Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Dánové porazili Švýcarsko, Američané si pohlídali Kanaďany a Němci se strachovali proti Číně

Hokejisté USA porazili v zámořském derby obhájce bronzu Kanadu 4:2. Naplno bodovali i ve druhém utkání a jsou blízko přímému postupu do olympijského čtvrtfinále. Na triumfu Američanů se podílelo kvarteto střelců, kapitán Andy Miele vedle gólu zaznamenal i asistenci. Slaví i Dánové, kteří si v Pekingu připsali druhé vítězství. Po úspěchu proti Čechům porazili Švýcarsko 5:3. Zvítězili i Němci, kteří udolali Čínu 3:2.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih a ohlasy utkání Kanada - USA

"Hráli jsme velmi jednoduše. Prostě jsme stříleli, to byl náš recept. Chtěli jsme se přizpůsobit jejich tempu a fyzické hře. Myslím si, že se nám to povedlo, a proto jsme vyhráli," řekl útočník Matt Knies.

Na výhře se 35 zákroky podílel brankář Strauss Mann, který v rozhovoru zmínil senzační domácí triumf Američanů na olympiádě 1980 v Lake Placid. Výběr hráčů z univerzit tehdy ve finále k překvapení všech zdolal zdánlivě nepřemožitelný SSSR 4:3.

"Jste připraveni na další zázrak na ledě? Vyrostl jsem na tom stejně jako všichni ostatní. Máme spoustu kluků z univerzity. Nevím, jestli je to stejné. Máme ale šanci. Musíme se zlepšovat v každém zápase, soustředit se na daný okamžik a nemyslet moc dopředu," podotkl Mann.

Kanaďané, kteří ve čtvrtek zdolali stříbrné medailisty z Pchjongčchangu Němce 5:1, šli do vedení v čase 1:24 po Robinsonově střele od mantinelu, jež překvapila Manna. Američané přispěchali s odpovědí za 70 vteřin. Útočník Miele vyřešil přečíslení dvou na jednoho bekhendovým zakončením pod horní tyčku. V závěru první třetiny dokonal obrat Meyers po přihrávce Farrella, který v úvodním duelu s Čínou zaznamenal při výhře 8:0 pět bodů.

Kanada se málem prosadila i na začátku druhé části, jenže McTavish trefil břevno. Hráči ze země javorového listu toho brzy litovali, jelikož vzápětí inkasovali potřetí. Gólman Pasquale vyjel k zadnímu hrazení, jenže kvůli Smithovu lehkému klepnutí do hokejky puk nezachytil a Smith ho rychle přihrál před branku na zakončujícího Brissona.

Kanadský obránce Noreau poté nastřelil tyčku. Zblízka se neprosadil ani Eric Staal. Devítinásobní olympijští šampioni paradoxně skórovali až v oslabení, když na konci přečíslení dvou na jednoho stál Knight, který překonal Manna. V závěru prostřední třetiny Noreauovu střelu v přesilovce usměrnil jeho spoluhráč O'Dell tečí do břevna.

Utkání Kanada - USA
zdroj: ČTK/AP

"Byl bych rád, kdyby některý z těch puků na konci druhé třetiny při naší přesilovce skončil v síti a do třetí části bychom šli za vyrovnaného stavu. Dneska to ale nemělo vyjít. Teď je důležitá naše zítřejší odpověď," prohlásil kapitán Kanady Staal, olympijský vítěz z roku 2010 z Vancouveru.

V 47. minutě USA opět odskočily na rozdíl dvou branek. Miele přihrávkou pod sebe nabil na ránu z první Agostinovi, jenž prostřelil Pasqualeho. Kanaďané nedokázali snížit ani při 31 sekund trvající přesilovce pět na tři. Poté celková jednička posledního draftu NHL bek Power napálil horní tyčku.

USA se v neděli v závěrečném duelu skupiny představí proti Německu. Kanada, kterou po peripetiích se zraněním ze soustředění ve Švýcarsku přece jen před dnešním zápasem převzal kouč Claude Julien, se utká s Čínou. "Šlo to rychle. Když se to stalo, nevypadalo to dobře, ale díky dobré lékařské péči jsem se rychle zotavil," konstatoval Julien, který na soustředění uklouznul na ledě a zlomil si několik žeber.

