Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Co neminout v sobotu: Slováci se pokusí urvat bronz. Do akce jde český čtyřbob či tým lyžařů

Poslední dva dny a je hotovo. Olympiáda v Pekingu míří ke svému závěru. V sobotu o svoji první hokejovou medaili z her budou usilovat hráči Slovenska, kteří v duelu o bronz vyzvou Švédsko. Do akce půjde i český čtyřbob, tým alpských lyžařů nebo běžci na lyžích, které čeká maratonská trať.

Zlatou pekingskou pohádku už nenapíší. To ale neznamená, že pro hokejisty Slovenska nemohou skončit hry v Číně historickým úspěchem. Po prohře v semifinále s Finskem 0:2 budou usilovat alespoň o bronz. Tým v čele s mladým talentem Jurajem Slafkovským, jenž se s pěti brankami dělí o první místo mezi turnajovými střelci, vyzve Švédsko, které padlo s výběrem Ruského olympijského výboru až po nájezdech.

Oba týmy na sebe už v Pekingu narazily. V základní skupině vyhrál severský výběr 4:1. Nyní tak budou mít hráči Slovenska šanci na reparát, který by jim vynesl historicky první hokejovou medaili pro jejich zemi. Duel o bronz začíná ve 14:00 CET.

Čeští hokejisté už jsou doma, zato bobisté nikoli. Pilot Dominik Dvořák s brzdařem Jakubem Noskem obsadili ve dvojbobech patnácté místo. Teď k nim přistoupí Jan Šindelář a Dominik Záleský a znovu bude jejich cílem útok na první desítku.

Nejlepším výsledkem je šesté místo ve Světovém poháru v roce 2020 na téměř domácí dráze v Altenbergu. V této sezoně, v níž kvůli koronaviru museli často improvizovat, dojeli na stejné dráze dvanáctí. Při tréninkových jízdách byla první desítka většinou dost daleko.

Nejrychleji v Pekingu jezdily německé dvojboby, které kompletně obsadily stupně vítězů. I ve čtyřkách nastoupí všichni tři medailoví piloti a Francesco Friedrich je opět nejžhavějším kandidátem na zlato. V této sezoně vyhrál sedm z osmi dílů Světového poháru, jen ve Svatém Mořici ho překvapivě předstihl lotyšský čtyřbob. Narušit „německý“ šampionát může nejspíš Kanaďan Justin Kripps, který se v Pchjongčchangu s Friedrichem rozdělil o zlato ve dvojkách a ve Světovém poháru je druhý. První kolo startuje ve 2:30 CET. Druhé pak v 5:15.

Ve sjezdovém lyžování je s pěti zlatými nejúspěšnější zemí Švýcarsko a v závěrečném paralelním slalomu smíšených týmů může zopakovat triumf z Pchjongčchangu, kde měla tato disciplína premiéru. Z tehdejšího týmu zbyli Luca Aerni a Wendy Holdenerová, která už v Pekingu vybojovala bronz.

Do vyřazovacího pavouka šestnácti zemí naskočí i česká čtveřice Tereza Nová, Elese Sommerová, Kryštof Krýzl a Jan Zabystřan. Hned v prvním kole je čeká Francie, v jejíž sestavě ale chybí olympijský vítěz ve slalomu Clément Noël. Závod začne ve 3:00 CET.

Ruský běžec Alexandr Bolšunov každý ze svých čtyř startů na hrách proměnil v medaili a v sobotní padesátce bude obhajovat stříbro. Na rozdíl od minulých her se maraton pojede volnou technikou, ale Bolšunov ji ovládá stejně skvěle jako klasiku a určitě lépe než Fin Iivo Niskanen, který ho před čtyřmi lety jako jediný porazil.

Od loňska se padesátka ve Světovém poháru neběhá, ale když ještě byla v programu, vyhrál tři poslední závody právě Bolšunov. V boji o nejúspěšnějšího běžce her má větší šance než Nor Johannes Hösflot Klaebo, který stejně jako on dosud nasbíral dvě zlaté, stříbro a bronz, ale dlouhé tratě mu přece jen tolik nevyhovují.

Maratony ve velkém mrazu a sílícím větru budou každopádně mimořádně těžkou zkouškou. Na startu budou i tři čeští reprezentanti, pro něž je zatím nejlepším výsledkem v individuálních závodech 18. místo Michala Nováka ve skiatlonu. Startuje se v 7:00 CET.

V krasobruslařské soutěži sportovních dvojic předvedli Číňané Suej Wej-ťin a Chan Cchung nejhodnotnější krátký program v historii a až za nimi se seřadily tři ruské páry. Mistři světa Anastasia Mišinová a Alexandr Galljamov jsou třetí stejně jako loni ve Stockholmu, kde je vynesla ke zlatu až skvělá volná jízda. V Pekingu se jim ale v úvodní soutěži družstev vůbec nepovedla. Sobotní vrchol se uskuteční už bez české dvojice. Jelizaveta Žuková s Martinem Bidařem po dvou pádech v krátkém programu skončili těsně za postupující šestnáctkou. Přímý přenos sledujte od 13:00 CET.

