit a znovu se soustředit. "Ale měla jsem spoustu síly od svého týmu. Důvěřovali mi, věřili ve mě a opakovali mi 'jsi silná, jenom lyžuj uvolněně, užívej si to a soustřeď se na své lyžování, nic jiného'. Dala jsem do toho všechno, a nakonec jsem olympijskou vítězkou," vykládala po závodě.

Hledala slova, která by vyjádřila její radost z olympijského zlata. "Je pro mě obtížné hned teď říct, co to pro mě znamená. Snila jsem celý život o tom, že vyhraju olympiádu, nebo jenom budu mít medaile. Mám v sobě teď uvnitř hodně emocí," dodala.

Smutná Shiffrinová

Dvojnásobná olympijská vítězka a šestinásobná mistryně světa Shiffrinová na Hrách v Číně prožívá sportovní noční můru. Ve slalomu se vůbec nedostala do rytmu a nenaváže na olympijské zlato ze Soči 2014 ani čtyři světové tituly. V této sezoně Světového poháru přitom vyhrála dva slalomy, kdy odsunula na druhé místo vítězku zbývajících pěti závodů Vlhovou. Doplatila na příliš odvážnou taktiku.

"Od začátku jsem do toho šla. Trochu jsem podklouzla v jednom oblouku a prostě jsem nebyla připravená na nějakou takovou chybu. Plánovala jsem jet tu nejagresivnější, nejobtížnější linii. Ale také jsem věděla, že je ta nejrychlejší. Nezvládla jsem ani pět branek," řekla v cíli. Vyrovnávala se se zklamáním. "Cítím se příšerně. Ale to přejde."

Výsledky sjezdového lyžování na ZOH v Pekingu

Ženy - slalom: 1. Vlhová (SR) 1:44,98 (52,89+52,09), 2. Liensbergerová (Rak.) -0,08 (52,83+52,23), 3. Holdenerová (Švýc.) -0,12 (52,65+52,45), 4. Dürrová (Něm.) -0,19 (52,17+53,00), 5. Slokarová (Slovin.) -0,22 (52,64+52,56), 6. Gisinová -0,60 (52,20+53,38), 7. Rastová (obě Švýc.) -0,77 (53,35+52,40), 8. Moltzanová (USA) -1,20 (52,79+53,39), 9. Swennová Larssonová (Švéd.) -1,33 (53,44+52,87), 10. Daniothová (Švýc.) -1,66 (53,66+52,98), ...13. Dubovská -2,05 (53,90+53,13), 32. Capová -6,26 (55,96+55,28), Sommerová (všechny ČR) nedokončila 2. kolo.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články