Dánové dál válí

Plným bodovým ziskem si vítězové uchovali teoretickou naději na postup z druhého místa za sbornou přímo do čtvrtfinále. Potřebovali by k tomu ale nepříliš pravděpodobnou souhru výsledků zbývajících duelů skupin A a C, které se odehrají v neděli. Švýcaři naproti tomu skončili ve skupině B bez výhry poslední a mohou být soupeřem českých hokejistů v kvalifikačním souboji o čtvrtfinále.

První třetina nabídla vyrovnaný boj. Dánové si v osmé minutě vynutili přesilovku a během početní výhody mohl otevřít skóre Russell, ani na tři pokusy ale nedokázal překonat strážce švýcarské branky Berru. Na konci 16. minuty šli do vedení favorizovaní Švýcaři, skóre otevřel Corvi. Ještě do přestávky mohl vyrovnat Regin, Berra byl ale znovu připravený.

Co nevyšlo Seveřanům v úvodním dějství, podařilo se jim v tom druhém. Už po 46 sekundách využili přesilovku a hříšníka Malgina vrátili zpět do hry po pouhých sedmi sekundách, kdy na 1:1 vyrovnal Regin. Za dalších 21 sekund po Stormově zásahu šli dokonce do vedení. Výbornou pasáž Dánů završil ve 34. minutě Boedker. Weber mohl snížit, jenže pálil jen do brankové konstrukce.

V nástupu do třetí části přidal čtvrtý gól dánského týmu Meyer. Jen o tři minuty později využil početní výhodu Loeffel a Švýcaři byli zpátky ve hře. V 53. minutě museli téměř na celé dvě minuty do tří, ale málem sami skórovali, jenže Haas v sólu nepřekonal brankáře Dahma. Podařilo se to až v 58. minutě Herzogovi. V závěru ale dovršil výsledek střelou do prázdné branky Storm.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih utkání Německo - Čína

Němci vedli už o tři branky

Německo porazilo Čínu 3:2. Obhájci stříbra vedli už o tři branky, domácí mužstvo však zápas zdramatizovalo.

"Začátek se nám povedl. Hráli jsme tak, jak jsme chtěli, pak jsme ale z naší hry ustoupili. Hráli jsme nepřesně a spoustu věcí jsme chtěli vyřešit na krásu. Tím jsme dali Číně šanci, aby se přiblížila. Nemůžete to udělat proti žádnému týmu. Mohlo to dopadnout špatně a mohli jsme být potrestaní za to, že jsme hráli až příliš uvolněně. Přesně to si z dnešního zápasu odneseme," citoval web Mezinárodní hokejové federace německého kapitána Moritze Müllera.

V polovině úvodní třetiny dal gól Pietta, jenže Čína si úspěšně vzala trenérskou výzvu a branka neplatila. Německý kapitán Moritz Müller totiž předtím nedovoleně najel do brankáře Smithe, který následně nemohl zasáhnout.

Favorit toho dlouho nelitoval, jelikož už v první třetině položil základy k výhře. V rozmezí 14. až 17. minuty skórovali dva obránci. Nejprve se prosadil Brandt, který za Smithe dorazil vlastní střelu, a po něm Holzer.

V 25. minutě Němci zvýšili. Moritz Müller nahodil puk od modré a Kahun ho šikovně tečoval do Smithova protipohybu. Zdálo se, že výběr trenéra Söderholma bez problémů dokráčí ke třem bodům, jenže Číňané se nevzdali.

Pětačtyřicet vteřin před koncem druhé třetiny překonal Niederbergera z dorážky Spencer Foo. "Nemůžu za to sklidit všechnu chválu, celý tým se na gólu podílel. Vedla k němu dlouhá cesta. Pro mě je to obrovská pocta. Rozhodně si to budu dlouho pamatovat," uvedl autor premiérového olympijského gólu Číny.

