Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Farrell pěti body řídil demolici Číny, Kanada zásluhou povedeného začátku přehrála Německo

Američané načali olympijský turnaj jasnou výhrou 8:0 nad domácí Čínou. Na jasném triumfu výběru trenéra Davida Quinna se nejvýrazněji podepsal Sean Farrell. Dvacetiletý útočník si připsal pět bodů za tři góly a dvě asistence. Ve druhém duelu skupiny A Kanada porazila Německo 5:1. Obhájci bronzu rozhodli duel proti poraženým finalistům z Pchjongčchangu hned v první třetině, kterou vyhráli jasně 3:0.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih utkání USA - Čína

"Bylo to neuvěřitelné. O startu na olympiádě jsem vždycky snil. Dostat se na ni a takhle začít je fantastické," uvedl Farrell.

Více než polovinu pětadvacetičlenné soupisky USA tvoří hráči z univerzitní soutěže NCAA, v níž působí i Farrell.

Za Čínu hrají většinou naturalizovaní cizinci, zejména Kanaďané a výběr je kompletně složen ze zástupců Kunlunu Red Star z KHL.

V úvodu zápasu držel Čínu brankář Jeremy Smith, jehož nepřekonal Miele a následně ani dvojka posledního draftu NHL Beniers.

"Být prvním gólmanem Číny v olympijské historii je čest. Jsem vděčný za tu příležitost, bylo to neskutečné," řekl Smith.

V 11. minutě se hokejisté USA dočkali, když se Brisson trefil z kruhu v přesilové hře. V závěru první části neuspěli O'Neill ani Cooper, na druhé straně se nadvakrát neprosadil obránce Osipov.

"S první třetinou jsme spokojení. Mají mladý a šikovný tým. Chtěli jsme vyjet na led a ukázat jim, že se nenecháme přejet. Proto se hrálo poměrně fyzicky. Měli jsme problémy s vylučováním a to vás unaví, ale přišlo mi, že jsme jim stačili. To je pozitivum, které si vezmeme do dalšího zápasu," prohlásil obránce Číny Jake Chelios, syn trojnásobného vítěze Stanley Cupu Chrise Cheliose.

V 26. minutě skóroval před brankou nikým nehlídaný Cates. Třetí trefu přidal O'Neill a čtvrtou a pátou na přelomu druhého a třetího dějství Farrell. Střelecký účet si otevřeli také Meyers a Beniers.

Závěrečné slovo měl Farrell, který v předposlední minutě v početní výhodě zkompletoval hattrick. Třemi body přispěl k výhře útočník Meyers (1+2) a 29 zákroky gólman Commesso.

Byla to skvělá zkušenost. Takový výsledek jsme si nepředstavovali, ale dostali jsme šanci zahrát si na olympiádě. V posledních letech jsme na tom pracovali, očekávání byla veliká," konstatoval Chelios.

Skupina A: USA - Čína 8:0 (1:0, 3:0, 4:0)

Branky a nahrávky: 11. Brisson (Knies), 26. Cates (Farrell, Meyers), 32. O'Neill (Miele, Faber), 39. Farrell (Abruzzese), 42. Farrell (Kampfer, Meyers), 51. Meyers (Farrell), 53. Beniers (Abruzzese, Cooper), 59. Farrell (Abdelkader, Helleson). Rozhodčí: Tscherrig (Švýc.), Kaukokari - Nikulainen (oba Fin.), Šišlo (Rus.). Vyloučení: 5:5. Využití: 2:0. Diváci: 947.

USA: Commesso - Kampfer, Ness, Warsofsky, Faber, Perbix, Cooper, Helleson - O'Neill, Miele, Agostino - Abruzzese, Beniers, Knies - Farrell, Meyers, Cates - McLaughlin, Abdelkader, N. Smith - Brisson. Trenér: David Quinn.

Čína: J. Smith - Schultz, Chelios, Fram, Yuen, Sproul, Osipov, Čchen C'-meng, Jen Žuej-nan - S. Foo, Lockhart, P. Foo - Jen Ťün-čcheng, C. Kane, Werek - Čang Ce-sen, Wong, Yip - Wej Čung, Jing Žu-ti, Siang Sü-tung. Trenér: Ivano Zanatta.

