Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Ostrava - Jihlava

Desítka jako štafetová meta? Když se to sejde, můžeme udělat daleko lepší výsledek, věří Václavík

Silný mráz a nevyzpytatelné poryvy větru. Nedělní stíhačky byly extrémní. I proto organizátoři přistoupili na změnu a úterní štafety začnou už odpoledne pekingského času, v 7:30 SEČ. S cílem udělat nejlepší výsledek v sezoně půjde do štafetového závodu kvarteto Jakub Štvrtecký, Mikuláš Karlík, Adam Václavík a Michal Krčmář. Přímý přenos vysílá ČT sport a web ctsport.cz.

"Věříme, že se díky posunutí startu o dvě a půl hodiny vyhneme nízkým teplotám a závody proběhnou za spravedlivých a bezpečných podmínek," odůvodnil ředitel závodů Mezinárodní biatlonové unie Borut Nunar přesun.

Prsty mrznou, zásobníky se zasekávají, vítr smýká závodníky. Navíc ve štafetě přibyde nelehká manipulace s náhradními náboji.

"Je to extrém. Je to zimní olympiáda, ale tahle olympiáda je zimní se vším všudy," prohlásil Adam Václavík, který v areálu Chua-lin-tung odjel po problémech s koronavirem sprint a stíhačku.

Ač se start posouvá, teplotní podmínky o mnoho přívětivější patrně nebudou. Navíc ve vysoké nadmořské výšce rychle ubývají síly. "I s ostatními závodníky jsme se shodli, že jsme snad nezažili těžší podmínky. Výškou, jsou tady obrovské rozdíly v lyžích. Každý sportovec to zvládá jinak," doplnil Václavík.

Češi v této sezoně byli ve štafetě jedenáctí, devátí, osmnáctí a patnáctí. Nikdy se nevyhnuli trestnému kolu.

V Číně bude mít na starosti první úsek Jakub Švrtecký. "Kuba toho měl v posledním závodě už docela dost. Proto ho dáváme na první úsek, kde by se mohl s někým svézt. Jednu štafetu už v této sezóně rozjížděl a nevedl si špatně," uvedl šéftrenér Ondřej Rybář pro svazový web s odkazem na smíšenou štafetu v Oberhofu, ve které Štvrtecký předával na osmém místě.

Obvykle se bere za skvělý úspěch umístění v šestce, solidní v osmičce. Vzhledem k výsledkům v této sezoně je třeba Václavík o něco skromnější.

"Do desátého místa se to dá brát ještě jako relativně úspěch, ale míříme výš. Štafety se nám letos nedařily, ale člověk spoléhá na to, že na olympiádě se může stát cokoli. Když se to sejde, můžeme udělat daleko lepší výsledek," zdůraznil Václavík.

Češi byli na posledních Hrách v Pchjongčchangu sedmí, ovšem jediný, kdo se jí ze současných reprezentantů zúčastnil, je Krčmář.

Olympijské vítězství obhajují švédští biatlonisté, kteří před čtyřmi lety vyhráli před Nory a Němci. K velkým adeptům na cenný kov ale budou jistě patřit také Francouzi a biatlonisté Ruského olympijského výboru.

Zdroj
ČT sport, biatlon.cz

Hlavní zprávy

Nejčtenější články