Na rozdíl jediné branky se domácí tým dotáhl v čase 49:00 poté, co Wong vypálil z první v přesilové hře. Druhou nahrávku v utkání si připsal zadák Sproul. Číňané v závěru zkusili hru bez brankáře, vyrovnat se jim však nepodařilo.

Hokej - muži:

Skupina A:

Kanada - USA 2:4 (1:2, 1:1, 0:1)

Branky a nahrávky: 2. M. Robinson (Ho-Sang, E. Staal), 35. C. Knight (Winnik) - 3. Miele (O'Neill, Kampfer), 19. Meyers (Farrell, Sanderson), 23. Brisson (N. Shore), 47. Agostino (Miele). Rozhodčí: Ansons (Lotyš.), Björk (Švéd.) - Hynek (ČR), McCrank (Kan). Vyloučení: 2:3. Bez využití. V oslabení: 1:0. Diváci: 948.

Kanada: Pasquale - Power, M. Robinson, Wotherspoon, Noreau, Barberio, Demers, A. Grant - McTavish, E. Staal, Ho-Sang - C. Knight, Weal, Tambellini - Street, O'Dell, Johnson - Winnik, Cracknell, Desharnais - McBain. Trenér: Claude Julien.

USA: Mann - Kampfer, Ness, Warsofsky, Faber, Sanderson, Cooper, Perbix - O'Neill, Miele, Agostino - Abruzzese, Beniers, Knies - Farrell, Meyers, Cates - McLaughlin, N. Smith, Brisson - N. Shore. Trenér: David Quinn.

Německo - Čína 3:2 (2:0, 1:1, 0:1)

Branky a nahrávky: 14. Brandt, 17. Holzer (Kahun), 25. Kahun (Moritz Müller, Rieder) - 40. S. Foo (Chelios, Sproul), 50. Wong (Yip, Sproul). Rozhodčí: Reneau (USA), Sidorenko (Běl.) - Oliver (USA), Ondráček (ČR). Vyloučení: 6:3. Využití: 0:1. Diváci: 804.

Německo: Niederberger - Holzer, Wagner, Brandt, Moritz Müller, Abeltshauser, J. Müller, Bittner - Rieder, Pföderl, Noebels - Loibl, Kahun, Tiffels - Plachta, Pietta, Wolf - Krämmer, Kühnhackl, Ehliz - Hager. Trenér: Toni Söderholm.

Čína: J. Smith - Sproul, Osipov, Schultz, Chelios, Fram, Yuen, Čchen C'-meng, Čang Pcheng-fej, Jen Žuej-nan - S. Foo, Lockhart, P. Foo - Yip, Wong, Čang Ce-sen - C. Kane, Werek, Juncheng - Zhong, Jing Žu-ti. Trenér: Ivano Zanatta.

Skupina B:

Švýcarsko - Dánsko 3:5 (1:0, 0:3, 2:2)

Branky a nahrávky: 16. Corvi (Y. Weber,Thürkauf), 45. Loeffel (Untersander, Corvi), 58. F. Herzog (Corvi, Untersander) - 21. Regin (Storm, Nicklas Jensen), 22. Storm (Nicholas Jensen, Russell), 34. Boedker (Russell, O. Lauridsen), 42. Meyer (Nicholas Jensen, Jakobsen), 60. Storm (Russell). Rozhodčí: Vikman (Fin.), Gofman - Šalagin (oba Rus.), Malmqvist (Švéd.). Vyloučení: 7:3. Využití: 1:1. Diváci: 620.

Švýcarsko: Berra - Diaz, Mirco Müller, Frick, Untersander, Y. Weber, Loeffel, Alatalo - D. Hollenstein, Malgin, Andrighetto - S. Moser, G. Haas, Hofmann - Ambühl, Corvi, Thürkauf - F. Herzog, Bertschy, Vermin - Mottet. Trenér: Patrick Fischer.

Dánsko: Dahm - O. Lauridsen, Jensen Aabo, Lassen, M. Lauridsen, Larsen, Nicholas Jensen, Kristensen - Nicklas Jensen, Nielsen, Boedker - Russell, Regin, Storm - Madsen, Meyer, Bau - Poulsen, Jakobsen, Aagaard. Trenér: Heinz Ehlers.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články