Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
HC Oceláři Třinec - HC Dynamo Pardubice

České trio jde do mrazivých masáků. Člověk je jak medvěd, hlásí Davidová

V závodech s hromadným startem se představí české trio Michal Krčmář, Lucie Charvátová a také Markéta Davidové. Té chybělo kousek a mohla slavit první české olympijské zlato z biatlonu v historii. Ale ve vytrvalostním klání skončila šestá a pak už se českým barvám nedařilo. V Číně nastává čas na velké finále. Přímý přenos závodu žen vysílá ČT sport a web ctsport.cz v pátek od 8:00, v 10:00 startují muži.

Markéta Davidová na mrazivé olympijské střelnici
zdroj: ČTK/AP

Závěrečný čtyřpoložkový závod může Davidové sedět. Náročné podmínky srovnávají časy na střelnici a české jedničce se navzdory mrazům a nadmořské výšce vede na trati.

"To, co se stalo ve sprintu, byl malý černý stín nad vším. Ale musíte si uvědomit, že v individuálu byla jen milimetr od zlata. Lyžuje tady rychle a je dobrá i na střelnici. V masáku má dobré šance," řekl norský trenér českých biatlonistek Egil Gjeland o týmové jedničce po stíhacím závodu.

Sama Davidová se na hromadný závod těší. "Mám ho ráda, protože je kontaktní, ale musím nejdřív najít nějaké síly," poukázala na skutečnost, že biatlonistky čeká na hrách už šestý závod a v mrazivých podmínkách a vysokohorském prostředí bojují se silami.

"Člověk nemůže jet úplně naplno první kolo, protože pak vás to tady doběhne okamžitě, ale trošku s rozvahou."

Ženy měly jet původně až v sobotu, ale kvůli očekávanému velkému mrazu a silnému větru odstartují už v pátek. I tak bude chladno, stejně jako během celé olympiády. "Jsme oblepená, kde to jde. Mám dvoje rukavice, dvě trička. Člověk je jak medvěd," líčila Davidová.

Jejím nejlepším výsledkem ze dvou závodů s hromadným startem v této sezoně bylo osmé místo v Annecy. Před třemi lety v něm byla na Světovém poháru v Anterselvě druhá.

Pro Charvátovou třešnička

Charvátová se mezi třicítku startujících kvalifikovala jako předposlední. "Pro mě to bude třešnička na dortu. Myslím si, že ten start je oprávněný, že jsem si to výsledky tady vydobyla. Se vší ctí a hrdostí se postavím na start, ale nemám od toho velké očekávání," řekla.

I Krčmář se dostal do závodu jako devětadvacátý. Stříbrný medailista ze sprintu v Pchjongčchangu byl před třemi týdny v posledním závodu před olympiádou v "masáku" sedmý.

Z úspěšných olympijských her v Soči 2014 Češi přivezli pět biatlonových medailí a šestou za štafetu žen dostanou dodatečně po diskvalifikaci Rusek. V Pchjongčchnagu 2018 přidali dva cenné kovy. V Pekingu šance stále žije.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články