Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Thomas Cup 2024

Tolvanen je k nezastavení, Suomi táhl proti Norům dvěma góly

Největší ofenzivní talent Finska Eeli Tolvanen má na olympiádě vynikající formu. Útočník helsinského Jokeritu vstřelil proti Norsku další dva góly, celkově má ze dvou duelů už šest bodů (3+3) a hlavní měrou se podílel na vítězství Suomi 5:1.

Eeli Tolvanen (uprostřed) se raduje se spoluhráči z Finska
zdroj: Reuters autor: GRIGORY DUKOR

"Mám ze své hry vcelku dobrý pocit," pochvaloval si Tolvanen. "Užívám si, když se mi podaří skórovat v každém utkání, je to pro mě velká věc, ale já se jen snažím jít na led, hrát svou hru a užít si trochu zábavy," prohlásil Tolvanen.

Favorizovaní Finové měli sice v první třetině podle očekávání střeleckou převahu, jenže co se týká šancí, měli zpočátku navrch Norové. Nejprve těsně minul Bonsaksen, pak putoval jako první hříšník duelu na trestnou lavici Kontiola a Patrick Thoresen po obrovském závaru před Koskinenem v sedmé minutě otevřel skóre.

Následovaly v krátkém sledu tři přesilovky Finů. Zpočátku se v početní výhodě trápili, ale třetí příležitost už v 17. minutě využili k vyrovnání. Tolvanen napřáhl na kruhu pro vhazování a Haugen si s jeho střelou neporadil.

V 26. minutě pak Tolvanen pláchl všem a v zakončení předvedl svou šikovnost a chytrost, když jen zlehka nasměroval bekhendem kotouč mezi Haugenovy betony. Vyrovnání měl na holi Bastiansen, jenže netrefil finskou branku.

Zásadní úder zasadil tým Suomi soupeři v 43. minutě, kdy Savinainen využil zmatku v norských zadních řadách po Haugenově rozehrávce a zblízka skóroval. Definitivní pojistku pak přidal v přesilovce Lepistö a pátý gól vstřelil po velké hrubce Norů u vlastní branky v 57. minutě Manninen.

"Vypadali jsme opravdu dobře. Dali jsme góly z přesilovek, daří se nám vybojovat puk a vytváříme si šance. Navíc bráníme všichni společně jako jeden tým a mám pocit, že každý z nás tady pro tým také hraje," ocenil přístup spoluhráčů Tolvanen.

Finsko - Norsko 5:1 (1:1, 1:0, 3:0)

Branky a nahrávky: 17. Tolvanen (Lepistö), 26. Tolvanen (Peltola), 43. Savinainen (Koskiranta), 48. Lepistö (Kontiola), 57. Manninen (Kontiola) - 7. P. Thoresen (Kristiansen, K. A. Olimb). Rozhodčí: Hribik (ČR), Iverson (Kan.) - Dahmén (Švéd.), McIntyre (USA). Vyloučení: 4:6. Využití: 2:1. Diváci: 4180.

Finsko: Koskinen - Lepistö, Kivistö, Hietanen, Koivisto, Heiskanen, Ohtamaa, Kukkonen - Hartikainen, Kemppainen, Junttila - Peltola, Kontiola, Tolvanen - Manninen, J. Lajunen, Pyörälä - Enlund, Koskiranta, Savinainen. Trenér: Lauri Marjamäki.

Norsko: Haugen - Holös, Nörstebö, Bonsaksen, Sörvik, Johannesen, Ödegaard, Espeland - K. A. Olimb, P. Thoresen, M. Olimb - Rosseli Olsen, Bastiansen, Reichenberg - Salsten, K. Forsberg, S. Thoresen - Kristiansen, Roest, Röymark - od 21. navíc Trettenes. Trenér: Petter Thoresen.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články