Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Volejbalový magazín

Olympijská covidová "bublina" bude v Pekingu ještě přísnější než v Tokiu

Už druhé olympijské hry v řadě za sebou budou přísně svázané koronavirovými opatřeními. Ve sportu už v zásadě obvyklá "bublina" bude na nadcházejících zimních hrách v Pekingu prý ještě přísnější než ta loni v létě v Tokiu. 

Olympijské kruhy v Pekingu
zdroj: Reuters autor: Thomas Peter

Základním pravidlem pro hry je heslo: testuj, sleduj a izoluj. Každý účastník musí mít aplikaci My 2022 a už čtrnáct dnů před příletem do Číny do ní každý den zadávat svůj zdravotní stav a teplotu. Každý by měl omezit kontakty s okolím.

Český olympijský výbor (ČOV) připravuje i za pomoci expertní komise, která se znovu sejde příští týden, manuál, jak se před odjezdem chovat. "Jedná se o základní věci, které všichni známe. Jde o to co nejvíc minimalizovat riziko nákazy," řekla tisková mluvčí ČOV Barbora Žehanová. Uvedla, že největší důraz na dodržování se klade posledních pět dnů před cestou.

Všichni by měli být očkovaní a doporučuje se posilovací třetí dávka. Před odletem musí každý absolvovat dva testy PCR s negativním výsledkem v posledních 96 hodinách. ČOV chystá třetí test v den odletu přístrojem, který umí vyhodnotit PCR test do hodiny. "Než dojedou na letiště, či počkají, budou znát výsledek," řekl šéf české výpravy Martin Doktor v listopadu.

Olympijský výbor vypraví ve čtvrtek 27. ledna charterový let. Na palubě bude okolo 130 až 150 lidí, zatím není jasné, kolik z nich bude sportovců. "Kapacita letadla bude naplněna asi z poloviny," uvedla Žehanová. Důvodem je to, aby se mohly dodržovat rozestupy, případně oddělit jednotlivé skupiny sportovců. Letadlo poveze i většinu materiálu české výpravy.

Chystá se i zasedací pořádek, aby se neopakoval případ z Tokia, kde mělo po příletu šest jeho pasažérů včetně čtyř sportovců pozitivní test. "Vyzkoušeli jsme to při cestě hokejistů na Evropskou olympiádu mládeže do Finska. I jídlo se podávalo nadvakrát," podotkla Žehanová. Sportovci, kteří nevyužijí charterový let ČOV, se do dějiště her dopraví dočasnými linkami.

Další test čeká každého při příletu do Číny a poté se budou všichni testovat denně. Roušky, odstupy a hygiena jsou samozřejmostí. "Čína se poučila z Tokia a všechno je mnohem přesněji definované," porovnala Žehanová pravidla her stanovená v tzv. playbooku olympiády.

Zatímco v Tokiu se dalo z "bubliny" chodit pro jídlo a po čtrnácti dnech i jezdit metrem, Čína bude striktně hlídat, aby se olympijská "bublina" neporušila. "Aby všichni účastníci olympiády, paralympiády a občané Číny byli v bezpečí a zdraví," zní jedna z prvních vět olympijského manuálu. Pohyb bude dovolen jen mezi hotelem a sportovišti za pomoci olympijské dopravy.

Pokud bude někomu naměřena opakovaně teplota 37,3 stupně a více, nebude vpuštěn na sportoviště. Podobně jako při dalších příznacích koronaviru bude následovat izolace. Bezpříznakový průběh dovolí ji opustit po dvou negativních PCR testech po 24 hodinách. V opačném případě bude následovat pobyt v nemocnici na tři dny a "volnost" až po odeznění příznaků a dvou negativních testech.

Po absolvování svých závodů mají sportovci doporučeno opustit Čínu do 48 hodin. Mohou ale zůstat na závěrečný ceremoniál. Rychlý odjezd z Pekingu komplikuje skutečnost, že momentálně jsou určeny jen některé letecké společnosti s povolením létat do Číny a není jich mnoho.

Zdroj
ČT24

Hlavní zprávy

Nejčtenější články