Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Ruská ženská štafeta si jednoznačně vyjela zlato. Češky skončily třinácté

Ruské běžkařky od začátku olympijského závodu vévodily ženské štafetě 4x5 kilometrů. Čtveřice Julia Stupaková, Natalja Něprjajevová, Taťana Sorinová a Veronika Stěpanovová tak po šestnácti letech zajistily zlatou medaili. Naopak o stříbru rozhodl až samotný finiš. V něm o 2,5 sekundy zvítězily Němky před švédskými reprezentantkami. České kvarteto Tereza Beranová, Petra Nováková, Kateřina Janatová a Petra Hynčicová dojelo na 13. pozici s téměř šestiminutovým mankem. Úřadující norská štafeta skončila bez medaile na 5. místě.

Češky ve složení Tereza Beranová, Petra Nováková, Kateřina Janatová a Petra Hynčicová skončily třinácté a nevylepšily čtyři roky staré 11. místo z Pchjongčchangu. Hlavní ztrátu nabraly na prvním úseku, Beranová předávala s odstupem dvou minut a 47 vteřin na předposledním sedmnáctém místě.

"Jsou tu ty nejlepší a není to jen tak. Bylo těžké se jich udržet a ještě mi toho hodně chybí. Lyže byly fajn, když se ale celkově tělo sekne, nejde to. Je to i tou nadmořskou výškou," řekla po dojezdu Beranová.

Její kolegyně sice umístění vylepšily, i tak ale Češky skončily v olympijském závodě nejhůře v historii. Na olympiádě ve Vancouveru dojely také třinácté, po diskvalifikaci Polek se poté posunuly na dvanáctou příčku.

"S výsledkem nejsme spokojení, víme, že to mohlo být lepší. Zároveň ale nevnímám 13. místo jako propadák, protože s ohledem na konkurenci a podmínky by pro nás bylo úspěchem 10. místo," řekl trenér českých běžkyň Jan Franc.

Ruskou štafetu dovezla do cíle s náskokem 18,2 sekundy Stěpanovová, jež s kolegyněmi navázala na prosincový triumf z Lillehammeru. "Je to mimořádný den. Bylo to náročné, protože jsme zvítězily ve Světovém poháru a spousta lidí říkalo, 'Musíte vyhrát, musíte vyhrát'. Takže jsem si řekla, 'Dobrá, potřebujeme dobrý výsledek', a udělala jsem, co se dalo," uvedla jednadvacetiletá ruská finišmanka.

Norky se musely obejít bez opory Heidi Wengové, která měla pozitivní test na koronavirus a na olympiádu neodcestovala. Její sestřenice Tiril Udnes navíc měla na prvním úseku pád a obhájkyně zlata nabraly další ztrátu. Norky byly po prvním úseku osmé, na vedoucí Rusky ztrácely 24,7 vteřin.

Hvězdná Therese Johaugová se sice posunula na třetí místo, vedoucí duo Německo, Rusko však stále drželo drželo náskok přes dvacet vteřin a výrazně se jim nepřiblížila ani Helene Marie Fossesholmová ve třetí části. V závěrečném úseku Ragnhild Hagaová neustála útok Švédky Jonny Sundlingové a Finky Kristy Pärmäkoskiové a doběhla pátá. Norky tak skončily na stejné příčce jako před osmi lety v Soči.

Češky postupně předstihly Estonsko, Kazachstán a Polsko a dojely třinácté. "Jsou tu extrémní vysokohorské podmínky, ve kterých bohužel někdy dojde k tomu, že negativně ovlivní výkon. To se dnes stalo u Terezy, která se od začátku necítila příliš dobře a pro vývoj závodu to bylo klíčové. Ostatní holky pak bojovaly, snažily se držet své tempo a dotahovat ztrátu před sebou. Jejich výkony proto hodnotím pozitivně," dodal Franc.

Výsledky běhu na lyžích na ZOH v Pekingu

Ženy - štafeta 4x5 km:

1. Rusko (Stupaková, Něprjajevová, Sorinová, Stěpanovová) 53:41,0, 2. Německo (Sauerbreyová, Henningová, Carlová, Krehlová) -18,2, 3. Švédsko (Dahlqvistová, Anderssonová, Karlssonová, Sundlingová) -20,7, 4. Finsko -21,2, 5. Norsko -28,2, 6. USA -1:28,2, 7. Švýcarsko 3:00,5, 8. Itálie 3:39,5, 9. Kanada -3:39,9, 10. Čína -4:08,7, ...13. ČR (Beranová, Nováková, Janatová, Hynčicová) -5:51,6.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články