Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Volejbalový magazín

Evropané vyřadili z boje o zlato zámořský curling. Ve finále se utkají Švédové s Brity

Turnaj curlerů míří do finále. Obě semifinále byla velmi vyrovnaná až do posledního kamene. Britové porazili Američany 8:4, Švédové Kanadu 5:3. Skotský tým skipa Bruce Mouata postupem do finále zajistil Británii první medaili na pekingských Hrách. Britští curleři navíc mohou pod pěti kruhy získat zlato po téměř sto letech – turnaj vyhráli v Chamonix v roce 1924.

Skip britského týmu Bruce Mouat
zdroj: Reuters

Obhájci prvenství z USA se dostali do semifinále na poslední chvíli, když v závěrečném kole základních skupin porazili Dánsko 7:5.

Tým Johna Shustera však v play-off nikterak nezaostával za doposud suverénními Brity. Ve druhém endu dokonce uhrál dvojku proti nevýhodě.

Britové se však nenechali rozhodit a ihned oponovali dokonce tříbodovým ziskem. V polovině utkání byl stav těsný 5:4 pro hráče z Ostrovů a druhá polovina se nesla ve znamení velké opatrnosti.

Američané nulovali endy a čekali na chybu soupeře. Jenže Britové hráli perfektně a v devátém endu si nechal Shuster a spol. utéci soupeře na rozdíl dvou bodů. Nevyplatilo se. Tým Bruce Mouata donutil Američany k složité koncovce, kterou bylo jen velmi těžké zvládnout.

Niklas Edin už vyhrál vše, co se dá. Kromě jediného, olympijského zlata. Ale cesta do finále byla hodně trnitá.

Nejdříve se nenaladil porážkou se Švýcary a čekala ho tradičně silná Kanada. Také v tomto semifinále se hrála vyčkávaná a velká taktická hra. Kanaďané ovšem museli dotahovat a i Edin donutil soupeře k rozhodující chybě.

Ženy mají na programu semifinále v pátek

V repríze finále z roku 2018 porazily úřadující olympijské vítězky Švédky 8:4 Jižní Koreu. Seveřanky rozhodly o svém vítězství v závěrečných dvou endech, kdy dokázaly dvakrát za sebou bodovat proti výhodě Korejek.

V semifinále se tým Anny Hasselborgové utká s Velkou Británií. Švýcarky porazily Japonsko 8:4 a se stejným soupeřem si jako vítězky základní skupiny zahrají i v pátek o finále.

Výsledky curlingu

Muži: Norsko - Itálie 9:4, Británie - Kanada 5:2, USA - Dánsko 7:5, Švýcarsko - Švédsko 10:8.

Konečné pořadí základní části:

1. Británie 8 výher/1 porážka, 2. Švédsko 7/2, 3. Kanada 5/4, 4. USA 5/4, 5. Čína 4/5, 6. Norsko 4/5, 7. Švýcarsko 4/5, 8. Rusko 4/5, 9. Itálie 3/6, 10. Dánsko 1/8.

Semifinále: Británie - USA 8:4, Švédsko - Kanada 5:3.

Ženy: Švýcarsko - Japonsko 8:4, Británie - Rusko 9:4, Kanada - Dánsko 10:4, Švédsko - Korea 8:4.

Konečné pořadí základní části:

1. Švýcarsko 8/1, 2. Švédsko 7/2, 3. Británie 5/4, 4. Japonsko 5/4, 5. Kanada 5/4, 6. USA 4/5, 7. Čína 4/5, 8. Korea 4/5, 9. Dánsko 2/7, 10. Rusko 1/8.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články