Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Pohár žen FAČR 2023/2024

Švédové si s luxusním náskokem dojeli pro překvapivé zlato, česká štafeta až sedmá

Medailová sbírka biatlonové reprezentace se po olympijské štafetě mužů nerozšířila. Češi ve složení Ondřej Moravec, Michal Šlesingr, Jaroslav Soukup a Michal Krčmář jeli chvíli i v čele závodu, nakonec z toho ale bylo až sedmé místo. Zvítězili překvapivě Švédové, zlato ze štafety berou poprvé v historii. Druzí byli Norové, bronzoví pak Němci. Za očekáváním zůstali pátí Francouzi.

Vítězi biatlonové štafety se stali Švédové
zdroj: Reuters autor: Toby Melville

Podmínky pro závod se oproti předchozím dnům notně zmírnily. Vůbec poprvé během olympijských her bylo během biatlonu nad nulou, konkrétně dva stupně. Vítr začal zlobit až ve druhé polovině závodu.

O to víc mrzelo Moravce, že na své druhé položce třikrát zaváhal. "Strašný, strašný. Sypat popel na hlavu, nic jinýho. Tohle by se stávat nemělo. Lyže jely skvěle, děkuju servisu, to byla bomba. Nejlepší lyže z celého startovního pole," vysvětloval, proč mu to tentokrát solidně běželo.

Ještě lépe na tom byl Šlesingr, který dokonce předával z prvního místa. "Přece jen je to olympijský závod, na někoho mohl dopadnout tlak. Já nebyl na té top špičce, mohl jsem být trochu klidnější. Už se mi to několikrát takhle podařilo, kdy se mi nevedlo v individuálních závodech a ve štafetě to bylo něco jiného. Poslední kolo už člověk jede opravdu krev, ale potěšilo mě to," prohlásil.

Je nám líto, video expirovalo.
Záznam štafety biatlonistů

"Dá se to postavit různě, různě zamíchat. Spoléháte, co postaví jiní. My vsadili na jistotu. Ondra je tu střelecky jistý. Pak se děj vůle boží a uvidíme, jak to kluci dokážou udržet," řekl těsně před závodem šéftrenér Ondřej Rybář. Nedokázali. Naděje na dobré umístění sebrala hlavně Soukupova nepřesná střelba ze šesté položky závodu.

Na trať však vyrazil s čistým štítem jako první Moravec a zpočátku mu to jelo dobře. Po bezchybně odstřílené první zastávce odjížděl na devátém místě s odstupem sedmi vteřin na Němce Lessera, před stojkou se mu podařilo poskočit na čelo. Dlouhá příprava a trojí nabíjení ho však stálo 25 sekund.

Šlapajícího Lessera, který předával bronzovému medailistovi z olympijské stíhačky Dollovi, stíhal výborně jedoucí Slovák Kazar. Obě položky měl rychle a za nula a na trati si dokázal poradit i s druhým Norem Birkelandem. Italové a Francouzi překvapivě na předávku dorazili se ztrátou téměř 1:50 vteřiny.

Jaroslav Soukup na střelnici
zdroj: Reuters autor: Murad Sezer

Do závodu se pustil Šlesingr ze sedmé pozice a ještě než stačil přijet na střelnici, kde následně jednou opravoval, měl už Doll odstříleno čistě za 25 vteřin a pokračoval si v sólo závodu. Český biatlonista jel v nadcházejícím mezičase ve vláčku, před něj se napasoval Nor Tarjei Boe, blízko byl i třetí Rakušan Eder a o příčku výš Švéd Nelin.

Šlesingr ovšem zastřílel na druhé stojce bezchybně za 26 vteřin a šel do čela. Svého vedení totiž trestuhodně nevyužil Doll, který musel absolvovat dvě trestná kola. Náskok na Edera a Nelina se navýšil na čtvrt minuty, s čímž vyrážel na trať Soukup.

A ve svém posledním olympijském závodě kariéry pokračoval po dobrém střeleckém tempu a jednom dobití na ležce jako první. Johannes Thingnes Boe ovšem manko stáhl na rozdíl tří vteřin a na dalším mezičase běžecky daleko silnější Nor už pětatřicetiletého českého závodníka vystřídal.

Fredrik Lindström dovezl švédskou štafetu ke zlatu
zdroj: Reuters autor: Toby Melville

Předjeli ho také Rakušan Eberhard se Švédem Samuelssonem, takže na položku vestoje přijížděl Soukup čtvrtý těsně před dotírajícím Němcem Peifferem. O dobrou pozici ho ale připravilo trestné kolo v momentě, kdy se začal na střelnici točit vítr. Náskok čela narůstal dál, protože Krčmář následně dobíjel dvakrát a ztráta činila už více než dvě a půl minuty.

Byl to strhující boj o zlato až do konce, kazilo se hodně. Rozdíl mezi Švédem Lindströmem a Norem Svendsenem činil zanedbatelnou vteřinu. Jenže zatímco on situaci nezvládl a zamířil na trestné kolo, Švédsko mělo po jedné opravě splněno, luxusních 55 vteřin k dobru a mířilo za překvapivým zlatem. Výbuch si na stavech připsal i Schempp, kterému náhradní náboje nestačily, takže Němci brali nakonec bronz, a totéž Krčmář, který končil na sedmém místě.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články