Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
EL a EKL UEFA 2023/2024

Reiter k Ledecké: I když nemá medaili na krku, tak její výkon má hodnotu zlata

V rámci snowboardingu má splněno, lyžařský superobří slalom si mohl z pozice trenéra jen užívat. O to větší radost Justinu Reiterovi udělala svěřenkyně Ester Ledecká pátým místem v olympijském super-G. Podle kouče české zimní univerzálky byla její jízda jako zlatá.

"Dneska to bylo superzábavné, vstávat ráno a povzbuzovat jako fanoušek. Nebýt tolik ve stresu jako trenér. Bylo tam pořád hodně napětí, ale jenom povzbuzovat a nemuset to sledovat kritickým okem bylo velmi hezké," řekl. Zamýšlel se nad otázkou, jakou roli má u Ledecké radši. "Miluji být trenér a podílet se na budování něčeho. Ale je opravdu zábava mít také příležitost sledovat svého sportovce, jak jenom dělá svou práci," přemítal.

Ledecká měla na přechod ze snowboardového prkna na lyže mimořádně málo času. Reiter očekával, že ze sebe znovu vydá maximum. "To dělá vždycky. Také jsem věděl, že to bude velmi obtížná situace, startovat s dvojkou na sjezdovce, na které nikdo z žen nikdy nezávodil, jenom s dvěma dny tréninku," vyprávěl.

Šestadvacetiletá pražská rodačka sice neobhájila překvapivé zlato z Pchjongčchangu, ale pátým místem potvrdila příslušnost k absolutní světové špičce. "I když nemá medaili na krku, tak její dnešní výkon má z mého pohledu hodnotu zlata," ocenil Reiter. Po závodě se svou svěřenkyní mluvil. "Byla pozitivně naladěná. Věděla, že zajela velmi dobře, a velmi se těší na další závody," prozradil.

Do úterního sjezdu bude mít Ledecká víc času se znovu adaptovat na lyžích. Měla by ve středisku Jen-čching od soboty do pondělí absolvovat tři sjezdařské tréninky. Reiter je přesvědčený, že může před svou další silnou disciplínou udělat pokrok. "Vždycky může být lepší. To je to, co z Ester dělá Ester. Nikdy není spokojená a pracuje velmi tvrdě," řekl.

V posledních sezonách je Ledecká častěji lyžařkou než snowboardistkou. Reiter nežárlí, naopak to bere jako výzvu. "Nutí mě to být lepší trenér, protože toho musím hodně udělat za velmi málo času. Je to vlastně zábava. Oba nás to nutí být lepší. Ji to nutí být lepší studentka a mě to nutí být lepší učitel," popisoval.

Snowboardové olympijské zlato ani nestihli oslavit. Potkali se jen v mixzóně a před medailovým ceremoniálem, kdy byl čas pouze na objetí. Pak se Ledecká přesouvala mezi dějišti svých olympijských závodů a Reiter mířil na letiště.

Kdy bude mít další šanci se svou elitní svěřenkyní pracovat, není jasné. "Nemám ponětí. Právě teď se soustředí na lyžování a na Peking. A po Pekingu se podíváme na další plány," uvedl. Sám se chystá do Kanady na závody se svými mladšími svěřenci.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články