Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
SKKP Handball Brno - HCB Karviná

Bláznivá přestřelka se sbornou s vítězným koncem. V prodloužení rozhodl Šulák

Nevídaná gólová přetahovaná na olympijských hrách v Pekingu proti ruskému rivalovi vyústila až v prodloužení, ve kterém se radovali čeští reprezentanti po divokém výsledku 6:5. Národní tým přitom otočil průběžný nepříznivý stav z 1:2 na 4:2, jenže podobný obrat předvedli i Rusové. Remízu v základní hrací době obstaral Tomáš Hyka, v nastavení se trefil Libor Šulák, jenž využil čtvrtou přesilovou hru v utkání.

Český tým obsadil ve skupině B třetí místo a o postup do čtvrtfinále bude bojovat v kvalifikační části v úterý. Jméno soupeře se dozví v neděli.

"Bylo velmi důležité, že jsme využili přesilové hry, které byly klíčem k tomu, že jsme zápas nakonec zvládli. Myslím si, že jsme odehráli velmi slušný zápas. Fantasticky ho odehráli obránci, kteří kombinovali, dokázali vyvážet kotouče a byli velmi nebezpeční i na útočné modré čáře, což byl největší rozdíl oproti minulému zápasu," pochvaloval si trenér Filip Pešán.

Sborná měla hned v úvodu výhodu přesilové hry, po 12 sekundách byl totiž vyloučen Hyka. Brankář Hrubec ale nemusel vůbec zasahovat. Jenže v 5. minutě poprvé kapituloval poté, co jej po rychlém protiútoku prostřelil z křídla Tkačov.

Následně měl práci i Fedotov, který lapačkou skvěle zasáhl proti Krejčího střele. Ve 12. minutě byl vyloučen Jelesin a Češi početní výhodu po 38 sekundách využili. Přes výborně clonícího Kováře se přesně od modré čáry trefil Kundrátek a gólman moskevského CSKA poprvé na turnaji inkasoval.

Český tým byl střelecky aktivnější, nebezpečnější akce ale musel likvidovat Hrubec. V závěru první třetiny jej prověřil Slepyšev, ve druhé části pak Karnauchov nebo Něstěrov. Ve 28. minutě měl velkou šanci Grigorenko, brankář Omsku ale předvedl vynikající zákrok.

Následně se ale na trestné lavici sešli Smejkal se Sobotkou a Rusové měli 57 sekund dlouhou výhodu pět na tři. Dvojnásobné oslabení sice Češi přestáli, v pokračující klasické výhodě ale prostřelil Hrubce obránce Něstěrov.

Ve 38. minutě ale dostal pětiminutový trest za faul na Sedláka útočník Voronkov a český tým ještě ve druhé části vývoj utkání obrátil ve svůj prospěch. Nejprve po Červenkově ideální přihrávce vyrovnal Krejčí a 42 sekund před koncem druhé třetiny se trefil i Špaček, jenž nastoupil k prvnímu zápasu na turnaji.

"Pracujeme na tom pořád, dennodenně. Na zimáku, na hotelu, v kabině, na ledě. Takže jsme rádi, že jsme byli za strávený čas před televizí a tvrdou práci na videu konečně odměněni," řekl David Krejčí.

Zbytek přesilovky ve třetí části sice Češi nevyužili, ve 44. minutě se ale přesně trefil Klok a zvýšil na 4:2. Rusové ale bleskově odpověděli, o 36 sekund později snížil pohotovou dorážkou Semjonov. Sborná přidala a také dokázala skóre otočit. Nejprve se za obranu natlačil Gricjuk a vyrovnal, ve 49. minutě překonal Hrubce střelou z otočky Čibisov.

Svůj den ale neměl ani Fedotov, za jehož zády překvapivě skončila střela Hyky od mantinelu a zpoza brankové čáry. V čase 48:57 tak bylo opět vyrovnáno. Další branka v základní hrací době nepadla a muselo se prodlužovat. V 63. minutě byl vyloučen Nikišin a české obléhání ruské branky ukončil 31 sekund před možným koncem nastavení tvrdou střelou Šulák.

"Na jednu stranu je škoda, že jsme si nechali utéct vedení. Na druhou stranu Rusové byli nahoře, ale rychlou brankou jsme vyrovnali. Ve finále bereme aspoň dva body," řekl útočník Roman Červenka, který si připsal dvě asistence a na ledě byl u tří využitých početních výhod.

Hokej - muži:

Skupina B:

ROV - ČR 5:6 v prodl. (1:1, 1:2, 3:2 - 0:1)

Branky a nahrávky: 5. Tkačov (Gusev, Něstěrov), 33. Něstěrov (Gusev, Plotnikov) , 44. Semjonov (Plotnikov, Andronov), 47. Gricjuk (Gusev, Tkačov), 49. Čibisov (Vojnov, Šipačov) - 13. Kundrátek (Červenka, M. Stránský), 39. Krejčí (Červenka, Kundrátek), 40. M. Špaček (Šulák, Sobotka), 44. Klok (T. Zohorna, H. Zohorna), 49. Hyka (Sedlák, Krejčí), 65. Šulák (Krejčí). Rozhodčí: Nord (Švéd.), Kaukokari - Nikulainen (oba Fin.), Lundgren (Švéd.). Vyloučení: 4:5, navíc Voronkov (Rus.) 5 min.a do konce utkání. Využití: 1:4. Diváci: 921 (omezený počet).

ROV: Fedotov - Nikišin, Něstěrov, Jelesin, Jakovlev, Vojnov, Tělegin, Šaripzjanov - Voronkov, Karnauchov, Slepyšev - Čibisov, Šipačov, Galijev - Gusev, Tkačov, Gricjuk - Grigorenko, Plotnikov, Andronov - Semjonov Trenér: Alexej Žamnov.

ČR: Hrubec - Mozík, Šulák, Kundrátek, Jeřábek, Klok, Knot, Sklenička - Hyka, Krejčí, Sedlák - Sobotka, Jan Kovář, Červenka - Řepík, M. Špaček, M. Stránský - H. Zohorna, T. Zohorna, Smejkal - Lenc. Trenér: Filip Pešán.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články