Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
58. Rally Šumava Klatovy

Co neminout v pátek: Davidová a spol. mají poslední pokus, Slováci se v hokeji poperou o finále

Poslední pokus má česká biatlonová reprezentace na olympijských hrách v Pekingu. V závodě s hromadným startem se nejprve představí Markéta Davidová s Lucií Charvátovou a po nich se popere s konkurencí nejlepších závodníků světa Michal Krčmář. Krátký program pojede sportovní dvojice Jelizaveta Žuková, Martin Bidař. O finále budou hrát hokejisté, ale už bez české účasti.

Markéta Davidová
zdroj: Reuters autor: Kim Hong-Ji

Český biatlon za posledních deset let získal na zimních Hrách a mistrovství světa 20 medailí. V Pekingu to ale zatím necinklo. Nejlepší výsledek patří zatím Davidové, která byla šestá ve vytrvalostním závodě, když nejspíš přišla o medaili posledním výstřelem, kterým minula poprvé v závodě terč.

České jedničce se nepovedl sprint, ale ve stíhačce už běžecky držela krok s nejlepšími. Na trati byla dokonce rychlejší než vítězná Norka Marte Olsbuová Röiselandová, ale jedna chyba v každé položce ji nepustila výš než na 28. místo. Ani ve štafetě na největší hvězdy neztratila moc.

V závodu s hromadným startem je jejím maximem v sezoně osmé místo v Annecy. Charvátová jen těsně proklouzla mezi třicítku postupujících, závod s hromadným startem ještě tuto zimu neběžela. Závod žen startuje v 8:00 CET.

Krčmář byl zatím v Číně nejlepší ve sprintu, v němž jako obhájce stříbra z Pchjongčchangu, skončil až šestnáctý. V předolympijské generálce v Anterselvě skončil sedmý. Malou výhodou pro něj může být, že měl ve srovnání se soupeři nechtěně jeden den odpočinku navíc, když byla česká štafeta dostižena o kolo ještě před jeho úsekem.

Biatlonové finále bude také bojem o nejúspěšnějšího sportovce Her. Johannes Thingnes Bö a Röiselandová z Norska jsou se třemi zlatými a jednou bronzovou medailí zatím nejúspěšnější. Francouz Quentin Fillon Maillet má dokonce medaili ze všech pěti závodů, do nichž v Pekingu nastoupil, a může se zapsat do historie jako první biatlonista se šesti cennými kovy z jedněch ZOH. Závod mužů začíná v 10:00 CET.

Je nám líto, video expirovalo.
Krčmář: Bylo to jako polití horkou vodou, vyříkávání bylo dlouhé

O poslední krasobruslařské medaile pojedou sportovní dvojice. Ruští mistři světa Anastasia Mišinová a Alexandr Galljamov svedou stejně jako loni ve Stockholmu souboj s čínským párem Suej Wej-ťin a Chan Cchung, pro nějž hovoří stříbro z minulých Her i domácí prostředí. Z devatenácti dvojic přihlášených do krátkého programu postoupí šestnáct do sobotních volných jízd. Žuková s Bidařem obsadili na světovém šampionátu patnáctou příčku. Krátký program sportovních dvojic začíná v 11:35 CET.

Osmnáctiletá čínská akrobatická lyžařka Eileen Guová už uchvátila domácí publikum zlatou a stříbrnou medailí a v pátek se představí v U-rampě, která je její nejsilnější disciplínou. V Aspenu se loni stala mistryní světa a v této sezoně vyhrála všechny čtyři závody Světového poháru. Její fanoušci nepochybují, že získá pro hostitelskou zemi osmé zlato. Před čtyřmi lety vybojovali čínští sportovci v Pchjongčchangu jen jediné. U-rampa žen odstartuje ve 2:30 CET.

Program olympijského vysílání

Výprava nizozemských rychlobruslařů už si v Pekingu na zpáteční cestu zabalila deset medailí a je pravděpodobné, že v pátek přibydou další. Nebylo by žádným překvapením, kdyby na kilometrové trati reprezentanti země tulipánů nikoho dalšího na stupně vítězů nepustili, stejně jako to udělali při třech Světových pohárech. Nejrychlejší je letos Thomas Krol, který už v Pekingu získal stříbro na patnáctistovce. Kjeld Nuis, který ho jako jediný porazil, se do tříčlenné nominace na kilometr nevešel, přestože je ve Světovém poháru druhý. Začíná se v 9:30 CET.

Absence hvězd NHL poznamenala výkony obou zámořských týmů. Nejlepší čtyřka je kompletně z Evropy, což se ve více než stoleté historii olympijského hokeje stalo jen dvakrát – v roce 1976 v Innsbrucku a o třicet let později v Turíně.

Slovenští hokejisté jako samostatný tým ještě olympijskou medaili nemají. V roce 2010 ve Vancouveru ji měli na dosah, v boji o bronz ještě čtvrthodinu před koncem vedli nad Finskem 3:1, ale pak inkasovali čtyři góly. Teď mohou Finům v semifinále porážku oplatit. V úvodu turnaje však s nimi prohráli 2:6 především zásluhou hattricku Sakariho Manninena. Oba slovenské góly vstřelil sedmnáctiletý talent Juraj Slafkovský, který hraje finskou ligu za TPS Turku. Zápas má začátek v 5:10 CET.

Ruský výběr se jako obhájce zlata a největší favorit turnaje utká ve druhém semifinále se Švédskem. Loni na mistrovství světa nad ním zvítězil 3:2 až po samostatných nájezdech. V této sezoně je bilance vyrovnaná, na Karjale vyhráli Švédové, v Moskvě domácí tým. V pekingu zápas začíná ve 14:10 CET.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články