Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
FORTUNA: NÁRODNÍ LIGA 2023/2024

Holky jsou ještě na jiné úrovni, přiznává Nová. V rychlostním lyžování se ale našla

Před letošní zimou se lyžařka Tereza Nová rozhodla soustředit převážně na rychlostní disciplíny. A v nich čtyřiadvacetiletá závodnice našla zálíbení. Nečekanou odměnou byla dodatečná nominace na olympijské hry v Pekingu. Na svazích v Jen-čchingu se při své premiéře na velké akci mezi elitou snaží nabrat co nejvíce zkušeností.

Je nám líto, video expirovalo.
Jízdy Nové a Novákové v super-G

Do české výpravy pro olympijské hry se čtyřiadvacetiletá Nová dostala až po rozšíření kvóty po původně schválené nominaci. "Vůbec jsem to nečekala, protože místa už byly rozdělený. Bylo to překvapení, ale samozřejmě milý," řekla plzeňská rodačka po tréninku sjezdu.

Na olympiádě už má za sebou superobří slalom, v kterém skončila třiatřicátá. Účast mezi hvězdami je pro Novou především o nabírání nových poznatků. "Nikde jinde je nezískám. Je vidět, že ty holky jsou ještě na jiné úrovni a je přede mnou spousta práce," uvedla.

Minulou sezonu přitom prožila jako ve zlém snu. Přes prodělaný koronavirus a problémy s ploténkou si vyjela nominaci na mistrovství světa. V Cortině d'Ampezzo ale nakonec chyběla, jelikož si při pádu těsně před začátkem šampionátu natrhla ledvinu. "Trošku mě to všechno zdeptalo," přiznala studentka aplikované kineziologie na Masarykově univerzitě.

Před olympijskou sezonou se rozhodla pro sjezdy a superobří slalomy. "Nějak mi úplně přestal jít slalom, takže jsem si říkala, že musím zkusit rychlostky a dost mě baví. Jsem ráda, že jsem se vydala tímhle směrem," pochvaluje si. Určitou motivací byly i výsledky Ester Ledecké. "Určitě, ale hlavně je to tom, co koho baví a mě začaly rychlostky bavit," řekla Nová.

Ke změně pomohl také příchod nového trenéra Martina Štěpána. "Jde nám to a letos si ježdění fakt užívám a mega mě baví," řekla Nová. Je to poznat na výsledcích. V lednu poprvé v kariéře bodovala dvacátým místem v Evropském poháru. I díky tomu přišla dodatečná nominace na olympiádu. V den zahájení Her zajela 19. místo v super-G v Evropském poháru.

Premiérová olympiáda je pro Novou i první srovnání na světové akci

Ve Světovém poháru se dosud nepředstavila, a tak až na olympiádě vidí, jak náročně tratě přední sjezdařky mají. "Je to delší a členitější. Je tam hodně boulí a skoků, což na Evropském poháru nemíváme," komentovala sjezd. "Všechno je nový. A je to hodně ledovatý a nahoře je jedna nepříjemná zatáčka, v které se musí na oblouk počkat a potom to hodně zatočit."

První dojem z olympijských her vystihla jedním slovem - covid. Hry jsou svázané opatřeními proti koronaviru, ale jinak jsou podle Nové dobře připravené. "Všichni se tady snaží a starají se. Škoda, že nejsou blíž ostatní olympijské vesnice, že bychom se mohli jet na něco podívat, ale stejně máme každý den závod nebo trénink, takže na to není čas. To mě trošku mrzí," řekla.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články