Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Evropská a Konferenční liga UEFA

Johannes Bö má sprinterské zlato. Krčmář napodobil Davidovou a nedal poslední ránu

Olympijský sprint svědčil nejlépe Johannesi Böovi z Norska. O necelou půlminutu na něj nestačil ani lídr Světového poháru Francouz Quentin Fillot Maillet, který už má zlato z vytrvalostního závodu. Obhájce stříbra z Pchjongčchangu Michal Krčmář se po posledním netrefeném terči vešel do první dvacítky.

Bö i s jednou chybou navázal na tři olympijská sprinterská vítězství krajana Oleho Einara Björndalena.

Ten už několik let trénuje s partnerkou, bývalou biatlonistkou Darjou Domračevovou, čínskou reprezentaci.

Třetí skončil další Nor - Tarjei Bö, který získal svou první individuální olympijskou medaili. Bratři Böovi se stali prvními biatlonovými sourozenci v historii Her, kteří se dostali v individuálním závodě na stupně vítězů.

"Jsme velmi šťastní, že se nám podařilo jako bratrům získat první a třetí místo. Splnil se nám velký sen," řekl Johannes a v žertu s bratrem překřtili společný úspěch na "Bödium".

V minulosti se jim na vrcholných akcích podařil podobný počin před sedmi lety ve sprintu na mistrovství světa v Kontiolahti. I tehdy byl o pět let mladší Johannes první a Tarjei třetí.

"Při pohledu zvenčí se to možná zdá přirozené, ale když se na to podíváte blíž, je to neuvěřitelný příběh. O něčem takovém jsme odjakživa snili," dodal Tarjei Bö.

Tarjei Bö
zdroj: ČTK/AP

Michal Krčmář vyjížděl na desetikilometrovou trať jako první český závodník až ze čtvrté desítky startovního pole.

"Z toho čísla jsem pak setřásl nervozitu. Po vytrvalostním závodu jsem na sebe byl naštvaný, nebyl to ode mě biatlon. To mě na tom štvalo nejvíc, ten výkon mě štval," řekl šestnáctý muž závodu v rozhovoru pro ČT sport.

Krčmář na ležce vybílil všechny terče. Při druhé zastávce však zariskoval. Čtyřikrát mířil přesně.

Jenže...

Pak přišla poslední rána, a tou nejzkušenější biatlonista národního týmu minul. Trenér Ondřej Rybář to na střelnici prožíval emočně.

Možná si také vzpomněl na Markétu Davidovou ve vytrvalostním závodu, kde si odpálila medaili. 

Krčmář dojížděl do cíle se ztrátou téměř minutu a půl na čelo, kde se v té době nacházel Nor Johannes Bö.

"Asi mi k ideálnímu závodu tam něco chybí. Ale není to nic, s čím by se nedalo závodit. Takový standardní výkon na lyžích. Na střelnici to musím dělat na dva nádechy, ta ležka asi rychlá během olympiády nebude, na stojce jsem to pustil, i když ta pátá rána byl extrém," přiznal Krčmář.

Michal Krčmář
zdroj: ČTK/AP autor: Frank Augstein

Na trati podle svých slov "polykal andělíčky" a jel na devadesát procent. Ztracen není ani hromadný start. "Do toho hromaďáku ale musíte na tom být dobře, aby mělo smysl ho jet," doplnil Krčmář.

Mikuláš Karlík útočil před poslední střeleckou položkou v nejdelším závodu na příčky v první pětce, po třech chybách se ale propadl na 31. místo.

Rovněž jemu se to možná vybavilo, takže stojku ve sprintu zacílil přesně a průběžně byl osmý. Následně se ovšem historie se třemi minelami opakovala. Celkově byl Karlík osmadvacátý.

I tak ale juniorský vicemistr světa skončil osmadvacátý a zaznamenal nejlepší sprint v kariéře. Na bronzovou medaili ztratil minutu a deset vteřin, když měl sedmý nejlepší běžecký čas.

"Do stíhačky je to pěkná pozice. Budu se na to těšit, je to fajnový kontaktní závod. Jde o mou první letošní stíhačku a jsem rád, že mi to vyšlo tady. Když už někde, tak tady," řekl Karlík.

Do stíhačky, která je v Číně na programu v neděli, se těsně dostali i další dva Češi - osmapadesátý Jakub Štvrtecký a Adam Václavík na 59. místě. Oba nechali na střelnici po třech ranách vedle.

Výsledky sprintu biatlonistů:

1. J. T. Bö (Nor.) 24:00,4 (1 trest. okruh), 2. Fillon Maillet (Fr.) -25,5 (1), 3. T. Bö (Nor.) -38,9 (1), 4. Cvetkov (Rus.) -40,6 (0), 5. Samuelsson -52,0 (1), 6. Ponsiluoma (oba Švéd.) -53,7 (2), 7. Laegreid (Nor.) -1:02,3 (2), 8. Doll (Něm.) -1:05,0 (1), 9. Jacquelin (Fr.) -1:05,9 (2), 10. Smolski (Běl.) -1:12,5 (1), ...16. Krčmář -1:22,0 (1), 28. Karlík -1:48,4 (3), 58. Štvrtecký -2:47,9 (3), 59. Václavík (všichni ČR) -2:49,8 (3).

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články