Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Ostrava - Jihlava

Z plavání byli nemocní, tak se dali na short track. A Maďarsko může slavit první zlato

Zatímco na letních olympijských hrách získalo Maďarsko téměř 500 medailí včetně 175 zlatých, ze zimních mělo až do letoška jen dvě stříbra a čtyři bronzy, všechny z krasobruslení. Dlouhé čekání na nejcennější kov pomohli v dnešní štafetě rychlobruslařů na krátké dráze ukončit bratři s velmi netypickým maďarským příjmením Liu.

Shaolin Sándor Liu slaví pvní maďarské zlato v historii zimních olympiád
zdroj: Reuters autor: Damir Sagolj

Dvaadvacetiletý Shaolin Sándor a o dva roky mladší Shaoang mají čínského otce a maďarskou matku. Oba se narodili v Budapešti a jako většina vrstevníků zkoušeli v dětství plavání, které je v Maďarsku velmi populární. Z bazénu však byli často nemocní, a tak hledali jiný sport. Volba padla na shorttrack.

Krátce poté se v Maďarsku konalo mistrovství světa, během kterého se jejich otec seznámil s čínským týmem a nabídl mu pomocnou ruku. Číňané na oplátku navrhli, aby oba chlapci odjeli na tréninkovou stáž do Mekky rychlobruslení na krátké dráze.

"Nakonec jsme tam strávili asi rok a půl. Do té doby jsme neměli moc dobré výsledky. Když jsme se vrátili z Číny, najednou jsme všechno vyhrávali," vzpomínal Shaolin Sándor.

Ten se v roce 2014 stal juniorským mistrem světa na pětistovce, startoval i na olympijských hrách v Soči. O dva roky později se na nejkratší trati dočkal světového zlata i mezi dospělými, v Pchjongčchangu dosáhl spolu s bratrem ještě většího úspěchu, který se zlatým písmem zapsal do historie maďarského sportu.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články