Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Co neminout v neděli: Vrcholí hokejový turnaj či závod čtyřbobu. V Pekingu zhasne oheň

Olympiáda v Pekingu vrcholí. V posledním dni bude rozdáno pět sad medailí. Hokejový turnaj vyvrcholí střetnutím Finska a výběru Ruského olympijského výboru. České barvy bude hájit čtyřbob a alpští lyžaři, které čeká odložená soutěž týmů. Vše zakončí závěrečný ceremoniál, během něhož budou Hry oficálně ukončeny.

Olympijský oheň v Pekingu vzplál velmi netradičně
zdroj: Reuters

V sobotu se hokejisté Slovenska dočkali historicky první olympijské medaile, když v boji o bronz porazili Švédsko. Své poprvé mohou v Pekingu zaznamenat také hráči Finska, jelikož ještě na Hrách nikdy nezískali nejcennější kov.

Blízko mu byli v Turíně 2006, jenže ve finále podlehli Švédsku. Nyní mají šanci na reparát. Jejich soupeřem bude výběr Ruského olympijského výboru, který obhajuje zlato z Pchjongčchangu. Seveřané svého finálového soupeře v této sezoně porazili v Helsinkách i v Moskvě a stali se vítězi Euro Hockey Tour. Nyní by potřebovali podobný úspěch zopakovat. Přímý přenos začne v 5:00 SEČ.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih utkání o bronz Švédsko – Slovensko

V akci budou v neděli i čeští reprezentanti. Co napravovat má čtyřbob pilota Dominika Dvořáka, který měl za cíl útočit na nejlepší desítku, jenže po dvou jízdách je až dvaadvacátý.

"Výsledek mluví za všechno, tohle určitě není to, co si představujeme a chceme. Je mi to líto. Druhá jízda byla malinko lepší, ale ta třináctka (zatáčka) tady, to je zlo. Je to zklamání," řekl Dvořák. "Dělám chyby v řízení. Dráha je rychlejší, jezdí se o vteřinu rychleji než v tréninku. Chová se to malinko jinak a nájezdy i výjezdy jsou trošku jiné. Jde to prostě za mnou."

Velké drama slibuje boj o zlato. V čele je favorizovaný Němec Francesco Friedrich, ovšem jen tři setiny sekundy před krajanem Johannesem Lochnerem, který vedl po prvním kole. Přímý přenos sledujte ve 4:00 SEČ.

Alpští lyžaři měli jet týmový závod už v sobotu, ale kvůli silnému větru se vše přesouvá právě na neděli.

V pěti zlatými je na sjezdovkách nejúspěšnější zemí Švýcarsko a v závěrečném paralelním slalomu smíšených týmů může zopakovat triumf z Pchjongčchangu, kde měla tato disciplína premiéru. Z tehdejšího týmu zbyli Luca Aerni a Wendy Holdenerová, která už v Pekingu vybojovala bronz.

Do vyřazovacího pavouka šestnácti zemí naskočí i česká čtveřice Tereza Nová, Elese Sommerová, Kryštof Krýzl a Jan Zabystřan. Hned v prvním kole je čeká Francie, v jejíž sestavě ale chybí olympijský vítěz ve slalomu Clément Noël. Přímý přenos sledujte od 2:00 SEČ.

Je nám líto, video expirovalo.
Týmová soutěž lyžařů se odkládá kvůli silnému větru

Vůbec poslední disciplínou Her bude maratonský běh na lyžích na 30 kilometrů žen, které se musí připravit na extrémní mrazy a možná silný vítr. Právě kvůli nim mužský závod musel být v sobotu zkrácen z 50 na 30 kilometrů.

Na třetí triumf má políčeno dvojnásobná olympijská vítězka Therese Johaugová z Norska. Z třicítky už má čtyři zlaté z mistrovství světa a stříbro ze Soči. Třiatřicetiletá běžkyně naznačila, že to v neděli může být její poslední závod v kariéře, v níž se až v Pekingu dočkala prvního individuálního zlata. Ve skiatlonu jí byla nejvážnější soupeřkou ruská vítězka Tour de Ski Natalia Něprjajevová a podobný obrázek lze očekávat i v neděli.

Na startu budou i tři Češky, Petra Hynčicová, Kateřina Janatová, Petra Nováková. Záznam sledujte od 7:45.

Britští curleři se po prohře se Švédskem zlata nedočkali. Nyní mají šanci na nejcennější kov jejich krajanky, které vyzvou překvapivě Japonsko, které na mistrovství světa v Calgary obsadily až 11. místo, ale teď v semifinále vyřadily švýcarské vítězky dvou předchozích šampionátů. Záznam sledujte od 9:40.

Vše pak vyvrcholí závěrečném ceremoniálem, během něhož bude uhašen olympijský oheň. Českou vlajku při slavnovností události ponese bronzová medailistka ze závodu na 5000 metrů rychlobruslařka Martina Sáblíková. Přímý přenos sledujte od 12:50 SEČ.

NEDĚLE 20. ÚNORA

02:00 - 04:00 alpské lyžování (týmová soutěž)
ČEŠI: Elese Sommerová, Tereza Nová, Kryštof Krýzl, Jan Zabystřan
PŘÍMÝ PŘENOS komentují Tomáš Budka a Borek Zakouřil

04:00 - 05:00 boby (3. a 4. jízda čtyřbobů)
ČEŠI: Dominik Dvořák, Jakub Nosek, Jan Šindelář, Dominik Záleský
PŘÍMÝ PŘENOS komentují Jakub Bažant a Petr Horn

05:00 - 07:45 Finsko - ROV (hokej/finále mužů)
PŘÍMÝ PŘENOS komentují Robert Záruba a Martin Hosták

přestávky ZPRÁVY Z PEKINGU

07:45 - 09:40 běh na lyžích (30 km volně žen)
ČEŠI: Petra Hynčicová, Kateřina Janatová, Petra Nováková
ZÁZNAM komentují Marek Svačina a Kateřina Neumannová

09:40 - 12:00 curling (finále žen)
ZÁZNAM komentují Jiří Kalemba a Karel Kubeška

12:00 - 12:50 alpské lyžování (týmová soutěž)
ČEŠI: Elese Sommerová, Tereza Nová, Kryštof Krýzl, Jan Zabystřan
REPRÍZA

12:50 - 15:00 Závěrečný ceremoniál Her
PŘÍMÝ PŘENOS komentují Michal Dusík a Vladimír Drbohlav

15:00 - 16:00 krasobruslení (exhibice)
ZÁZNAM komentuje Miroslav Langer

16:00 - 17:00 HODINA Z PEKINGU
Češi v akci

OLYMPIJSKÝ VEČER Z PRAHY

20:00 - 21:30 Finsko - ROV (hokej/finále mužů)
REPRÍZA

21:30 - 22:30 běh na lyžích (30 km volně žen)
ČEŠI: Petra Hynčicová, Kateřina Janatová, Petra Nováková
REPRÍZA

22:30 - 00:00 curling (finále žen)
REPRÍZA

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články