Kanaďané šli do vedení v páté minutě po trefě Granta. Těsně před polovinou úvodního dějství už to bylo 2:0, když se přesnou ranou z kruhu pro vhazování prosadil Street.

Povedený vstup Kanady do turnaje potvrdil Winnik, jenž prostřelil Niederbergera 32 sekund po Streetovi.

"Měl jsem štěstí, že puk prošel do branky. O takovém začátku sníte. Celkově jsme měli povedený start, právě tak jsme si přáli začít. Pokaždé je fajn, když se vám něco takového podaří. Celkově jsme podali dobrý výkon," uvedl obránce Alex Grant.

Němci strávili po prohřešcích soupeře takřka celou závěrečnou pětiminutovku v početní výhodě, gólu naděje se však dočkali až ve 31. minutě, kdy se dorážkou prosadil Rieder. Chvíli předtím neproměnil sólový únik Tambellini.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih utkání Kanada - Německo

Kanaďany to však nemuselo nijak zvlášť mrzet, neboť už ve 33. minutě jim vrátil po pouhých sedmi sekundách přesilovky tříbrankový náskok Noreau.

V 52. minutě přidal pojistku Weal, a to i přesto, že byl v obklíčení tří protihráčů. Sedmatřicetiletý Jeremy Colliton se tak při olympijské premiéře v roli hlavního kouče dočkal vítězství, v dalším průběhu se však vrátí do role asistenta.

Šéfem kanadské střídačky bude nakonec přece jen zkušený Claude Julien. Mužstvo si má převzít po dnešním utkání.

Původně měl kvůli zranění ze soustředění ve Švýcarsku, kde uklouznul na ledě a zlomil si několik žeber, turnaj v Pekingu zmeškat.

"Soupeř nás nijak nepřekvapil. Byli jsme dobře připravení. Věděli jsme, že to bude výzva," ocenil výkon svých svěřenců Colliton.

"Němci hrají stylem, přes který je těžké se prosadit. Hodně střel nám zblokovali, ale my jsme zůstali trpěliví," dodal mladý kouč Kanady.

"Tohle byl pro nás vážně těžký start. Prohrávat 0:3 po první třetině v souboji s Kanaďany, z toho je těžké se vyhrabávat. Ale jednou porážkou turnaj nekončí. Tohle byl jen první zápas a ještě mnoho jich je před námi," uvedl jediný úspěšný střelec poražených Tobias Rieder.

Druhé duely "áčka" jsou na programu v sobotu. USA vyzvou v zámořském derby obhájce bronzu Kanadu, Čína si zahraje s Německem.

Skupina A: Kanada - Německo 5:1 (3:0, 1:1, 1:0)

Branky a nahrávky: 5. A. Grant (Johnson, Street), 10. Street (O'Dell, Johnson), 11. Winnik (Cracknell, Desharnais), 33. Noreau (O'Dell, E. Staal), 52. Weal (Tambellini, C. Knight) - 31. Rieder (Noebels, Pföderl). Rozhodčí: Björk (Švéd.), Bruggemann (USA) - Hynek (ČR), Lazarev (Rus.). Vyloučení: 4:2. Využití: 1:0. Diváci: 685.

Kanada: Pasquale - Power, M. Robinson, Wotherspoon, Noreau, Barberio, Demers, A. Grant - McTavish, E. Staal, Ho-Sang - C. Knight, Weal, Tambellini - Street, O'Dell, Johnson - Winnik, Cracknell, Desharnais - McBain. Trenér: Jeremy Colliton.

Německo: Niederberger - Nowak, Moritz Müller, Holzer, Wagner, Abeltshauser, J. Müller, Brandt - Kühnhackl, Hager, Ehliz - Loibl, Kahun, Tiffels - Rieder, Pföderl, Noebels - Plachta, Pietta, Wolf - Bergmann. Trenér: Toni Söderholm.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články