Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Diamantová liga 2024

SOUHRN 16. DNE: Hry se uzavřely triumfy ruských hokejistů a Björgenové

Olympijské hry se uzavřely posledními čtyřmi soutěžními disciplínami. Zlato z hokejového turnaje si domů odváží olympijští sportovci z Ruska, kteří ve finále porazili až v prodloužení německé soupeře. Osmou zlatou medaili získala na klasické třicítce Marit Björgenová. Triumf si užily též švédské curlerky a německý čtyřbob Francesca Friedricha.

Olympijští sportovci z Ruska vítězí na olympijských hrách v Pchjongčchangu
zdroj: Reuters

Lední hokej: Těsné vítězství pro olympioniky z Ruska

O vítězi hokejového turnaje mezi Německem a olympijskými sportovci z Ruska rozhodl v prodloužení Kaprizov. Němci mohli vyhrát v základní hrací době, ale ruské šance zachránil Gusev vyrovnávací brankou v poslední minutě. Rusové tak vyhráli 4:3 a slaví zlatou olympijskou medaili.

Rusové zakončili čtyřletý cyklus, kdy po zpackaném olympijském turnaji v Soči převzal reprezentaci Oleg Znarok, ziskem zlatých medailí v Pchjongčchangu. Rusové tak nejen zkompletovali medailovou sbírku na zimních Hrách, ale také potvrdili, že se jim pod trenérem Petrohradu daří.

Němci byli blízko vítězství – ještě minutu před koncem vedli o jednu branku. Avšak tým olympijských sportovců z Ruska vyrovnal a v prodloužení rozhodl. Dacjuk nejprve nastřelil tyč, ale v další rozehrávce vybídl Gusev volného Kaprizova, který ukončil čekání na vítězný olympijský gól. 

Běh na lyžích: Osmé zlato pro Marit Björgenovou

Poslední olympijskou vítězkou Her se stala v závodu na 30 kilometrů klasicky Marit Björgenová. Norka tak vybojovala své osmé zlato, čímž se vyrovnala krajanovi Olemu Einaru Björndalenovi. Druhá s téměř dvouminutovým mankem do cíle dorazila Krista Paramakoskiová, třetí skončila překvapivě Stina Nilssonová.

Björgenová od začátku diktovala tempo a od vjezdu do druhého ze čtyř kol začala soupeřkám ujíždět. Zpočátku se s ní držela Charlotte Kallaová, která ji v úvodu Her připravila o triumf ve skiatlonu. Tentokrát však ani ona neměla šanci, v polovině trati ztrácela už 50 vteřin. Björgenová své velké sólo dotáhla do zlatého konce. 

Zakončila tak své olympijské vystoupení s celkovou bilancí osmi zlatých, čtyř stříbrných a tří bronzových, čímž předstihla Björndalena o dva bronzy. Českým závodnicím se příliš nedařilo, nejlépe na tom byla Kateřina Beroušková, která obsadila s odstupem devíti minut a 23 sekund na vítězku 23. místo. Petra Hynčicová byla devětatřicátá. 

Curling: Kameny se nejlépe zatočily Švédkám

V mužské kategorii skončilo Švédsko těsně pod vrcholem, v ženské slavilo olympijské vítězství. Curlerky ze severu Evropy porazily ve finále turnaje v Pchjongčchangu domácí Jižní Koreu 8:3 a vyhrály svůj třetí turnaj pod pěti kruhy v řadě. Bronz vybojovaly už v sobotu Japonky, které v souboji o třetí místo udolaly Británii 5:3.

Švédský tým skipky Anny Hasselborgové potvrdil roli favoritek a navázal na dva olympijské triumfy družstva kolem Anette Norbergové. "Jsem strašně pyšná na členky svého týmu za to, jak hrály. Díky nim jsem to měla jednoduché. Všechny je mám ráda. Když na ně pomyslím, chce se mi brečet," pochválila své kolegyně skipka vítězného týmu.

Navzdory debaklu ve finále, které skončilo předčasně po devátém endu, dosáhly korejské curlerky největšího úspěchu v historii. "Je to obrovská čest. Hodně jsme si toho prožily, než jsme se dostaly až sem," řekla skipka Kim Un-čung, jež se svými kolegyněmi prožila na kontinentálních a regionálních turnajích několik finálových porážek.

Je nám líto, video expirovalo.
Rozhodující kámen ve finále ženského turnaje v curlingu

Boby: Friedrich získal ve čtyřbobech své druhé zlato

Závod čtyřbobů v Olympic Sliding Centre si podmanila posádka německého pilota Francesca Friedricha, který v Pchjongčchangu vybojoval druhé zlato. Vítěz dvojbobů byl ve třech ze čtyř jízd nejrychlejší a slavil před krajanem Nicem Waltherem a Korejcem Won Jun-Čongem - jejich týmy se shodným součtem časů podělily o stříbro.

Friedrich potvrdil roli největšího favorita a ovládl závod stejně jako loňské mistrovství světa v Königsee. Zatímco v dvojbobech se musel o zlato dělit s Kanaďanem Justinem Krippsem, královskou disciplínu vyhrál s náskokem 53 setin sekundy. "Byl to týden plný stresu, takže jsem rád, že už to máme za sebou, a jsem šťastný, že jsme to dokázali," řekl německý pilot.

Výrazně tím přispěl k nápravě selhání ze Soči, kde němečtí bobisté poprvé po padesáti letech nezískali žádnou medaili. "Ten propadák nám dodal motivaci. Dřeli jsme jako šílení, udělali jsme vše pro úspěch a vyplatilo se to," dodal Friedrich. České posádky Dominika Dvořáka a Jana Vrby do "finále" nepostoupily a obsadily 21., respektive 24. místo.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články