Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
58. Rally Šumava Klatovy

Jestli jsem smutná? Naopak, jelo se mi nádherně, říká po trojce Sáblíková

Čtvrtá, ale nikoliv zklamaná. Martina Sáblíková vstoupila do svých pátých olympijských her čtvrtým místem na trati 3000 metrů. Po zdravotních problémech, kterým v posledních měsících čelila, bere nepopulární umístění jako velmi pozitivní.

Martina Sáblíková s trenérem Petrem Novákem
zdroj: ČTK autor: Vondrouš Roman

"Hodně lidí možná čeká, že teď budu smutná z toho, že to necinklo, ale já jsem hrozně spokojená," řekla Sáblíková. "Fakt se mi jelo nádherně. Nemůžu říct, že bych úplně někde udělala chybu, že mi nevyšel krok. To se samozřejmě stává, ale teď to tak nebylo," uvedla čtyřiatřicetiletá rychlobruslařka.

Sáblíková v Pekingu zopakovala na této trati výsledek z předešlých Her v Pchjongčchangu 2018. Zatímco tehdy byla zklamaná, nyní se usmívala. "Když jsem dojela, tak jsem byla spokojená, že budu nejhůře pátá. Samozřejmě jsem věděla, jaká jména startují po mně a jak letos jezdily. Ale když tam člověk sedí, tak doufá, že by to na medaili mohlo vyjít. Čeká, co se v závěrečných dvou kolech, která bolí, stane," řekla svěřenkyně trenéra Petra Nováka.

Sáblíková startovala v osmé z deseti rozjížděk a po projetí cílem se dostala do vedení. Poté se ale na start postavily ještě čtyři další medailové adeptky včetně hlavní favoritky Irene Schoutenové z Nizozemska. Suverénka sezony svou roli potvrdila, navíc zřejmě pomohla k úspěchu i nakonec druhé Italce Francesce Lollobrigidaové.

"Neříkám, že by to sama nezajela, ale tím, jak jely spolu, tak bylo jasné, že jakmile ji Irene přejede, tak Lollo půjde po ní, což se potvrdilo. Je to velká bojovnice. Klobouk dolů před tím, jak s tím dokáže bojovat. Jela skvělý závod. Čas, který zajely, je mazec," ocenila Sáblíková.

Lollobrigidaové navíc k medaili pomohla i ona sama, před sezonou i v jejím průběhu totiž trénovala s italskou reprezentací. "Je možné, že jsem jí pomohla. Na druhou stranu je to fajn. I když jsem čtvrtá, tak mám radost, že Lollo byla druhá a jela tak, jak jela. Šla jsem jí popřát, gratulovala jsem jí a ona mi děkovala, že se mnou mohla trénovat. Sice je z jiné země, ale opravdu jsme toho letos spolu hodně prožily," řekla Sáblíková.

Sáblíkovou v Pekingu čeká ještě start na trati 5000 metrů, na které bude obhajovat čtyři roky staré stříbro. "Jestli jsem teď pozitivně nabitá? Nevím, ale každopádně jsem nečekala, že se mi pojede tak dobře, jak se mi jelo. Poslední dvě kola byla hodně těžká a škoda, že jsem to neudržela pod 32 (sekund), mohlo to být zajímavější. I když si myslím, že by to stejně nestačilo. Ale první čtyři kola jsem necítila, že mě něco bolí. Až konec, to je ale vždy stejné," řekla.

Druhý závod absolvuje rodačka z Nového Města na Moravě za pět dnů, kdy už bude i lépe aklimatizovaná. Do Číny totiž přiletěla před týdnem a obvykle potřebuje na adaptaci dva týdny. "Uvidíme, oproti včerejšku jsem se dnes cítila skvěle. Už od rána jsem měla úplně jinou náladu. Ale uvidíme, jak to bude vypadat za pět dnů," uvedla Sáblíková a ocenila podporu řady českých sportovců v hledišti.

Královna dlouhých tratí bude chtít ve čtvrtek naplnit medailové ambice, i když vyrovnat se s tlakem a očekáváním pro ni není jednoduché. "Musím říct, že občas je to hodně náročné. Když jdu na start, vím, že spousta lidí očekává, že medaili udělám. Že je to prakticky jistota. Sáblíková je na startu, tak bude mít placku. Nechci lidi zklamat, snažím se jet pro ně, ale pro mě osobně je těžké bojovat vnitřně s tím, že bych na to neměla. Že bych sama za sebe odešla," dodala.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články