Rychlobruslařské závody s hromadným startem jsou velkou loterií ve srovnání s disciplínami, v nichž rychlobruslaři bojují jen s časem. V tlačenici na dráze se během šestnácti kol může stát cokoli, a tak ani Nizozemka Irene Schoutenová, která v Pekingu suverénně vyhrála obě nejdelší tratě, není jasnou favoritkou. Martina Sáblíková nabídku startu odmítla, o postup do šestnáctičlenného finále bude usilovat jen Nikola Zdráhalová.

Ani Švéd Nils van der Poel, který v Pekingu ukořistil zlato na pětce i desítce, hromadný závod nejezdí. V této disciplíně se naopak cítí skvěle Belgičan Bart Swings, což dokázal stříbrem v Pchjongčchangu i vedením v nynějším Světovém poháru. Pokud v sobotu vyhraje, bude to pro Belgii teprve druhé zlato v historii zimních her. To první vybojovala krasobruslařská dvojice v roce 1948 ve Svatém Mořici.

V mužském curlingu postoupily do finále stejné týmy jako na loňském mistrovství světa v Calgary, kde Švédové v boji o zlato porazili skotský kvartet, který v Pekingu reprezentuje Británii.

Sobotní program vysílání ČT sport:

02:30 - 03:00 boby (1. jízda čtyřbobů)
ČEŠI: Dominik Dvořák, Jakub Nosek, Jan Šindelář, Dominik Záleský
PŘÍMÝ PŘENOS komentují Jakub Bažant a Petr Horn

03:00 - 05:15 alpské lyžování (týmová soutěž)
ČEŠI: Barbora Nováková, Elese Sommerová, Kryštof Krýzl, Jan Zabystřan
PŘÍMÝ PŘENOS komentují Tomáš Budka a Borek Zakouřil

05:15 - 06:00 boby (2. jízda čtyřbobů)
ČEŠI: Dominik Dvořák, Jakub Nosek, Jan Šindelář, Dominik Záleský
ZÁZNAM komentují Jakub Bažant a Petr Horn

06:00 - 07:00 akrobatické lyžování (U rampa mužů/finále)
ZÁZNAM komentuje Jakub Stařík

07:00 - 09:30 běh na lyžích (50 km volně mužů)
ČEŠI: Adam Fellner, Petr Knop, Michal Novák
PŘÍMÝ PŘENOS komentují Pavel Čapek a Kateřina Neumannová

09:30 - 09:45 ZPRÁVY Z PEKINGU

09:45 - 11:50 curling (finále mužů)
ZÁZNAM komentují Jiří Kalemba a Karel Kubeška

11:50 - 12:00 ZPRÁVY Z PEKINGU

12:00 - 12:30 alpské lyžování (týmová soutěž)
SESTŘIH

12:30 - 13:00 rychlobruslení (závody s hromadným startem)
ZÁZNAM komentují Radek Bauer a Pavel Kulma

13:00 - 14:00 krasobruslení (volné jízdy sportovních dvojic)
PŘÍMÝ PŘENOS komentují Miroslav Langer a René Novotný

14:00 - 16:50 Slovensko - Švédsko (hokej/turnaj mužů - zápas o bronz)
PŘÍMÝ PŘENOS komentují Robert Záruba a Martin Hosták

přestávky boby (3. a 4. jízda dvojbobů žen)
ZÁZNAM komentují Jakub Bažant a Radek Matoušek

16:50 - 18:00 krasobruslení (volné jízdy sportovních dvojic)
ZÁZNAM komentují Miroslav Langer a René Novotný

18:00 - 19:00 HODINA Z PEKINGU
Češi v akci

19:00 - 20:00 akrobatické lyžování (U rampa mužů/finále)
REPRÍZA

OLYMPIJSKÝ VEČER Z PRAHY

20:00 - 21:30 biatlon (závod žen s hromadným startem)
ČEŠI: Markéta Davidová, Lucie Charvátová
REPRÍZA

21:30 - 23:00 Slovensko - Švédsko (hokej/turnaj mužů - zápas o bronz)
REPRÍZA

23:00 - 01:30 běh na lyžích (50 km volně mužů)
ČEŠI: Adam Fellner, Petr Knop, Michal Novák
REPRÍZA

01:30 - 02:30 krasobruslení (volné jízdy sportovních dvojic)
ČEŠI: Jelizaveta Žuková a Martin Bidař
REPRÍZA

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články