Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Už mě nebaví bouchat se do hlavy, říká Pančochová. Na OH chce hrát na zkušenosti

Její předností je zkušenost. Pro Šárku Pančochovou to budou už třetí olympijské hry. Na druhou stranu po operacích obou ramen z loňského jara by se potřebovala více rozjezdit. Tratě česká snowboardistka zná a už si v hlavě přehrává, co ve slopestylu nebo Big Airu, který bude mít olympijskou premiéru, předvede.

Šárka Pančochová
zdroj: ČTK autor: Taneček David

Pančochová startovala už v U-rampě ve Vancouveru 2010 a před čtyřmi lety skončila pátá ve slopestylu v ruském Soči. V Pchjongčchangu bude patřit mezi nejstarší jezdkyně. "Tělo je trošku unavené, ale zkušeností mám spoustu a na ty budu hrát. Pojedu si to svoje," plánuje pro závody ve slopestylu a Big Airu, který bude mít olympijskou premiéru.

Po minulé sezoně podstoupila operace obou ramen. Rehabilitace trvala o něco déle, než si představovala. "Bylo to náročnější a ve snowboardingu se nejde triky naučit hned. Už se cítím o dost lépe než v létě, ale potřebuju se rozjezdit."

V porovnání se špičkou je proto podle sebe o něco pozadu. "To musím bohužel upřímně říct, ale dám tomu, co půjde, a uvidíme, co se stane," řekla. O výsledcích konkrétně nemluvila. "Ve snowboardingu je to těžké. Nikdo neví, jaké bude počasí a jak to bude probíhat. Snažím se jet připravená, šťastná a těším se."

V zimě odjela jen jeden slopestyle, a to už začátkem září na Novém Zélandu. V Big Airu startovala čtyřikrát a nejlépe skončila kousek za stupni pátá v německém Mönchengladbachu. Dva měsíce před olympiádou trénovala v Americe.

Je nám líto, video expirovalo.
Šárka Pančochová odletěla do Pchjongčchangu

Dost už bylo pádů na hlavu

Vicemistryně světa ve slopestylu z roku 2011 se "proslavila" v Soči i pádem ve druhé jízdě, při kterém rozbila helmu. "Pamatuju si to docela dobře. Ono se to stává ve snowboardingu docela často, že člověk hryzne hranu a dá si do hlavy. Není to jediný ani poslední pád, který od té doby byl. Určitě mě to nestraší," řekla.

Už i v této zimě totiž rozbila helmu. Stalo se to v prosinci před finále Světového poháru v Copper Mountain. Další karambol měla v tréninku před týdnem a znovu se praštila do hlavy. "Nejsem z toho nadšená, už mě nebaví bouchat se do hlavy. Ale je to extrémní sport, skoky jsou velké a prostě se to stává," uvedla.

Poslední dvě sezony má lepší výsledky v Big Airu, přitom jí moc snowboarding nepřipomíná. "Jedu rovně dolů, pak otočka ve vzduchu a pokračuje se dál. Je to trošku gymnastika," řekla s tím, že má raději slopestyle, trať plnou skoků a různých překážek, v které musejí triky navazovat. "Je zajímavější," řekla Pančochová.

Předimenzovaný skatepark

Olympijskou trať slopestylu i skok pro Big Air si vyzkoušela předloni v rámci Světového poháru. "Vím, že tam ve slopestylu nechali nějaké překážky a už jsem přemýšlela, co by se tam dalo dělat," myslí na olympiádu s předstihem. "Bude to zajímavé. Je to takový předimenzovaný skatepark," popsala.

Kvalifikace slopestylu začne první víkend Her a finále je v pondělí 12. února. Pak bude mít Pančochová pauzu, jelikož Big Air má kvalifikaci 19. února.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články